Hoe stress uw gehoor beïnvloedt?

Mar, 29, 2022

Invloed van stress op ons gehoor

Dat langdurige stress een negatieve invloed heeft op ons leven en welzijn is geen verrassing. Stress kan een hele lijst aan mentale en fysieke kwalen veroorzaken. Maar wist u dat stress ook impact heeft op uw gehoor? In dit artikel leggen wij uit hoe dit zit en wat u zelf kan doen om uw gehoor gezond te houden. 

De oorzaken en gevolgen van stress

We hebben er allemaal weleens last van: stress. Een toestand van fysieke en mentale spanning die we ondervinden wanneer we te maken krijgen met bepaalde situaties of gebeurtenissen. Stress geeft de nodige kracht en energie om obstakels te overwinnen, maar kan ook een negatieve uitwerking hebben. Vooral wanneer dit langer aanhoudt en u zich constant onrustig voelt en niet kunt ontspannen. Dit kan leiden tot allerlei gezondheidsproblemen. Denk aan hartaandoeningen, hoge bloeddruk en diabetes. Maar ook gehoorverlies! 

Invloed van gehoorverlies op stress

Onze oren bestaan uit verschillende onderdelen. Het binnenoor bevat bijvoorbeeld haarcellen die verantwoordelijk zijn voor het opvangen en omzetten van geluiden in elektrische impulsen. Onze hersenen herkennen deze impulsen als geluid.  Althans, in het geval van een vlotte bloedtoevoer en voldoende zuurstof. Wanneer er sprake is van stress is dit anders. Het lichaam verhoogt dan de hoeveelheid aanwezige adrenaline. In veel gevallen kan het geen kwaad. Maar bij langdurige of chronische stress is er sprake van overproductie aan adrenaline. Dit laat de bloeddruk stijgen en de bloedsomloop naar de oren verminderen. Het gevolg? De haarcellen beschadigen en er ontstaat gehoorverlies. 

Maar dit werkt ook omgekeerd. Want als u gehoorproblemen heeft, kan dat behoorlijk vermoeiend en zorgelijk zijn. In het dagelijks en sociale leven, maar ook op het werk. De voortdurende druk om te kunnen functioneren en mensen goed te verstaan kan een serieuze portie stress opleveren. En dat komt het gehoor niet ten goede. Een vicieuze cirkel dus, die u enkel en alleen kunt doorbreken door rust te nemen. 

Stress en tinnitus

Wist u dat tinnitus (oorsuizen) één van de meest voorkomende gehoorproblemen is? In de meeste gevallen zijn harde geluiden de boosdoener. Maar er zijn meer factoren die deze oorsuizen veroorzaken. Zoals stress! Stress zorgt voor de opbouw van overdruk in het binnenoor, waardoor er beschadigingen ontstaan. Dit kan tinnitus veroorzaken, maar ook verergeren.

Oorsuizen vallen bij stress vaak op omdat de focus erop ligt. Het wordt tinnituspatiënten niet voor niets aangeraden om stress zoveel mogelijk te vermijden en ontspanningsoefeningen te doen. Vaak zijn oorsuizen tijdelijk, maar wanneer ze langer duren het risico op tinnitus erg groot. 

Wat u kan doen om stress te verminderen

Ontspannen is eigenlijk de enige échte oplossing om stress - en daarmee gehoorverlies te voorkomen als er nog geen schade is aan het binnenoor. En dat is vaak makkelijker gezegd dan gedaan. We geven u graag enkele tips om te ontspannen. 

Let op uw ademhaling

Door diep in en uit te ademen zorgt u ervoor dat uw hartslag gaat vertragen, uw spieren ontspannen en uw bloeddruk omlaag gaat.  Neem af en toe de tijd om heel bewust een paar minuten in- en uit te ademen. 

Zorg voor voldoende slaap

Neem voldoende rust en zorg ervoor dat u genoeg slaap krijgt. Zo kunt u de volgende dag weer fris aan de nieuwe dag beginnen. 

Onderneem leuke dingen

Sporten, muziek luisteren, boeken lezen, wandelen… genoeg activiteiten om van te genieten en te ontspannen. Kijk waar u energie van krijgt en plan daar bewust tijd voor in. Lach en maak plezier! 

Beweging

Een gezond lichaam heeft voldoende beweging nodig. Sporten is belangrijk en houdt uw conditie op pijl, maar zorgt er ook voor dat u even kunt ontladen en ontspannen.

Probeer yoga of meditatie

Yoga en meditatie zijn beiden uitermate geschikt om uw ademhaling te controleren en helemaal tot rust te komen. 
Vorige
Volgende

Nieuws & Blog

Volg het laatste nieuws en verhalen over gezondheid horen.
Lees meer

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Deskundig en professioneel advies.

Boek nu

Doe een online hoortest

In 5 minuten uw gehoor meten.

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Meer dan 200 servicepunten.

Zoek winkel