Tips voor het kiezen van uw hoortoestel

2 juni 2022

Bent u toe aan een (nieuw) hoortoestel? Dat is altijd weer even spannend. Wanneer u slechthorend bent, zou uw hoortoestel immers uw beste vriend moeten zijn.  Wat moet u niet doen en wat zeker wél doen voor u uw keuze maakt?

Welk soort gehoorapparaat kiezen?

Hoortoestellen zijn kleine elektronische apparaatjes. Ze helpen ons (een deel van) het gehoor terug te krijgen. Er zijn verschillende modellen op de markt. Ze verschillen in prijs, grootte, plaatsing in het oor en zichtbaarheid. Elk model heeft zijn eigen kenmerken. Dit maakt dat we voor u altijd een passend gehoorapparaat hebben.

Verschillende functies, technologieën en stijl

Globaal onderscheiden we 3 hoortoestellen. De IHO (geheel in het oor en dus bijna onzichtbaar), AHO (achter het oor) en de LIHO (luidspreker in gehoorgang). Op deze pagina vertellen we meer over de verschillende soorten. 

In-het-oor hoortoestellen (IHO)

Hoortoestellen in het oor worden op maat gemaakt. Daardoor passen ze bij de vorm en grootte van uw gehoorgang. Hecht u waarde aan esthetiek en comfort? Dan is een in-het-oor hoortoestel misschien wel iets voor u. U plaatst deze hoorapparaten in het oor. Daarom zijn ze bijna onzichtbaar voor het blote oog.

Voor wie zijn IHO-hoortoestellen geschikt?

IHO-hoortoestellen zijn geschikt als u licht tot matig gehoorverlies heeft. Ze zijn populair bij gebruikers die gaan voor onzichtbare hooroplossing

Verschillende soorten IHO-hoortoestellen

We kunnen de IHO-hoortoestellen onderverdelen in 3 soorten:

  • Bij het ITE (in-het-oor) systeem steken we de ‘schaal’ in de oorschelp.
  • Bij het ITC (in-het-kanaal/in-de-gehoorgang) systeem plaatsen we het apparaatje in de gehoorgang.
  • CIC-apparaten (compleet-in-het-kanaal/in-de-gehoorgang) beschikken over een nylon staafje. Daarmee zijn ze uit de gehoorgang te halen.

Voordelen van IHO-hoortoestellen

IHO-toestellen zijn klein en licht. Ze zijn beschikbaar in een aantal verschillende kleuren, waardoor ze altijd passen bij uw haar- en huidskleur. Het maakt ze nagenoeg onzichtbaar! Daarnaast zijn de IHO-hoortoestellen erg comfortabel. We maken ze perfect op maat, zodat ze exact overeenkomen met de contouren van uw oren. Tot slot zijn de moderne in-het-oor hoortoestellen zeer geavanceerde apparaatjes. Ze maken gebruik van ruisonderdrukking en directionele technologie voor een natuurlijker gehoor.

Nadelen van IHO-hoortoestellen

IHO-hoortoestellen zijn meer geschikt bij licht tot matig gehoorverlies, dan bij ernstig gehoorverlies. Deze hoortoestellen zijn kwetsbaarder en de batterij gaat wat minder lang mee. IHO hoortoestellen zijn over het algemeen gevoeliger voor vocht en oorsmeer dan andere gehoorapparaten. 

Bluetooth connectiviteit is vaak niet mogelijk en in-het-oor hoortoestellen presteren minder goed in lastigere luistersituaties.

In-het-oor hoortoestellen Meer informatie

Achter-het-oor hoortoestellen (AHO)

Bij AHO-hoortoestellen plaatsen we alle onderdelen achter het oor. Het hoortoestel is – via een transparant geluidsslangetje – verbonden aan een op maat gemaakt oorstukje. Deze gehoorapparaten zijn in veel verschillende kleuren verkrijgbaar. Zo passen ze perfect bij de huidskleur en of haarkleur van de gebruiker en maken we ze zo onopvallend mogelijk.

Voor wie zijn AHO-hoortoestellen geschikt?

Heeft u last van matig tot ernstig gehoorverlies en is uw gehoorgang bijzonder smal? Dan is een AHO-hoortoestel waarschijnlijk wat voor u. Ze zijn makkelijk in gebruik en tegenwoordig veel onopvallender dan voorheen. 

Voordelen van AHO-hoortoestellen

AHO-hoortoestellen zijn makkelijk af te stellen en te reinigen. De batterij is krachtig en heeft een lange levensduur. Ook is er een oplaadbare variant . En dat niet alleen. De grotere behuizing van dit hoortoestel zorgt voor een krachtigere techniek. Met dit type hoortoestel kunnen dan ook de meeste problemen op het gebied van het gehoor worden verholpen. Ook de AHO-hoortoestellen maken we helemaal op maat en zo onopvallend mogelijk.

