Eerste hulp bij oorsuizen

Oorsuizen ervaring en tips

Lees het klantverhaal over haar ervaring met oorsuizen. Beter Horen deelt graag tips over hoe u met oorsuizen kunt omgaan om stress te verminderen. 

Een verpleegkundige is ongeveer 15 jaar geleden geopereerd aan haar rechteroor. Alleen aan haar rechterzijde heeft ze een gehoorverlies. Hiervoor draagt ze aan de rechterkant al jaren een hoortoestel en dat beviel tot nu toe goed. Sinds een half jaar heeft ze echter hevige tinnitusklachten. Vooral ’s nachts hoort ze brom- en sisgeluiden. Dit is begonnen na een zeer stressvolle periode.

Tinnitus en werk

Door de tinnitus wordt het voor haar steeds lastiger om haar beroep goed uit te oefenen. Als patiënten zacht spreken verstaat ze het niet altijd. Wanneer er op afstand naar haar gesproken wordt hoort ze het vaak niet. Van harde geluiden heeft ze ook steeds meer hinder. Ze geeft aan dat goed horen voor haar erg belangrijk is om haar beroep volledig uit te kunnen oefenen. Ook zwakke patiënten die vaak zacht spreken, moet ze goed kunnen verstaan.

Hoortoestel met tinnitusmaskeerder

De KNO-arts verwees haar door naar een audiologisch centrum. Op hun advies kreeg mevrouw een hoortoestel met tinnitusmaskeerder op proef. De tinnitusmaskeerder maakt een ruisgeluid. Dit geluid vervangt haar oorsuizen en moet zo de focus op de continu aanwezige tinnitus wegnemen. Het vinden van het juiste hoortoestel voor haar is een mooie uitdaging. Haar geopereerde oor mag namelijk niet worden afgesloten omdat dit de kans op ontstekingen verhoogd. Ook mag het toestel niet boven een aantal decibel uitkomen vanwege de ontwikkelde hyperacusis.

Hoortoestel gratis uitproberen? Boek een afspraak

Tinnitus en stress

Mevrouw is een echte doorzetter en ze draagt het toestel dan ook continu vanaf dag een. Ze probeert alle mogelijke instellingen in allerlei situaties uit; alleen de tinnitusmaskeerder aan, de combinatiestand aan (zowel tinnitusmaskeerder als hoortoestel in werking) en het bijstellen met de volumeregelaar. Na een aantal wijzigingen geeft ze aan wel een verlichting van het oorsuizen te merken. Maar omdat ze er zo mee bezig is, ervaart ze ook meer stress. Dan komt ze na haar vakantie bij me terug. Tijdens haar vakantie had ze de tinnitusmaskeerder niet gedragen. Ze was er in deze rustige periode ook niet mee bezig geweest. En hierdoor had ze ontdekt dat het continu bezig zijn met haar tinnitus veel onrust veroorzaakte. De vermindering van het oorsuizen woog daar niet tegenop. Samen besluiten we dat we de proef voorlopig staken. We gaan door met haar huidige hoortoestel zonder tinnitusmaskeerder.

vrouw met hoortoestel in tuin

Waarom is er geen pasklare oplossing voor tinnitus?

Tinnitus betekent 'gerinkel in de oren'. Men hoort een geluid zonder dat er een aanwijsbare geluidsbron is, dus het geluid komt van binnenuit. De een hoort een hoogtonig gepiep, de ander een brom of geratel en sommige horen een meertonig geluid. In Nederland hebben circa 1 miljoen mensen hinder van oorsuizen. Dit kan leiden tot irritatie en slaapproblemen, depressiviteit en het zelfs niet meer kunnen uitoefenen van werk. Er bestaan(nog) geen medicijnen tegen tinnitus. 

Boekentip voor mensen met tinnitus

Onlangs verscheen een boek van Olav Wagenaar: Eerste hulp bij oorsuizen, waarin staat: 'Om aan tinnitus te wennen moet u ermee kunnen omgaan. Om ermee om te kunnen gaan, moet u tinnitus onder controle kunnen krijgen. Om tinnitus onder controle te kunnen krijgen, moet u begrijpen wat het is.' In het boek staan veel praktijkvoorbeelden en een zelfhulpgids geeft praktische tips. Het geeft een goede en duidelijke uitleg wat tinnitus nu precies is, wat de oorzaken kunnen zijn en hoe het is te beheersen.

Het boek is te koop bij de reguliere boekhandel en kost € 19,95.

In gesprek over uw tinnitusklachten? Boek een gratis hoortest

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Deskundig en professioneel advies.

Boek nu

Doe een online hoortest

In 5 minuten uw gehoor meten.

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Meer dan 200 servicepunten.

Zoek winkel