Proef van Rinne en Weber-test

Jul, 27, 2022

Wat is de Weber-test?

Slechthorendheid kan erg vervelend zijn. Het kan leiden tot communicatieproblemen en zelfs sociale isolatie. Daarom is het raadzaam om direct aan de bel te trekken als u merkt dat u minder goed hoort. Uw huisarts test uw gehoor op verschillende manieren, maar meestal maakt diegene ook gebruik van stemvorkproeven. De Weber-test is daarbij de eerste test die de huisarts uitvoert. Samen met de proef van Rinne kan het helpen bij het diagnosticeren van conductief en perceptief gehoorverlies. Deze begrippen leggen we later in dit artikel verder uit.

Uitvoering

De proef van Weber verloopt meestal als volgt:

  1. De examinator slaat krachtig met een stemvork op de handpalm of knie. Daarna houdt hij de kolf van het instrument op de middellijn van het hoofd van de patiënt; in lijn met de neus.
  2. Met de andere hand oefent de onderzoeker tegendruk uit op het achterhoofd van de patiënt.
  3. Hij vraagt de patiënt aan te geven of hij het links, rechts of in het midden harder hoort.

Uitslag

Hoort de patiënt het geluid harder in het gezonde oor? Dan heeft hij perceptief gehoorverlies in het andere oor. Bij perceptieve slechthorendheid is het binnenoor minder gevoelig voor geluid. Als de persoon het geluid harder in zijn aangedane oor waarneemt, heeft hij conductief gehoorverlies of geleidingsverlies. Er is dan sprake van gehoorverlies in het buiten of middenoor. De geluidsgolven die door het buiten- en middenoor naar het binnenoor zouden moeten gaan, worden als het ware geblokkeerd. Dit kan ontstaan door oorsmeer dat de gehoorgang blokkeert, een gaatje in of vocht achter het trommelvlies. Toch kan het ook van blijvende aard zijn. Een hoortoestel is in dat geval vaak nodig.

Wat is de proef van Rinne?

De proef van Rinne is een aanvullende klinische gehoortest voor de proef van Weber. Ook deze proef gebruiken we om te bepalen of het gehoorverlies conductief of perceptief is.

Uitvoering

De proef van Rinne verloopt meestal als volgt:

  1. De onderzoeker slaat op een stemvork en plaatst deze op ongeveer 2 centimeter van de uitwendige gehoorgang naast het oor.
  2. Na 2 tot 3 seconden houdt hij de basis van de vork tegen het mastoïd. Dat is het uitstekende bot achter het oor. Met zijn andere hand oefent de onderzoeker tegendruk uit op het achterhoofd van de patiënt.
  3. Hij vraagt de patiënt aan te geven welk geluid hij het hardste hoorde.

Uitslag

Hoort de patiënt de stemvork beter voor het oor? Dan wijst dit op een normaal gehoor of perceptieslechthorendheid. Als de patiënt aangeeft de stemvork niet of zachter te horen voor het oor en beter op het mastoïd, dan wijst dit op een geleidingsslechthorendheid. Reageert de patiënt op geen van beide stimuli? Dan zit het probleem in de receptoren (zintuigcellen) of auditieve paden. Dit heet ook wel sensorineuraal gehoorverlies.
Heeft u het gevoel dat uw gehoor achteruit gaat? Boek een gratis afspraak

Proef van Rinne en Weber test: wat zijn de verschillen?

Misschien vindt u de twee tests behoorlijk op elkaar lijken. Ze zijn allebei nodig voor mensen die aan een kant niet zo goed kunnen horen. Toch verschillen de proef van Rinne en de Weber-test wel degelijk van elkaar. Met de proef van Rinne kan geleidingsslechthorendheid aan worden getoond. De Weber-test wordt gebruikt om een asymmetrie van het gehoorverlies op te sporen. Het is belangrijk om de proef van Rinne -en Weber op tijd uit te voeren. Zo kunnen we de aandoening in een vroeg stadium constateren. We geven de resultaten van een professionele hoortest weer in een audiogram. Daarna bepalen we welk hoortoestel het best bij u past op basis van het audiogram en uw dagelijkse luistersituaties.

Merkt u dat uw gehoor achteruit gaat? Wacht dan niet te lang en neem contact op met uw huisarts of ga naar de dichtstbijzijnde Beter Horen-winkel.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief Aanmelden
Vorige
Volgende

Nieuws & Blog

Volg het laatste nieuws en verhalen over gezondheid horen.
Lees meer

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Boek nu

Doe een online hoortest

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Zoek winkel