Tinnitus behandeling - neuromodulatie

Onze tinnitus specialisten staan voor u klaar

Wij begrijpen welke impact oorsuizen op het dagelijks leven heeft. We zijn er dan ook trots op dat wij als eerste in Nederland een vernieuwende tinnitus behandeling aanbieden in verschillende Beter Horen vestigingen. Deze Akoestische CR® Neuromodulatie therapie helpt mensen met een specifieke soort tinnitus.

U wordt moe en moedeloos van die piep in uw oren. Daar kan iets aan gedaan worden. Wij hebben een innovatieve behandeling die een groot gedeelte van de mensen met een specifieke soort van tinnitus effect heeft. Dat betekent dat deze mensen aanzienlijk minder klachten hebben na de behandeling. Onze tinnitus specialisten helpen om de gevolgen van de continu aanwezige tinnitus te beperken. Zo wordt het leven weer draaglijk.

Akoestische CR® Neuromodulatie

Zo werkt het

De behandeling maakt gebruik van een apparaatje (vergelijkbaar met een MP3-speler of iPod) dat functioneert als Neurostimulator. We sturen via een set van earphones verschillende stimulatietonen uit naar hyperactieve zenuwcellen. Hierdoor reageren de zenuwcellen op den duur anders op geluid. Zo leren we de zenuwcellen die de tinnitus veroorzaken af om signalen te sturen naar andere zenuwcellen. De hyperactieve zenuwcellen worden als het ware ‘gereset’.

Uiterst zorgvuldige instelling

Geen tinnitus is hetzelfde. De toon die u hoort kan laag of hoog zijn, hard of zacht. Ook de plek waar u het geluid ervaart kan variëren. Het instellen van de Neurostimulator is dan ook een zeer nauwkeurig proces. Vanaf het moment dat u de Neurostimulator gaat gebruiken, kan uw tinnitustoon veranderen. Dit is een teken dat de tinnitus behandeling werkt. Het dagelijks gebruik is de eerste 5 tot 7 dagen echt wennen. De therapie duurt 8 maanden. Per dag dient de neurostimulator 6 uur gedragen te worden, hierbij kan u alle dagelijkse activiteiten blijven uitvoeren. Tijdens deze periode komt u een aantal malen terug om de Neurostimulator opnieuw in te stellen. Gewenste resultaten zijn soms pas aan het eind van de tinnitus behandeling goed merkbaar.

De tinnitus behandeling in 5 stappen

1. Afspraak

Via ons speciale tinnitus telefoonnummer 088 0063900 kunt u een eerste gesprek aangaan met een van onze speciaal getrainde telefonisten. Zij verzorgen een eerste screening en bekijken of u in aanmerking komt voor een vervolggesprek. 

2. Gratis voorlichtingsgesprek

Tjdens de telefonische screening kunt u een afspraak maken voor het gratis voorlichtingsgesprek. Tijdens dit gesprek in een van de 17 Beter Horen winkels met een speciaal op tinnitus getrainde audicien zullen de eerste metingen plaatsvinden om zo te kijken of u in aanmerking komt voor onze therapie.

3. Intakegesprek

Blijkt uit het voorlichtingsgesprek dat u in aanmerking komt voor de therapie? Dan maken we een afspraak voor het intakegesprek. Tijdens dit gesprek krijgt u verschillende hoortesten. Ook leggen we u een aantal vragenlijsten voor en brengen we uw tinnitus in kaart.

4. Inregelen

Na de intake volgt de aanpassing. De Neurostimulator wordt ingeregeld en helemaal afgestemd op uw tinnitus. Dit is een intensieve afspraak die veel van uw concentratie vergt. Geen tinnitus is hetzelfde. Dat vraagt dan ook om een zeer nauwkeurig proces.

 

5. Vervolgafspraken

Tijdens de behandelperiode heeft u regelmatig vervolgafspraken. Deze zijn enorm belangrijk voor het welslagen van de therapie. Daarbij is de tinnitus specialist zeer benieuwd naar uw ervaringen en wordt de Neurostimulator aangepast op basis van uw bevindingen.
Maak een afspraak voor onze Tinnitus behandeling Maak een afspraak!

De tinnitus behandeling bestaat uit een intakegesprek, een KNO-bezoek, controle-afspraken, begeleiding van de behandeling gedurende 8 maanden en de apparatuur. 

Meer informatie over de tinnitus behandeling

 • Er vindt dus allereerst een intake met een audicien plaats die opgeleid is als tinnitus-specialist (Opleider is audioloog Mark Williams van The Tinnitus Clinic in London. Zie ook zijn statement). Tijdens de intake wordt bekeken of er sprake is van een tonale tinnitus en wordt bepaald of een patiënt psychisch in staat is om de lange behandeling te ondergaan.
 • Afhankelijk van het resultaat van deze intake en het bezoek aan een KNO-arts wordt in overleg met de patiënt besloten of wordt gestart met de therapie. Indien de patiënt niet geschikt is voor de therapie wordt er naar een alternatief gekeken (bijvoorbeeld een hoortoestel en/of we sturen de patiënt door naar een audioloog).
 • In de praktijk ziet Beter Horen echter dat veel patiënten al een traject bij een audiologisch centrum (AC) zonder een bemoedigend resultaat achter de rug hebben. Deze patiënten hebben dan al een TRT (tinnitus retraining therapie) of een cognitieve gedragstherapie (beide zijn coaching trajecten om zelf te leren omgaan met tinnitus) ondergaan.
 • Beter Horen realiseert zich als geen ander dat de behandeling voor velen een laatste strohalm is. Vandaar dat een zorgvuldige intake met uitvoerige vragenlijsten inclusief KNO-bezoek van wezenlijk belang zijn, niet alleen om te bepalen of onze behandeling geschikt is maar ook om geen valse verwachtingen te wekken. De vragenlijsten die Beter Horen gebruikt bij het intakegesprek voldoen aan de algemene tinnitus richtlijnen (TQ, THI, GAD7, PHQ9 en VAS).
 • Beter Horen wil verder graag benadrukken dat de tinnitus-behandeling zonder winstoogmerk aangeboden wordt. Beter Horen doet dit vanuit een maatschappelijke betrokkenheid. Zo kent ons internationaal bedrijf Amplifon ook een internationale academie in Milaan (Amplifon Centre for Research and Studies), waar onder meer wetenschappelijk onderzoek, trainingen, kennissessies en opleidingen chirurgie voor KNO-artsen wordt gestimuleerd.
 • Beter Horen heeft de tinnitustherapie met behulp van neuromodulatie in 2014 geïntroduceerd. Dit na een pilot van twee jaar in samenwerking met de eerder genoemde tinnituskliniek in London. 

