Met uw hoortoestel de zomer door

10 handige tips.
Apr, 12, 2023

Het geluid van zingende vogels, hommels die in de tuin zoemen en het sissende geluid van de barbecue op een warme zomeravond. Dit zijn een paar geluiden van de zomer.

In de zomer brengen we meer tijd buiten door. Net als in de andere seizoenen is het ook in de zomer belangrijk om aandacht te besteden aan het gehoor en het onderhoud van uw hoortoestellen.

Met deze 10 tips zorgt u dit seizoen goed voor uw oren én uw hoortoestellen.

1. Geef uw hoortoestel een zomercheck

Voor u op vakantie gaat, is het belangrijk om uw hoortoestellen nog even na te kijken zodat u niet voor verassingen komt te staan. Het onderhoud van uw hoortoestellen is namelijk belangrijk om zo optimaal mogelijk te kunnen blijven horen, en om de levensduur van uw hoortoestellen te verlengen.

Op onze website kunt u handige instructievideo's vinden over het dagelijks onderhoud en schoonmaken van hoortoestellen.

2. Op reis gaan met hoortoestellen

Gaat u tijdens de zomer op vakantie en reist u met de auto of het vliegtuig? Op de pagina 'Reizen met gehoorverlies' vindt u tips om goed voorbereid op reis te gaan.

3. Verzekering voor hoortoestellen

Wilt u onbezorgd op vakantie naar het binnen- of buitenland? Vergeet dan niet de Beter Horen vervangingsverzekering voor uw gehoorapparaat. Zo bent u tot maximaal 5 jaar verzekerd tegen diefstal, verlies en schadegevallen.

 

4. Gehoorapparaat en hitte

Blootstelling aan langdurige hitte kan uw hoortoestel vervormen. Wanneer u het hoortoestel niet in heeft, zorg er dan voor om het uit direct zonlicht te houden. Laat uw hoortoestel dus niet liggen op plekken waar het heel warm kan worden, bijvoorbeeld achter het glas in de zon of achter het raam in de auto.

 

5. Houd uw hoortoestellen schoon

In de zomer zweten we allemaal een beetje meer. Een goede hygiëne is dan ook van belang voor de conditie van uw hoortoestel. Houd uw hoortoestel daarom extra goed schoon, zodat schimmels en bacteriën geen onnodige irritaties of ontstekingen kunnen veroorzaken. Op onze website kunt u handige instructievideos vinden over bijvoorbeeld het vervangen van een filter of slangetje.

6. Zwemmen met een gehoorapparaat

Een paar baantjes trekken of een stukje varen? In de zomer doen we het maar al te graag. Toch willen wij u er graag op wijzen dat (zout) water niet goed is voor uw hoortoestel. Vocht kan namelijk de werking van de batterijen aantasten. Zwemmen met een gehoorapparaat is dus niet aan te raden. Zorg er daarom voor dat u uw hoortoestellen droog en veilig opbergt voor u gaat zwemmen.

Is uw hoortoestel toch per ongeluk nat geworden? Doe uw hoortoestel dan zo snel mogelijk af en zet de hoortoestellen uit. Als u hoortoestellen met batterijen draagt, is het ook belangrijk de batterijen te verwijderen en de batterijlade te openen. Zo kunnen de hoortoestellen ventileren en kan vocht ontsnappen. Lees meer op onze  blog: '7 tips voor als uw hoortoestel nat is geworden'

Geen hoortoestel maar toch last van water in het oor tijdens het zwemmen? Lees dan hier hoe het water uit het oor te verwijderen. 

Om water in het oor te voorkomen, kunt u bij Beter Horen ook terecht voor zwemdoppen op maat of universele zwem oordoppen.

 

Maak een afspraak voor gehoorbescherming op maat Afspraak maken

7. Houd uw hoortoestel zandvrij

Wees naast waterschade ook voorzichtig voor het zand wanneer u op het strand bent. Zand beschadigt de microfoontjes van uw hoortoestellen, wat de functionaliteit hindert. Zorg er dus voor dat uw hoortoestellen goed afgeschermd zijn van het zand. Gebruik bijvoorbeeld een waterdicht plastic zakje, of neem een bakje mee waarin u de hoortoestellen opbergt.

8. Hoortoestellen en zonnebrandcrème

Even insmeren met zonnebrandcrème? Heel verstandig. Maar bescherm uw hoortoestel tegen de chemicaliën die in de crème zitten. Doe daarom even uw hoortoestellen af en was uw handen voordat u de hoortoestellen weer in doet. 

9. Sporten met uw hoortoestel

Slaat u graag een balletje op het tennisveld? of doet u mee met het volleybaltoernooi op de camping? Dan is het handig om extra uit te kijken met uw hoortoestel, zodat u het niet verliest of beschadigt. Lees hier onze tips voor het sporten met een hoortoestel.

10. Ga voorbereid naar een festival

De zomer is de tijd van festivals. Ben je van plan om naar een festival te gaan? Vergeet dan je gehoor niet. Bij Beter Horen kunt u terecht voor festival oordoppen op maat. 

Maak een afspraak voor gehoorbescherming op maat Afspraak maken
Meld je aan voor onze nieuwsbrief Aanmelden
Vorige
Volgende

Nieuws & Blog

Volg het laatste nieuws en verhalen over gezondheid horen.
Lees meer

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Deskundig en professioneel advies.

Boek nu

Doe een online hoortest

In 5 minuten uw gehoor meten.

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Meer dan 200 servicepunten.

Zoek winkel