Nadelen van AHO-hoortoestellen

Het meest voor de hand liggende nadeel van dit hoortoestel is dat het apparaatje zichtbaar is. Het is iets groter dan veel andere hoortoestellen.
Achter-het-oor hoortoestellen Meer informatie

Luidspreker-in-het-oor (LIHO) hoortoestellen

Een LIHO (ook wel RIC – Receiver in the Canal) hoortoestellen zitten achter het oor. Ze zijn met een smal draadje verbonden aan een luidspreker in de opening van de gehoorgang. Ze zijn kleiner en minder zichtbaar dan AHO-hoortoestellen. Het is een populaire oplossing omdat het onopvallend is, een hoge geluidskwaliteit heeft, en in veel gevallen van gehoorverlies uitkomst biedt. Wist u trouwens dat u deze hoortoestellen gemakkelijk met één hand in kunt doen?

Voor wie zijn LIHO-hoortoestellen geschikt?

LIHO hoortoestellen zijn een goede oplossing voor mensen met matig tot ernstig gehoorverlies. Het apparaatje beschikt over een siliconen dome of maatwerk. Daardoor past hij zich aan elke gehoorgang aan. LIHO-hoortoestellen zijn heel makkelijk te gebruiken voor zowel mensen die nog niet bekend zijn met gehoorapparaten en ervaren gebruikers.

Voordelen van LIHO-hoortoestellen

LIHO-hoortoestellen worden misschien wel achter het oor geplaatst, maar ze vallen minder op dan AHO-hoortoestellen. Ze zijn namelijk veel kleiner. Het valt vaak volledig achter het oor weg en de kleur van de behuizing kan aan uw haar of huidskleur worden aangepast. Omdat het slangetje tussen de behuizing en het oorstukje ook heel dun is valt het dragen van een LIHO-hoortoestel nagenoeg niet op. Daarnaast kunt u bij deze hoortoestellen oplaadbare batterijen gebruiken. Dat maakt ze super makkelijk in gebruik. Een luidspreker-in-het-oor hoortoestel zit niet alleen comfortabel, het biedt ook een optimale geluidsweergave omdat de luidspreker zich direct in uw oor bevindt. 

Nadelen van LIHO-hoortoestellen

LIHO-hoortoestellen zijn over het algemeen gevoeliger voor vocht en oorsmeer dan andere gehoorapparaten. Daardoor moeten ze wat zorgvuldiger onderhouden worden.
Luidspreker-in-het-oor hoortoestellen Meer informatie

Het beste gehoorapparaat voor u

Bij de keuze voor een hoortoestel gaat u doorgaans niet over één nacht ijs. Dat kan ook niet, want u moet uw keuze op een aantal dingen baseren. Merkt u dat uw gehoor achteruit gaat, maak dan een afspraak bij een van onze Beter Horen-winkels. Onze hoorspecialisten bepalen dan samen met u - afhankelijk van de ernst van uw gehoorverlies en verbeterdoelen/verbeterwensen welk type gehoorapparaat geschikt is. Vervolgens kijken we natuurlijk ook naar de esthetische eisen en uw levensstijl.

Wat moet u niet doen?

  • Denk nooit dat gehoorverlies nou eenmaal ‘bij de leeftijd’ hoort. Zoek altijd hulp bij een professional. 
  • Neem geen genoegen met een mindere oplossing. Uw audicien kan u altijd helpen met de instellingen van uw apparaat. 
  • Onderschat daarnaast het belang van goede nazorg en service niet. Er kan altijd iets misgaan met uw toestel en u wilt niet voor verrassingen komen te staan.

Wat moet u wel doen?

  • Bedenk van tevoren in welke situaties u last heeft van uw gehoor. Zit u veel in de auto? Bent u een fanatiek sporter? Luistert u veel naar muziek? Laat dit de audicien dan zeker weten. 
  • Bent u onzeker of weet u niet goed welke vragen u moet stellen? Neem dan gerust een familielid of vriend mee. Samen komen jullie vaak tot de beste oplossing. 
  • Wees eerlijk naar de audicien en houd geen informatie achter. Hier bent u uiteindelijk niet mee geholpen. 
  • Vragen over uw verzekering of over de kosten? Stel ze gerust aan uw audicien. Hij/zij helpt u graag verder.

Vrijblijvend uitproberen

U mag de hoortoestellen altijd vrijblijvend proberen

Vrouw met hoortoestel drinkt koffie
Maak een afspraak bij de Beter Horen audicien Afspraak met een audicien
Vorige
Volgende

Nieuws & Blog

Volg het laatste nieuws en verhalen over gezondheid horen.
Lees meer

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Deskundig en professioneel advies.

Boek nu

Doe een online hoortest

In 5 minuten uw gehoor meten.

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Meer dan 200 servicepunten.

Zoek winkel