Van een vluchtig werkoverleg in de kantoortuin tot een veiligheidsinstructie in de fabriekshal. Communicatie is in vrijwel ieder beroep van groot belang. Soms om (veilig) te kunnen samenwerken, soms om bij te dragen aan een positieve sfeer. Een slecht gehoor kan dan ook grote gevolgen hebben op de werkvloer.
Sergio van Vliet worstelde jaren met zijn gehoor op de werkvloer. De overstap van het bedrijfleven naar het onderwijs maakte dat alleen maar erger. De vele geluiden uit de collegezalen maakten hem erg onrustig. "Na een uurtje in zo'n zaal moest ik soms echt even een tijdje alleen zijn. Aan gehoorproblemen wilde ik lange tijd niet toegeven", vertelt hij.
Collega-docent Ruud Mijnans herkent dat verhaal. "Ik was 40 toen mijn gehoorproblemen begonnen. Ik vond mezelf nog veel te jong", zegt hij. Zijn gehoorproblemen leverde haast kolderieke situaties op. "Ik gaf soms de verkeerde antwoorden aan leerlingen. Dan had ik hun vraag niet goed verstaan."
Hoewel er nog altijd een ouderdomstaboe rust op slechthorendheid, is maar liefst 65% van de slechthorenden jonger dan 65 jaar. Dat zijn voor het overgrote deel dus mensen die dagelijks nog op de werkvloer staan. Die slechthorendheid levert op de werkvloer twee problemen op: mentale problemen én problemen in de communicatie.
Slechthorendheid levert regelmatig klassieke misverstanden op tussen collega's. Waar de één de deadline op 10 uur zet, verstond de ander 3 uur. Bij een rondvraag wordt soms tweemaal dezelfde vraag gesteld. Op den duur erg vervelend. Nog vervelender is het wanneer er ook misverstanden ontstaan tussen dienstverlener en klant. Oud-monteur Roskam herinnert zich hoe hij bepaalde geluidjes in de apparatuur niet hoorde.
Ook mentaal kan slechthorendheid veel vragen, vooral op de werkvloer. Vermoeidheid en concentratieverlies zijn veelgehoorde klachten. Deze gaan vaak weer over in een verhoogd ziekteverzuim, meer stress en soms slapeloze nachten. Slechthorende werknemers zijn bijvoorbeeld driemaal zo vaak vermoeid als collega's met een goed gehoor. Ook krijgen ze vaker een ongeval.
Heeft u regelmatig last van misverstanden met uw collega's of klanten? Bent u steeds erg vermoeid, bent u soms onrustig of heeft u moeite in slaap te komen? Het kunnen allemaal signalen zijn dat uw gehoor achteruit is gegaan. Zelfs een klein beetje gehoorverlies kan al een behoorlijk impact hebben op uw dagelijks leven - en dus ook op uw werk.
Voor zowel Ruud en Sergio was de maat vol. Zij kozen voor plezier in het werk. Daarbij heeft hun hooroplossing een groot verschil gemaakt. Beide heren kozen voor een Amplifon hooroplossing. "Zonder mijn hoortoestel was ik geen docent meer geweest", vertelt Sergio. "Ik was zo opgelucht toen ik mijn hoorplezier weer hervond, ook zeker op mijn werk." Ruud beaamt: "Mijn werkzaamheden hebben dankzij mijn verbeterde gehoor echt een boost gehad."
Altijd op de hoogte van de laatste (hoor)nieuwtjes?