Slechthorendheid bij kinderen

Kinderen met gehoorverlies

Als ouder hoop je altijd dat je kind volledig gezond geboren wordt en dit ook zijn hele leven blijft. Helaas is dit niet altijd het geval. Soms wordt dit gelijk na de geboorte duidelijk en soms komt men pas later tot de ontdekking dat een kind slechthorend is.

In bepaalde gevallen is het een erfelijke aandoening, maar gehoorverlies kan ook pas later ontstaan. Bijvoorbeeld door een virusinfectie. Of als gevolg van vele oorontstekingen, die helaas een blijvende schade hebben achtergelaten. Dat betekent dat een baby of kind een gehoorapparaatje zal moeten dragen om beter te kunnen horen.

Ervaringen van onze audiciens met kinderen

Hoortoestelletjes voor baby

Een baby is meteen vanaf de geboorte sterk gericht op spreken en taal. De eerste jaren gaat de taalontwikkeling dan ook razendsnel. Daarom krijgt iedere pasgeboren baby al een gehoorscreening.

"Dit jaar heb ik mijn jongste klant ooit gehad en zij was amper 3 maanden oud. Ze lag stilletjes in de Maxi-Cosi en toen de hoortoestelletjes eenmaal waren aangemeten gingen haar oogjes open".

"Door de nieuwe geluidservaring keek ze zeer verbaasd om zich heen en reageerde ze op haar broer die haar een dikke knuffel gaf. Er kwam een traan uit moeders ooghoek die geëmotioneerd raakte door de reactie van haar baby, een mooi moment dat je als audicien dan mag delen met een familie."

Slechthorend kind in de klas

Toch komt het ook nog regelmatig voor dat gehoorverlies bij een kind op de basisschool pas tot uiting komt. Dat de oorzaak van het niet zo goed meekomen, of het niet zo goed kunnen concentreren in de klas, veroorzaakt wordt door slechthorendheid.

"Onlangs kwam een moeder, op advies van de huisarts, om het gehoor van haar 5-jarige dochter te laten testen. Dit bleek tijdens de screening aan één oor onvoldoende te zijn. Via de huisarts en KNO-arts kwam ze via het audiologisch centrum weer bij ons terug. Tijdens haar eerste bezoek zat het meisje alleen op de stoel. Deze jongedame was niet van plan ook maar iets tegen mij te vertellen. Ik heb haar moeder het boekje mee gegeven “Leo krijgt een hoortoestel.

Toen ze een week later terug kwam zei ze, nog voordat ze op de stoel zat, “ik wil een roze”. Chapeau voor de moeder en de juf. Ze doet het toestel niet meer uit en ze heeft geen moment nodig gehad om er aan te wennen."

Drie generaties gehoorverlies

"Soms is slechthorendheid erfelijk. Zowel oma, moeder als dochter hebben gehoorverlies, zijn alle drie hoortoestel dragend en klant bij ons. Niets was voor dit 4-jarige meisje vreemd en ze onderging alles alsof het de normaalste zaak van de wereld was.

De bediening was voor haar een fluitje van een cent, zo ook het in- en uitdoen van de toestellen.

Ze had een leuk kleurtje uitgezocht en huppelde met de hoortoestellen, alsof het al jaren bij haar hoorde, de winkel uit. Mooi om te zien hoe snel kinderen iets kunnen accepteren en zich hierop aanpassen."

Gehoorapparaat voor een druk kindje

"Een aantal maanden geleden kwam een jongeman van 6 jaar samen met zijn ouders bij mij. Het drukke baasje had geen rust in zijn gat en het duurde hem allemaal veel te lang.

Na uitleg over het aanpastraject voor een gehoorapparaat vroeg ik aan hem en zijn ouders of ze nog iets te vragen hadden. Na even te hebben gedacht, zei hij: “Ja, als jij een volgende keer iets op gaat halen dan wil ik wel mee om te zien waar je naar toe loopt.

Hij is een goede hulp en het voordeel voor iedereen is dat hij het niet zo saai vindt en niet het gevoel heeft dat hij stil moet zitten. Ook bij hem is het voor zijn ouders en ook op school duidelijk merkbaar dat hij veel beter kan horen met zijn gehoorapparaat.

Van deze momenten kan ik enorm genieten en de afwisseling maakt het vak audicien zo mooi, niets saais aan. Aanpassingen bij kinderen, het blijft bijzonder, omdat kinderen puur zijn en helemaal geen schaamtegevoel kennen omtrent een hoortoestel."

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Boek nu

Doe een online hoortest

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Zoek winkel