Gezond eten, goed voor uw oren?

Feb, 17, 2021

Belang en effect van gezonde voeding

Als u denkt aan het beschermen van uw gehoor, dan denkt u waarschijnlijk aan het mijden van harde muziek en geluiden. En dat is zeker een goed begin om gehoorbeschadiging te voorkomen. Gehoorverlies is ook niet altijd automatisch een gevolg van veroudering. Want wist u dat een gezond voedingspatroon en voldoende beweging ook van grote invloed zijn op de kwaliteit van uw gehoor?  

Door gevarieerd en gebalanceerd te eten, krijgt u essentiële voedingstoffen, vitamines en mineralen binnen die uw lichaam nodig heeft. En als uw lichaam in goede conditie is, loopt de doorbloeding van uw aderen soepel. Ook in uw oren.

Mocht de doorbloeding niet goed verlopen, dan krijgen uw oren niet de juiste voedingsstoffen binnen. Terwijl deze er juist voor zorgen dat uw oren niet beschadigen. Als u een gezond en evenwichtig voedingspatroon aanhoudt en voldoende beweegt, geniet u dus veel langer van een kwalitatief goed gehoor. En daar doet u uzelf een groot plezier mee! 

Hoe goed is uw gehoor? Boek een gratis hoortest

Wat is gezonde voeding

Wat hebben bananen, broccoli, vis en pure chocolade met elkaar gemeen? Het zijn allemaal producten die voedingsstoffen bevatten die goed zijn voor uw gehoor. En hoewel geen enkele voedingsstof de sleutel is tot een voorspoedige gezondheid, draagt gezond eten daar wel aan bij. Als u kiest voor een voedingspatroon waarbij fruit, groenten, noten, mager vlees, vis en magere zuivelproducten en juist minimaal zout, suiker en vet eet, kunt u het risico op gehoorverlies met minstens 30% verminderen. 

Voedingsstoffen

Omega 3-vetzuren

Omega 3-vetzuren zijn goed voor uw gehoorkwaliteit. Door de ontstekingsremmende eigenschappen kunnen ze uw bloedvaten versterken, waardoor elk orgaan en lichaamsdeel beter wordt voorzien van zuurstof en de juiste voedingswaarden. Dit geldt dan ook voor uw oren. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan Omega 3-vetzuren zijn onder andere zalm, tonijn, makreel en walnoten. 

Antioxidanten

Antioxidanten is een verzamelnaam voor allerlei stoffen, waaronder de vitamines C, E, seleen en bioactieve stoffen. Deze stoffen staan bekend om hun herstellende werking bij cellen en weefsel. De inname van voldoende antioxidanten gaat gehoorverlies door lawaai tegen. Belangrijk om binnen te krijgen dus! En dat doet u door bijvoorbeeld veel broccoli, avocado, rode vruchten en kruiden te eten. 

Vitaminen en mineralen

Kalium, zink, foliumzuur en magnesium zijn vitamines en mineralen waarvan is aangetoond dat ze de gezondheid van het gehoor verbeteren. Als u voldoende van deze vitamines opneemt, zorgt dat voor een sterke bloedsomloop, een gezond immuunsysteem en stevige botjes in het oor. Zo helpt zink om het gehoorverlies door ouderdom af te remmen. Het is dan ook niet vervelend dat pure chocolade een hoge concentratie aan zink bevat, toch? Magnesium beschermt uw gehoor daarentegen weer preventief tegen gehoorschade. Dit krijgt u, behalve door pure chocola, binnen door te kiezen voor noten, zaden en pitten.

De risico's van ongezonde voeding

Ongezonde voeding zoals fastfood bevatten veel vetten en suikers die niet goed zijn voor uw lichaam. Deze verhinderen een goede bloedsomloop. Doordat er minder zuurstof circuleert, kan dit een negatief effect hebben op uw gehoorkwaliteit. Het is dan ook geen verrassing dat een minder goede doorbloeding in het slakkenhuis één van de meest belangrijke oorzaken is van slechthorendheid bij ouderen. Daarnaast kunnen bij overmatig en/of langdurig gebruik van alcohol verschillende gezondheidsklachten optreden, zoals tinnitus. Een gezonde levensstijl heeft dus absoluut een gunstig effect op uw gehoor! 

Zorg voor uw oren

Gelukkig kan u met voeding ook veel goed doen voor uw gehoor. Door regelmatig zalm of makreel te eten bijvoorbeeld. Of door af en toe en handje walnoten te nemen. Het geheim? Omega 3. De ontstekingsremmende eigenschappen in deze vetzuren zorgen voor sterke bloedvaten, waardoor ook uw oren beter worden voorzien van zuurstof en goede voedingsstoffen. Ook groenten en fruit bevatten vitamines die de bloedsomloop bevorderen en de botjes in uw oren verstevigen.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief Aanmelden
Vorige
Volgende

Nieuws & Blog

Volg het laatste nieuws en verhalen over gezondheid horen.
Lees meer

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Deskundig en professioneel advies.

Boek nu

Doe een online hoortest

In 5 minuten uw gehoor meten.

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Meer dan 200 servicepunten.

Zoek winkel