Het verhaal van Henk Votel

"We hebben alles in mijn eigen tempo gedaan"
Nov, 08, 2019

Henk Votel stond jarenlang in het theater én was regelmatig te zien op televisie, onder meer in de geroemde serie Tita Tovenaar. Zijn duidelijke stem kwam hem daarbij goed van pas. Zijn vrouw Maroesja - die als Tika schitterde in dezelfde hitserie - vond dat Henk toch wel erg hard begon te praten...

"Wat schreeuw je toch"

"Dat ik een vrij sterke stem heb, wist ik wel", glimlacht Henk. "Dat hielp me behoorlijk tijdens voorstellingen in grote zalen, bijvoorbeeld in Carré. Ik sprak altijd goed op niveau en articuleerde goed. Maar na mijn carrière werd het volgens Maroesja toch iets te veel van het goede. 'Henk, wat schreeuw je toch', zei ze regelmatig. Ze raadde me aan eens naar Beter Horen te gaan voor een hoortest."

"Ik moest erover nadenken." Henk pauzeert even. "Volgens mij was ik een beetje bang om een hoortoestel te moeten dragen. Nee, dat was niet echt een gevoel van schaamte. Maar toch moest ik iets overwinnen." Dan lachend: "Er schoten voornamelijk allerlei rare gedachten door mijn hoofd. Ik dacht: wat moet ik nou met een hoortoestel? Wat nou als ik jeuk krijg, moet dat ding dan weer uit? Kan ik 'm er wel weer uit halen? Vreemd he? Maar dat hield me toch tegen. En er was nog iets. Ik wilde best toegeven dat mijn gehoor iets achteruit was gegaan, maar zag er geen ernst in. Ik heb daarom toch geen hulp gezocht."

Ik wilde best toegeven dat mijn gehoor iets achteruit was gegaan, maar zag er geen ernst in.

De ernst van zijn gehoorverlies bleek pas later. "Toen we op een mooie middag op het balkon zaten, kwam de buurman langs die ons vrolijk groette. Pas toen Maroesja me een por gaf, had ik het door. Daar schrok ik van. Had ik dat nou echt gemist? Ik besloot op dat moment - na twee jaar aanmodderen - dat het toch tijd was voor die hoortest."

Eigen tempo

"Gespannen?" Henk glimlacht. "Dat is nogal zwak uitgedrukt. Ik was zo ontzettend zenuwachtig toen ik bij Beter Horen naar binnen liep. Maar weet je wat het mooie is? Die spanning was ik binnen enkele seconden kwijt. De audicien was zo vriendelijk, gewoon fantastisch. Ik kreeg een kopje koffie en we zijn eens rustig gaan zitten. Dat kopje koffie kom ik trouwens nog regelmatig even drinken."

Het resultaat van de gehoortest was even schrikken voor Henk. "Maar gelukkig kon ik direct al mijn vragen stellen. Ter illustratie liet de audicien me ook nog even een hoortoestel zien. Nu schaamde ik me niet om een hoortoestel te dragen, maar toen ik dat apparaatje zag, kon ik mijn ogen niet geloven. 'Is dat een gehoorapparaat? Dat is bijna niets', riep ik. Ik verbaasde me erover dat al die toestellen zo klein waren. Daarna hebben we nog even gebabbeld. We spraken af dat ik alles in mijn eigen tempo ging doen. Daardoor voelde ik me na het gesprek erg opgelucht. Het zou toch allemaal wel meevallen..."

In jaren niet gehoord

Een stuk minder zenuwachtig ging Henk dan ook terug naar de winkel. "En toen ik de toestellen in had...", zegt Henk haast fluisterend. "... Ik ben er nog stil van. Ik hoorde direct iemand achter me langslopen. Dat had ik in jaren niet gehoord."

Man met hoortoestel

Het brommen van de koelkast

Eenmaal thuis kwam het ene na het andere geluid weer tot leven. "Het brommen van de koelkast, het getik van de klok en het gefluit van de vogels", somt Henk op. Dan lachend: "De toestellen waren al zo snel onderdeel van mij geworden, dat ik er pardoes mee onder de douche bent gestapt."

Henk gaat graag nog even naar de winkel voor de extra service. "Maar voornamelijk voor die kop koffie", knipoogt hij. "Het is fijn dat mijn audicien mij echt kent en de tijd voor me neemt."

Waarom wij maatwerk belangrijk vinden Ontdek meer

Kies net als Henk voor Beter Horen

Maak nu een afspraak voor een vrijblijvende hoortest.

Maak een afspraak
Man met hoortoestel
Vorige
Volgende

Onze klanten

Lees de verhalen van onze klanten. Hoe kwamen zij bij Beter Horen terecht?
Lees meer

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Deskundig en professioneel advies.

Boek nu

Doe een online hoortest

In 5 minuten uw gehoor meten.

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Meer dan 200 servicepunten.

Zoek winkel