Gehoorverlies bij kinderen

Kinderen en gehoorverlies

Het gehoor is het eerste zintuig dat een foetus in de buik ontwikkelt. Niet voor niets. De stem van de moeder geeft zo vanaf het begin al rust en veiligheid. Maar de ontwikkeling van een goed gehoor is helaas niet vanzelfsprekend. Soms wordt gehoorverlies bij kinderen meteen na de geboorte duidelijk. Dan is het belangrijk om snel in te grijpen. Maar soms merkt u als ouder pas op latere leeftijd dat uw kind slechthorend is.

Oorzaken van slecht horen bij kinderen

Gehoorproblemen kunnen variëren van kind tot kind. Sommige oorzaken kunnen tijdelijk gehoorverlies geven:

Andere oorzaken voor langdurig of permanent gehoorverlies zijn:

  • Een erfelijke aandoening
  • Problemen tijdens de zwangerschap en/of bevalling
  • Een virusinfectie
  • Het gevolg van vele oorontstekingen, die blijvende schade achterlaten. 
  • Een harde knal die uw kind hoort
  • Een hersenvliesontsteking
  • De bof 

De gevolgen van gehoorverlies bij kinderen

Gehoorverlies kan gevolgen hebben voor de ontwikkeling van uw baby of kind. Als kinderen tijdens de groeifase geen geluiden ontvangen, hebben ze geen reden om zinnen te herhalen of geluiden na te bootsen. Dit heeft een negatieve invloed op de taalontwikkeling, het opbouwen van vocabulaire en de uitspraak. Ook cognitieve vaardigheden, zoals rekenen, kunnen zich daardoor minder ontwikkelen. Zoals u begrijpt kan dit van invloed zijn op de schoolprestaties en daarmee op de toekomstige carrière. Gelukkig zijn er oplossingen om het gehoor van uw kind te verbeteren, zoals het dragen van een gehoorapparaat

Symptomen van slechthorendheid bij kinderen

Als ouder of verzorgende bent u actief betrokken bij de ontwikkeling van uw kind. U zult de reactie op geluiden of een verandering in het gehoor waarschijnlijk als eerste opmerken.

Er zijn enkele symptomen, zoals gedrag, die erop kunnen wijzen dat uw kind slechthorend is. Let op wanneer uw kind: 

  • Moeite heeft om anderen te verstaan
  • Niet reageert wanneer er iets op zachte toon gezegd wordt
  • De televisie harder zet of dichterbij het toestel gaat zitten
  • Meer op uw gezicht let wanneer u spreekt
  • Niet op harde, plotse geluiden reageert
  • Een vertraagde taal- en spraakontwikkeling heeft

Wat kan ik doen als mijn kind slecht hoort?

Wanneer uw kind (ineens) slecht hoort of klaagt over oorpijn, is het verstandig om uw huisarts te raadplegen. Afhankelijk van de leeftijd zal de huisarts zelf een hoortest afnemen bij uw kind of wordt uw kind doorverwezen naar een kno-arts of audiologisch centrum voor verder onderzoek. Met een verwijzing van het audiologisch centrum voor hoortoestellen kunt u vervolgens een afspraak maken bij Beter Horen. De audicien zal een afdruk maken van de oren van uw kind en de hoortoestellen uitleveren.

Gehoortest bij kinderen

Een huisarts, kno-arts of het audiologisch centrum kan een gehoortest bij uw kind doen.Zo wordt er bekeken of uw kind baat heeft bij luisterhulpmiddelen, zoals een hoortoestel.

 

Lees meer
Gehoortest bij kind

Welke gehoorapparaten zijn er voor kinderen?

De achter-het-oor hoortoestellen (AHO-hoortoestellen) zijn vaak de meest geschikte hoortoestellen voor baby’s en jonge kinderen. Ze zijn verkrijgbaar in verschillende heldere kleuren. Voor een optimaal gehoor is het belangrijk dat een AHO-hoortoestel is uitgerust met de volgende onderdelen: 

  • Directe audio-invoer: dit geeft de mogelijkheid om de microfoon uit te schakelen en geluiden te ontvangen via een audio-input. Dit is een elektrische ingang waarop u uitgangssignalen van radio of tv kunt aansluiten. 
  • Veiligheidsvoorzieningen: zoals vergrendelingsmechanisme op het gedeelte waar de batterijen zitten en volumeregeling.
  • Richtmicrofoon: de gesprekspartner draagt een microfoontje dat verbonden is met het hoortoestel en geluid rechtstreeks versterkt.
  • Ruisonderdrukking: het hoortoestel filtert ruis van geluid en past het volume van de ruis aan waardoor belangrijk geluid beter hoorbaar is. 
  • Een aantal frequentiekanalen: hoe meer frequentiekanalen, hoe nauwkeuriger het geluid per frequentie kan worden ingesteld. Ieder kanaal richt zich dan op een andere frequentie die niet meer goed wordt gehoord. Met meerdere frequentiekanalen kunt u de sterkte van de verschillende toonhoogtes vormgeven. 
  • Compressie met groot dynamisch bereik (WDRC): voorkomt ongemak als gevolg van hard geluid, ruis en vervorming. 

Geavanceerde functies zijn meestal niet nodig bij baby’s of zeer jonge kinderen. Maar naarmate een kind ouder wordt, kunnen deze functies wel comfort bieden. Vooral wanneer deze zich in een luidruchtige omgeving bevindt, kan het nuttig zijn om ruisonderdrukking of richtmicrofoons te activeren. Maar ook in het geval van uitdagende situaties, zoals bij logopedie. 

Lees het verhaal van Anouk

Anouk draagt sinds haar vijfde levensjaar al een gehoorapparaat. Lees hoe haar moeder merkte dat ze gehoorverlies had en haar ervaring als kind met een hoortoestel.

Lees meer
Anouk Pluijm

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Deskundig en professioneel advies.

Boek nu

Doe een online hoortest

In 5 minuten uw gehoor meten.

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Meer dan 200 servicepunten.

Zoek winkel