Proef van Rinne en Weber-test

Jul, 06, 2023

Wat is de Weber-test?


De Weber-test is een stemvorkproef die wordt gebruikt om een asymmetrie van het gehoorverlies op te sporen. Uw huisarts of audicien gebruikt meestal stemvorkproeven in combinatie met andere testen. De Weber-test is daarbij de eerste test die wordt uitgevoerd. Samen met de proef van Rinne kan het helpen bij het diagnosticeren van conductief en perceptief gehoorverlies

Denkt u gehoorverlies te hebben? Doe een hoortest

Uitvoering van de Weber-test

De proef van Weber verloopt meestal als volgt: 

  1. De examinator slaat krachtig met een stemvork op de handpalm of knie. Daarna houdt hij de kolf van het instrument op de middellijn van het hoofd van de patiënt; in lijn met de neus. 
  2. Met de andere hand oefent de onderzoeker tegendruk uit op het achterhoofd van de patiënt. 
  3. Hij of zij vraagt de patiënt aan te geven of deze het geluid links, rechts of in het midden harder hoort. 

Uitslag van de Weber-test

Hoort de patiënt het geluid harder in het gezonde oor? Dan heeft deze perceptief gehoorverlies in het andere oor. Bij perceptieve slechthorendheid is het binnenoor minder gevoelig voor geluid. Als de persoon het geluid harder in het aangedane oor waarneemt, heeft hij conductief gehoorverlies of geleidingsverlies. Er is dan sprake van gehoorverlies in het buiten of middenoor. De geluidsgolven die door het buiten- en middenoor naar het binnenoor zouden moeten gaan, worden als het ware geblokkeerd. Dit kan ontstaan door oorsmeer dat de gehoorgang blokkeert, een gaatje in of vocht achter het trommelvlies. Toch kan het ook van blijvende aard zijn. Een hoortoestel is in dat geval vaak nodig. 

Wat is de proef van Rinne?

De proef van Rinne is een aanvullende klinische gehoortest voor de proef van Weber. Ook deze proef gebruiken we om te bepalen of het gehoorverlies conductief of perceptief is.

Uitvoering van de proef van Rinne

De proef van Rinne verloopt meestal als volgt: 

  1. De onderzoeker slaat op een stemvork en plaatst deze op ongeveer 2 centimeter van de uitwendige gehoorgang naast het oor. 
  2. Na 2 tot 3 seconden houdt de onderzoeker de basis van de vork tegen het mastoïd. Dat is het uitstekende bot achter het oor. Met zijn andere hand oefent de onderzoeker tegendruk uit op het achterhoofd van de patiënt. 
  3. Hij of zij vraagt de patiënt aan te geven welk geluid hij het hardste hoorde. 

Uitslag van de proef van Rinne

Hoort de patiënt de stemvork beter voor het oor? Dan wijst dit op een normaal gehoor of perceptieslechthorendheid. Als de patiënt aangeeft de stemvork niet of zachter te horen voor het oor en beter op het mastoïd, dan wijst dit op een geleidingsslechthorendheid. Reageert de patiënt op geen van beide stimuli? Dan zit het probleem in de receptoren (zintuigcellen) of auditieve paden. Dit heet ook wel sensorineuraal gehoorverlies.

Wat zijn de verschillen tussen de Weber-test en proef van Rinne?

Met de proef van Rinne kan geleidingsslechthorendheid aan worden getoond. De Weber-test laat zien of er asymmetrie van het gehoor aanwezig is. Misschien vindt u de twee tests behoorlijk op elkaar lijken. Ze zijn allebei nodig voor mensen die aan een kant niet zo goed kunnen horen. 

Doe een hoortest bij Beter Horen

Het is belangrijk om de proef van Rinne en Weber op tijd uit te voeren. Zo kunnen we de aandoening in een vroeg stadium constateren. We geven de resultaten van een professionele hoortest weer in een audiogram. Daarna adviseert uw audicien welk hoortoestel het best past bij uw gehoorverlies en hoorwensen. 

 

Denkt u gehoorverlies te hebben? Doe een hoortest
Vorige
Volgende

Nieuws & Blog

Volg het laatste nieuws en verhalen over gezondheid horen.
Lees meer

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Deskundig en professioneel advies.

Boek nu

Doe een online hoortest

In 5 minuten uw gehoor meten.

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Meer dan 200 servicepunten.

Zoek winkel