December is voor veel mensen dé periode om goede voornemens op te stellen voor het volgende jaar. Minder en bewuster eten staat hierbij vaak bovenaan het lijstje, gevolgd door meer bewegen en (tijdelijk) minder drinken. Herkenbaar? Of heeft u misschien ook uw gehoor op het lijstje staan? Opvallend genoeg nemen de meeste mensen zich pas bij gehoorschade - of zelfs tinnitus - voor om hun gehoor beter te beschermen. Toch geldt hierbij ook: voorkomen is altijd beter dan genezen. Zeker omdat gehoorschade gewoonweg niet te genezen is. Begin 2023 daarom goed met deze top-10 van goede hoor voornemens, ofwel de ‘hoornemens’!
Wist u dat gezond eten ook goed is voor uw gehoor? De vele vetten en suikers in ongezonde voeding verhinderen een goede bloedsomloop. Dat geldt ook voor de bloedtoevoer naar uw oren. Een verminderde doorbloeding naar het slakkenhuis is een belangrijke oorzaak van slechthorendheid. Neem daarom eens voor om bijvoorbeeld meer zalm, makreel of af en toe en handje walnoten te eten. Het geheim? Omega 3.
Genieten van muziek. Daar worden veel mensen blij en ontspannen van. Ga dus af en toe naar een concert - zodra de maatregelen dit toelaten natuurlijk - of luister lekker met een hoofdtelefoon op naar uw favoriete artiesten of componisten. Even helemaal weg van het lawaai op kantoor... of van alle geluiden in en om huis. Zo hebben wij ook hoortoestellen met muziekfunctie.
In de natuur vinden we rust. We genieten van de stilte of juist van andere geluiden dan die we in de stad horen. Het ritme van de regen, het getik van een specht, het geknisper van de bladeren… alles waar een ritme in zit, heeft een rustgevende werking. Heerlijk voornemen om daar wat vaker bij stil te staan toch? Ga lekker in het gras zitten, sluit de ogen en geniet van de fijne rustgevende geluiden.
Een luisterhulp is voor veel mensen echt een uitkomst. Een televisie die steeds harder staat is vaak een eerste aanwijzing van gehoorverlies. Vervelend voor u en uw omgeving. Met onze luisterhulpmiddelen die u via bluetooth kunt verbinden met uw tv of audio, bepaalt u zelf het volume (met of zonder hoortoestel) zonder dat u anderen stoort. Zo kunt u dus ook altijd uw favoriete muziek streamen, een luisterboek of een podcast luisteren. Wist u trouwens dat luisterhulpmiddelen wellicht 100% vergoed worden, afhankelijk van uw zorgverzekeraar?
Gehoorbescherming op maat is aan te bevelen als u in een drukke lawaaierige omgeving werkt of als u een concert bezoekt. Deze oordoppen hebben unieke filters die de geluiden wegfilteren die u niet wilt horen, terwijl u nog wel kunt genieten van de geluiden die u wél graag hoort. Er zijn ook oordoppen voor mensen die regelmatig vliegen, voor de motorrijder, de zwemmer en voor wie lekker wil doorslapen naast een snurkende partner. Ook voor kinderen is er gehoorbescherming op maat!
Door lekker te sporten blijft u fit en gezond. Bovendien blijven uw cognitieve vaardigheden door te bewegen langer intact. Sporten is niet alleen goed voor lijf en leden, maar vooral ook voor uw hersenen. Sporten kan uiteraard ook prima met een hoortoestel. Bent u bang om dit te verliezen? Bevestig het dan aan een koordje, zodat u het toestel niet kunt kwijtraken als het per ongeluk uitvalt.
Niet meer roken staat bij veel mensen sowieso wel op het lijstje goede voornemens. Maar wist u dat het ook één van de belangrijkste én goede hoor voornemens is die u beslist niet mag overslaan? In uw oren zitten namelijk zeer kleine beschermende haartjes. Door roken wordt de bloedcirculatie en zuurstoftoevoer in uw lichaam beperkt. Daar kunnen de kwetsbare haarcellen niet goed tegen! Zijn die eenmaal weg? Dan worden ze niet opnieuw aangemaakt.
Besteed in het nieuwe jaar wat extra aandacht aan uw vrienden en familie. Met een actief sociaal leven blijft ook uw gehoor actief. Bovendien ontdekt u sneller of uw gehoor nog in topconditie is of dat er gehoorverlies optreedt.
Uw gehoor kan achteruit gaan doordat uw oren verstopt kunnen raken. Met (extra) aandacht voor uw oor hygiëne voorkomt u achteruitgang van uw gehoor door overtollig oorsmeer. En wist u dat dit oorsmeer uw gehoor niet moet belemmeren, maar juist beschermen? Hoe dat werkt, leest u in onze tips voor oren schoonmaken.
Tot slot: test regelmatig uw gehoor. Hoort u vogels steeds minder goed? Of merkt u de deurbel pas na een paar keer op? Dat zijn momenten waarbij gehoorverlies het eerst merkbaar is. Tijdig een hoortoestel aanmeten, kan erger gehoorverlies voorkomen. Wacht daarom niet te lang met het testen van uw oren en voorkom dat u iets mist.