Hoe bespreek ik gehoorverlies?

Dec, 30, 2019

Vrijwel iedereen kent wel iemand die gehoorproblemen heeft. Dat is niet vreemd. Er zijn om en nabij de 1,5 miljoen doven en slechthorenden in Nederland. Maar hoewel het probleem vaak voorkomt, is het bespreekbaar maken nog altijd moeilijk. Kent u iemand die al lange tijd rondloopt met een slecht gehoor? U kunt hem of haar een handje helpen. 

Een goede start

Zorg dat u zelf één en ander weet over slechthorendheid. U kunt bijvoorbeeld iets lezen over de werking van het gehoor, de symptonen van gehoorverlies of over specifieke aandoeningen, wanneer u daarvan weet (bijvoorbeeld tinnitus).

Een man die een webpagina leest met een krant in zijn hand

Het taboe op gehoorverlies

Het doorbreken van het taboe is waarschijnlijk de moeilijkste stap. Er is nog altijd veel schaamte om toe te geven aan gehoorverlies en het is belangrijk dit in het achterhoofd te houden tijdens een gesprek. Veel mensen schieten in een ontkenningsfase. Een harde confrontatie werkt daarom vaak averechts. Veel belangrijker is het om de vooroordelen rondom slechthorendheid weg te nemen.

Wat zijn die vooroordelen?

Slechthorendheid is alleen voor oude mensen

Dit is niet altijd waar. Natuurlijk loopt het gemiddeld aantal slechthorenden wel op per leeftijdsgroep. Maar wist u dat bijvoorbeeld 20% van de 55-plussers al slecht hoort? Daarnaast kunnen er ook medische oorzaken zijn voor een verminderd gehoor.

Van een gehoorapparaat gaan je oren achteruit

Sommige mensen denken dat je een hoortoestel juist zo lang mogelijk uit moet stellen, zodat je het gehoor blijf trainen. Maar dit is een misverstand. Als de gehoorzenuw en trilhaarcellen lange tijd niet gestimuleerd worden, verlies je juist het vermogen om te horen. Dit is blijvende schade. Het is daarom juist belangrijk zo snel mogelijk een gehoorapparaat te dragen bij gehoorverlies.

Ik ben nog niet toe aan een hoortoestel

Slechthorendheid gaat in veel gevallen zeer langzaam. En de oren passen zich steeds weer aan aan de nieuwe hoorsituatie. Daarom zijn veel mensen zich simpelweg niet bewust van hun gehoorverlies. Voor een indicatie is de online hoortest een goede (eerste) optie. Natuurlijk is een professionele hoortest altijd de beste keuze!

Hoortoestellen zijn groot en lelijk

Veel mensen herinneren zich nog de toestellen die hun ouders of grootouders op het oor hadden. Maar hoortoestellen ontwikkelen zich in rap tempo en zijn daardoor kleiner en slimmer dan ooit. Bekijk hier bijvoorbeeld onze nieuwste hoorinnovaties. Of lees het verhaal van Henk Votel. Hij wist niet wat hij zag toen hij de nieuwe generatie hoortoestellen zelf onder ogen kreeg. 

Het gehoorprobleem aanpakken

De slechthorende moet uiteindelijk zelf tot de conclusie komen slechthorendheid hem of haar beperkt in het leven. En dat je zoveel plezier kunt hebben van een goed gehoor. U kunt wat vragen stellen over concrete situaties waarin u zijn of haar slechthorendheid opmerkte. Ook kunt u benoemen wat de voordelen zijn van een goed gehoor en - afhankelijk van de persoon - de negatieve gevolgen benoemen wanneer er geen actie ondernomen wordt. Wees daarin altijd voorzichtig en verplaats u zo goed mogelijk in uw gesprekspartner.

Samen een hoortest doen

Zou het helpen als uw naaste niet alleen naar een audicien hoeft? Stel dan voor om samen een audicien te bezoeken. Voor veel mensen wordt de drempel daar een stuk lager van!

Maak een afspraak
Een koppel die samen een hoortest doen
Meer tips en advies? Meld u aan voor de nieuwsbrief
Vorige
Volgende

Nieuws & Blog

Volg het laatste nieuws en verhalen over gezondheid horen.
Lees meer

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Deskundig en professioneel advies.

Boek nu

Doe een online hoortest

In 5 minuten uw gehoor meten.

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Meer dan 200 servicepunten.

Zoek winkel