  Net als andere behandelmethoden, biedt ook de Akoestische CR® Neuromodulatietherapie geen garantie dat uw tinnitus symptomen verdwijnen of verminderen. Wel tonen verschillende studies en de ervaringen van patiënten aan dat er opmerkelijk goede resultaten mee te behalen zijn. Maar liefst driekwart van de mensen die de tinnitustherapie gestart en afgerond hebben, hebben een positief effect ervaren
 • De therapie stimuleert met pieptonen de hersenen, zodat de cadans waar de tinnitus-piep zich in bevindt wordt onderbroken. De hele therapie wordt volgens een strak protocol gegeven. Het merkbaar effect in de tijd varieert van patiënt tot patiënt. Bij de een is dit al na drie weken, bij de ander duurt dit langer, soms wel tot 12 weken.

 • Sinds 2016 is de door de patiënt te gebruiken stimulator (NTR30, fabrikant ANM), vervangen door een speciaal voor de therapie ontwikkelde IPod (merk Desyncra). Met de IPod-stimulator kunnen we de toonhoogte van de tinnitus nóg nauwkeuriger bepalen en de therapie beter op de tinnitus van de individuele patiënt afstemmen. Dit verklaart een toename van het slagingspercentage.
 • Via de fabrikant Desyncra lopen er momenteel in Engeland en Amerika diverse wetenschappelijke onderzoeken. Neuromodulatie wordt verder al bij diverse wetenschappelijk bewezen medische behandelingen toegepast. Bijvoorbeeld bij de behandeling van patiënten met Parkinson. Beter Horen juicht het toe als er ook in Nederland snel meer wetenschappelijk onderzoek naar tinnitusbehandelingen komt en doet er alles aan in het belang van de tinnitus patiënt om dit te bevorderen.

Beter Horen klantonderzoek

Van de patiënten die de Akoestische CR® Neuromodulatie therapie behandeling daadwerkelijk ondergaat en volledig doorlopen geeft 75% aan een verlichting van de tinnitus klachten te ervaren*1. De Akoestische CR® Neuromodulatie therapie is voor een beperkte patiënten groep geschikt. De patiënt dient aan een aantal criteria te voldoen: 

 1. Tonale tinnitus
 2. Langer dan 3 maanden
 3. Geen medische oorklachten (geen Ziekte van Ménière)
 4. Geen hoger gehoorverlies dan 70 Db
 5. Stabiele emotionele gemoedstoestand (geen overmatige stress, medicatie, psychologische oorzaken)
 6. Tinnitus toon niet boven 10.000 Hz

*1 Bron: Beter Horen data analyse, uitgevoerd onder 124 patiënten (juni 2018). 75% van deze groep laat een verbetering zien van 6 of meer punten op de TQ score wat staat voor een verbetering van de kwaliteit van het leven.

Uitstekende resultaten

Net als andere behandelmethoden, biedt ook de Akoestische CR® Neuromodulatietherapie geen garantie dat uw tinnitus symptomen volledig verdwijnen of verminderen. Wel tonen verschillende studies en de ervaringen van patiënten aan dat er opmerkelijk goede resultaten mee te behalen zijn. De innovatieve therapie heeft een hoog slagingspercentage.

man met krant in het park

Ervaringen van patiënten

Wilt u weten hoe patiënten de tinnitus behandeling hebben ervaren? Lees het verhaal van Jan Hilgerson

Voor wie is de tinnitus behandeling?

Niet alle vormen van tinnitus komen in aanmerking voor de Akoestische CR® Neuromodulatie therapie. Hieronder vindt u een aantal voorwaarden:

 • U heeft langer dan 3 maanden chronische subjectieve tinnitus.
 • U heeft last van een pieptoon. Ruis/suis/sis geluid komt niet in aanmerking.
 • Uw tinnitus is geen gevolg van een bepaalde ziekte, zoals de ziekte van Ménière.
 • Uw tinnitustoon is vast te stellen via tinnitus analyse. Dit wordt door middel van een speciale test beoordeeld.
 • U heeft een niet al te zwaar gehoorverlies (minder dan 80dB).

Kosten van de tinnitus behandeling

De kosten voor een eerste intake bedragen € 360,-. De therapiesessies, vervolgafspraken en de aanschaf van de Neurostimulator komen samen op € 3.095,-. In totaal komen de kosten dus neer op €3.455,- Deze kosten worden helaas nog niet vergoed door uw zorgverzekeraar. 

Maak een afspraak voor onze Tinnitus behandeling Maak een afspraak!

Tinnitus brochure

Lees meer over onze behandeling. Download de brochure.

Download de brochure
Bestand: PDF
Grootte: 6.63 mb

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Boek nu

Doe een online hoortest

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Zoek winkel