Muziek luisteren met oordopjes. Wel of niet doen?

Jan, 04, 2021

In de trein op weg naar school of op de fiets naar de supermarkt. Tijdens het wandelen met de hond of het werken aan een verslag; vooral jongeren doen alles met twee oordopjes in. Is dat schadelijk voor het gehoor?

Gehoorschade door muziek

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft gewaarschuwd voor de gevolgen van harde muziek via oordopjes. Vooral jongeren worden continu blootgesteld aan te harde muziek, zo claimen ze. Wat zijn hiervan de gevolgen? En hoe kun je gehoorschade voorkomen?

Benieuwd hoe uw gehoor ervoor staat? Boek een gratis hoortest

Zijn oordopjes slecht voor je oren?

Nee, luisteren naar muziek via oordopjes is niet per sé slecht voor je oren. Slechts wanneer je gevoelig bent voor oorinfecties moet je oppassen met het gebruik van oordopjes. Maar het volume van de muziek doet er wel toe. De kleine oordopjes zitten dichtbij het trommelvlies. Dichterbij dan bij bijvoorbeeld het gebruik van een koptelefoon. De intensiteit is daarom groter.

Wanneer staat mijn muziek te hard?

Geluiden tot ongeveer 75 decibel zijn veilig. Wanneer de muziek harder staat, loop je risico op gehoorschade. Volgens onderzoek leidt 90 minuten per dag luisteren naar te luide muziek sowieso tot gehoorschade. Een eenvoudige truc om te weten of uw muziek te luid staat is de volgende: als u de muziek uit uw hoofdtelefoon of oordoppen hoort spelen wanneer deze op armlengte afstand is verwijderd, dan staat de muziek te luid. 

 

Voorkomen gehoorschade door muziek

Wist je dat je in 5 minuten tijd al gehoorschade kunt oplopen? En wanneer je het eenmaal hebt, is er geen weg terug. Voorkomen van gehoorschade is altijd beter dan genezen:

  • Gebruik een koptelefoon in plaats van oordopjes.
  • Gebruik speciale oordoppen voor muziek wanneer je een festival of concert bezoekt.
  • Geef je oren sowieso ieder uur rust, minstens voor 15 minuten.
  • Volg het volume- advies op je telefoon of muziekspeler op. Sinds 2013 staat er standaard een begrenzer op het apparaat.
Bescherm je oren met muziekdoppen op maat Meer informatie
Vorige
Volgende

Nieuws & Blog

Volg het laatste nieuws en verhalen over gezondheid horen.
Lees meer

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Boek nu

Doe een online hoortest

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Zoek winkel