Tinnitus en het coronavirus

Is er een verband?
Sep, 20, 2021

Corona-stress verergert tinnituslast

Sinds de uitbraak van het coronavirus hebben steeds meer mensen last van verergerde tinnitusklachten. Uit onderzoek blijkt dat er een verband is tussen het coronavirus en tinnitus (oorsuizen). 1 op de 3 Nederlanders ervaart verhoogde stress sinds de start van de coronacrisis. Stress kan één van de oorzaken zijn waarom iemand last heeft van verergerde tinnitusklachten.

Kan tinnitus een gevolg zijn van COVID-19?

Uit onderzoek van de universiteit van Manchester en het Manchester Biomedical Research Centre blijkt dat ongeveer 15 procent van de coronapatiënten tinnitus kreeg na de besmetting. Het is nog niet duidelijk of het coronavirus zelf verantwoordelijk is voor het ontwikkelen van tinnitus. Gevolgen van het coronavirus zoals stress, depressie of angst kunnen namelijk ook tinnitus veroorzaken. 

Kan het coronavirus een bestaande tinnitus verergeren?

Het coronavirus heeft een enorme impact op onze samenleving. Uit onderzoek is gebleken dat de hoeveelheid mensen met burn-outklachten tijdens de coronacrisis is verdubbeld. Mensen met bestaande tinnitus kunnen door angst, stress en bijvoorbeeld depressie hevigere klachten ervaren. Psychische klachten kunnen zorgen voor overdruk in het oor en daardoor tinnitus verergeren.

Oorzaken verergering tinnituslast

Naast psychische klachten zijn er andere redenen waarom tinnitusklachten verergeren. Uw oren langdurig blootstellen aan te hard geluid is een bekende boosdoener. Bijvoorbeeld als het geluid van uw oordopjes of koptelefoon te hard staat. Dit kan op den duur uw binnenoor beschadigen. Naast hard geluid zijn er nog veel andere oorzaken voor tinnitus. Denk aan oorinfecties, acute middenoorontsteking of de ziekte van Ménière. Bovendien kan oorsuizen ook verergeren door het innemen van bepaalde medicaties.  

Wat kan ik doen aan tinnitus?

Het is altijd belangrijk om goed voor uw lichaam te zorgen. Gezonde voeding, genoeg beweging en rust kunnen helpen bij het verminderen van tinnitusklachten. Als u last heeft van tinnitusklachten kunt u gebruikmaken van een tinnitusmaskeerder. De maskeerder onderdrukt met een aangenaam geluid uw tinnitus. Bij langer gebruik leren de hersenen zowel het maskeergeluid als het oorsuizen te blokkeren. Op deze manier kunt u uw tinnitusklachten verlichten. Bovendien kunt u een tinnitusmaskeerder ook in combinatie met uw hoortoestel gebruiken.  Lees meer over de behandeling van tinnitus.

In gesprek over uw tinnitusklachten? Maak een belafspraak
Vorige
Volgende

Nieuws & Blog

Volg het laatste nieuws en verhalen over gezondheid horen.
Lees meer

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Deskundig en professioneel advies.

Boek nu

Doe een online hoortest

In 5 minuten uw gehoor meten.

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Meer dan 200 servicepunten.

Zoek winkel