Tinnitus en bruxisme

Wat is bruxisme?

Bruxisme is een kaakgewrichtsaandoening. Zowel tandenknarsen als kaakklemmen vallen onder de term bruxisme. Mensen met deze aandoening doen dit niet bewust. Het is een bewegingsstoornis, waarbij u met kracht de tanden en kiezen over elkaar schuift of tegen elkaar aanklemt. Vaak gebeurt het kaakklemmen en tandenknarsen in uw slaap. Wanneer u er niets aan doet, kan er schade ontstaan aan uw kaakgewrichten én aan uw gehoor.

Oorzaken van tandenknarsen en kaakklemmen

Bruxisme kan een aantal oorzaken hebben:

  • Tandheelkundige malocclusie. Dit betekent dat uw tanden en kiezen niet goed op elkaar passen. Uiteindelijk kan deze kiespijn ook zorgen voor oorpijn.
  • Veranderingen of aandoeningen in het zenuwstelsel. Bijvoorbeeld bij de ziekte van Parkinson.
  • Slaapstoornissen.
  • Stress en emotionele spanning.
  • Het gebruik van alcohol en drugs.
  • Tandvlees- en tandontsteking.
  • Disbalans in de kauwspieren.

Hoe kunt u bruxisme diagnosticeren?

De tandarts stelt vast of u bruxisme heeft. Hij kijkt vervolgens wat de tandheelkundige oorzaken kunnen zijn van het bruxisme. Vaak heeft bruxisme een relatie met TMD, een aandoening waarbij de kaak niet goed functioneert. De tandarts kijkt ook of het tandenknarsen en kaakklemmen nadelige gevolgen heeft voor uw gebit. Soms is een slaaponderzoek nodig, om daadwerkelijk vast te stellen dat u in uw slaap tandenknarst. Een speciaal apparaat meet dan de ademhalingspatronen, hersenactiviteit en spanning op de spieren. 

Kan bruxisme tinnitus veroorzaken?

Bruxisme kan tinnitus veroorzaken. Kaakgewrichtsaandoeningen zijn vaker een oorzaak voor oorsuizen. De oren liggen namelijk heel dicht bij de kaak. Wanneer er druk op uw kaak komt te staan, straalt dit uit naar uw oren. Hierdoor ontstaat er druk op uw oren, met als gevolg een piepend geluid. Tinnitus en bruxisme staan dus wel met elkaar in verband, maar niet iedereen met bruxisme krijgt tinnitus. 

Behandeling van tandenknarsen en kaakklemmen

Er bestaan verschillende behandelingen voor knarsetanden en kaakklemmen. Eerst kijkt de tandarts of er tandheelkundige oorzaken spelen of dat er schade is aan het gebit. Om bruxisme te verhelpen, kiest de tandarts vaak voor een opbeetplaat. Dit is een uitneembare doorzichtige plaat die u ‘s nachts over uw boventanden doet. Het zorgt ervoor dat u geen verdere schade oploopt aan uw gebit en uw kaak kan ontspannen. Daarnaast kan een fysiotherapeut u helpen met speciale oefeningen tegen bruxisme. Daarmee verdwijnt de spanning van uw kaak. De bijwerking van tinnitus gaat gewoonlijk vanzelf over wanneer u bruxisme behandelt.

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Deskundig en professioneel advies.

Boek nu

Doe een online hoortest

In 5 minuten uw gehoor meten.

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Meer dan 200 servicepunten.

Zoek winkel