Oorpijn en oordruk als symptomen van Covid-19

Dec, 17, 2021

Wat doet het coronavirus met onze oren?

Wat corona doet met onze smaak en reuk is algemeen bekend. Over de effecten van corona op onze oren en het gehoor is echter nog maar weinig bekend. Feit is wel dat inmiddels ruim 10 procent van de mensen die corona krijgt, ook last krijgt van de oren. En dat die klachten lang kunnen aanhouden. Zijn problemen met het gehoor ook vroege tekenen van corona? U leest hieronder wat we tot nu weten over de mogelijke relatie tussen corona en onze oren.

Oorpijn en hoge druk in de oren als symptomen van corona

Is er een relatie tussen oorpijn en corona? Oorpijn of oordruk behoren volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) niet tot de herkenbare symptomen van COVID-19. Artsen controleren mensen met een vermoedelijke coronabesmetting daarom niet standaard op gehoor- of ooraandoeningen. Toch zijn oorpijn en oordruk aannemelijke symptomen van corona. Ze komen echter wat minder vaak voor dan de alom bekende symptomen als koorts, droge hoest of verlies van reuk en/of smaak. Deze corona-symptomen lijken op die van griep en verkoudheid. En die kunnen weer leiden tot keelpijn, oorpijn, koorts en aandoeningen zoals een oorontsteking. Een verband met een oorontsteking en verwante ontstekingen door corona is daardoor ook denkbaar.

Verstopte oren en corona?

Zijn verstopte oren het gevolg van corona? Waarschijnlijk niet. Het gevoel van een verstopt oor kan diverse oorzaken hebben, waaronder een prop oorsmeer, een oorontsteking of de aanwezigheid van water in het oor. Maar op dit moment wijst niets erop dat er een direct verband is tussen verstopt oren en corona. In tijden van corona is het wel raadzaam meer aandacht te besteden aan het ontstaan van mogelijke ooraandoeningen.

Veelgestelde vragen over oorproblemen en corona

Kan corona tot gehoorverlies leiden?

Er is tot nu toe nog geen relatie aangetoond tussen (plotseling) gehoorverlies en corona. Maar dat onderzoek staat nog in de kinderschoenen. In een aantal zeldzame gevallen doet gehoorverlies zich voor als een complicatie bij een COVID-19-besmetting. De slechthorendheid blijkt daarbij geen symptoom van de infectie, maar iets wat zich later ontwikkelt als gevolg van de ziekte door het coronavirus. Er zijn studies die een geïsoleerd voorkomen van oorsuizen en (plotseling) gehoorverlies na corona melden. Maar daarover is nu nog te weinig bekend om er conclusies uit te kunnen trekken. 

Zijn jeukende oren gerelateerd aan corona?

Jeukende oren zijn zeer vervelend. En omdat een gezond oor normaal gesproken niet jeukt, is het raadzaam de oorzaak hiervan te laten onderzoeken. Zeker als de jeuk langer aanhoudt. Veel voorkomende oorzaken van jeukende oren zijn bacteriële infecties door bijvoorbeeld een ontsteking van de gehoorgang. Ook huidziekten als psoriasis, mycose of neurodermatitis kunnen jeukende oren veroorzaken. Een relatie tussen jeukende oren en cotona is echter nog niet gevonden en wordt tot nu toe ook niet onderzocht.

Kan otitis een neurologisch symptoom van Covid-19?

Een infectie met het coronavirus en een oorontsteking (otitis media) kunnen identieke symptomen hebben, zoals koorts en hoofdpijn. Een oorontsteking is echter niet één van de bekende verschijnselen van COVID-19. Het is dan ook relatief onwaarschijnlijk dat corona een oorontsteking veroorzaakt.

Kan tinnitus een symptoom van Covid-19 zijn?

Oorsuizen (tinnitus) kan vele oorzaken hebben, waaronder een infectie, verhoogde productie van oorsmeer of een veranderende oordruk. Tot nu toe heeft de medische wetenschap nog geen duidelijk verband gelegd tussen tinnitus en een corona besmetting. Toch is dit hier en daar wel gemeld door mensen die met het virus besmet waren. Door de weinige beschikbare gegevens hierover kunnen deze beweringen echter nog niet worden gestaafd. Het is bekend dat het coronavirus niet alleen de longen aantast, maar ook de hersenen, het centrale zenuwstelsel en andere organen. Daardoor is het ook aannemelijk dat corona invloed kan hebben op de oren en het gehoorstelsel. 

Is er verband tussen oorproblemen en de vaccins?

Oor- en gehoorproblemen worden niet tot de belangrijkste bijwerkingen van Covid-19-vaccins gerekend. Sterker nog, ze zijn zeer zeldzaam. Maar het is niet onmogelijk dat ze toch kunnen optreden.

Heeft u gehoorproblemen en/of pijn aan de oren en denkt u dat die met corona te maken hebben? Ga dan zo snel mogelijk naar een arts om zo snel mogelijk de nodige maatregelen te nemen. 

Ja, ik wil graag de nieuwsbrief ontvangen Meld je vandaag nog aan!
Vorige
Volgende

Nieuws & Blog

Volg het laatste nieuws en verhalen over gezondheid horen.
Lees meer

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Deskundig en professioneel advies.

Boek nu

Doe een online hoortest

In 5 minuten uw gehoor meten.

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Meer dan 200 servicepunten.

Zoek winkel