Tympanosclerose is een ooraandoening waarbij het trommelvlies en de celwand van het middenoor steeds harder en stijver worden. Daardoor nemen de beweeglijkheid en werking af. Dit is een gevolg van kalkafzetting. Er kan dan gehoorverlies optreden.
Myringosclerose is een andere ooraandoening waarbij alleen sprake is van kalkafzetting op het trommelvlies. In de volksmond noemen we dit ook wel ‘verkalking in het oor'.
De oorzaken van tympanosclerose zijn helaas nog niet helemaal duidelijk. Wel concludeerden onderzoekers dat de aandoening vaak voorkomt in combinatie met chronische ontstekingen van het oor. Ook na perforatie van het trommelvlies kan tympanosclerose optreden. Tot slot kan het plaatsen van buisjes in de oren leiden tot tympanosclerose. Dit gebeurt gelukkig maar zelden.
Vaak heeft u niets door van het ontstaan van tympanosclerose. Pas als ook de gehoorbeentjes betrokken zijn bij het ‘verstijvingsproces’, kan gehoorverlies ontstaan. Er is in dat geval sprake van geleidingsgehoorverlies: het geluid bereikt het binnenoor niet goed. Wanneer u op basis van uw klachten uw dokter bezoekt, zal hij waarschijnlijk uw trommelvlies bekijken. Dit doet hij door middel van otoscopie. Hij kijkt dan met een otoscoop (medisch instrument) in uw oor. Als er sprake is van tympanosclerose zal de dokter witte vlekjes op uw trommelvlies aantreffen. Ook zal hij een verminderde beweeglijkheid van het trommelvlies constateren.
Hoogstwaarschijnlijk zal uw dokter de geleidingsdoofheid verder onderzoeken. Dit kan hij doen door middel van een Proef van Rinne of de Weber-test. De resultaten zal hij weergeven in een audiogram. Dit helpt het soort en de mate van het gehoorverlies vast te stellen. Een andere mogelijkheid is een CT-scan die kan helpen kalkafzettingen op te sporen.
De behandeling van tympanosclerose is afhankelijk van de mate van kalkafzetting en gehoorverlies. Is er sprake van veel kalkafzetting, dan kan de dokter ervoor kiezen om dit operatief te verwijderen. Ook kan een hoortoestel uitkomst bieden als uw gehoor erg achteruit is gegaan.
Tympanosclerose en myringosclerose zijn vergelijkbare aandoeningen. Bij beide aandoeningen is er sprake van kalkafzetting in het oor. Wel is er een belangrijk verschil. Bij myringosclerose is er sprake van kalkafzetting op enkel het trommelvlies. Bij tympanosclerose is er ook kalkafzetting op de structuren van het middenoor. Dat maakt dat tympanosclerose kan leiden tot gehoorverlies. Bij myringosclerose is hier geen sprake van.
Soms kan een trommelvlies operatie nodig zijn bij tympanosclerose. Tijdens de operatie verwijdert de kno-arts de kalkafzetting in het oor. Er zijn verschillende operaties mogelijk aan het trommelvlies: tympanoplastiek en myringoplastiek.
Heeft u last van tympanosclerose, dan is de kans groot dat u een hoortoestel nodig heeft. Die helpt u weer te kunnen genieten van geluid zoals u dat eerder gewend was.
Tympanoplastiek is een operatie die bijdraagt aan gehoorverbetering. De arts maakt tijdens deze operatie het trommelvlies dicht en repareert de gehoorbeentjes. Deze beentjes bestaan uit 3 heel kleine botjes: de hamer, het aambeeld en de stijgbeugel. Bij tympanosclerose is er vaak sprake van kalkafzetting op deze beentjes. Tijdens tympanoplastiek verwijdert de arts de kalk. Dit kan hij via uw gehoorgang doen (inwendig) of door een kleine snede aan de achterkant van uw oor (uitwendig). Het sneetje maakt de arts na de ingreep weer netjes dicht.
Voor tympanoplastiek verblijft u meestal zo’n twee dagen in het ziekenhuis. Het herstel na tympanoplastiek gaat meestal voorspoedig. Na de operatie mag u zich enkele dagen niet te zwaar inspannen. Ook mag u in de eerste weken na de operatie geen zwaar werk verrichten of sporten. U kunt douchen en de haren wassen, maar let er wel op dat u uw oren droog houdt.
Myringoplastiek en tympanoplastiek zijn ingrepen die veel op elkaar lijken. Toch is er wel degelijk verschil. Myringoplastiek gaat om het herstellen van een gaatje in het trommelvlies. Reparatie van de gehoorbeentjes valt niet onder deze ingreep. Bij myringoplastiek maakt de kno-arts meestal gebruik van een soort trechtertje. Hij brengt het trechtertje via de gehoorgang in en via dit trechtertje sluit hij het gaatje in het trommelvlies.
Het herstel na myringoplastiek gaat meestal ook voorspoedig. De richtlijnen na myringoplastiek komen nagenoeg overeen met die na tympanoplastiek.
Natuurlijk kunnen er tijdens elke operatie complicaties optreden. Zo ook bij myringoplastiek en tympanoplastiek. Voorbeelden hiervan zijn nabloeding en wondinfectie. Gelukkig komen deze maar heel weinig voor.
Kom langs bij een van onze audiciens voor een gratis hoortest.