Hoe werkt een audiogram?

May, 20, 2019

Tijdens een hoortest zal een audicien een toonaudiogram maken. Hierop kunt u zien hoe het met uw gehoor is gesteld. Wat is een audiogram precies? En hoe werkt het?

Wat is een audiogram?

Een audiogram is een grafische weergave van de werking van uw gehoor. Er zijn verschillende audiogrammen, waarbij de toonaudiogram één van de bekendste is. Deze De meting wordt tijdens de welbekende 'piepjestest' genoemd. Tijdens de test worden via een hoofdtelefoon diverse tonen in verschillende hoogten doorgegeven. Het geluidsniveau waarop een toon nog maar net wordt gehoord is de hoordrempel.

Een audiogram lezen: hoe werkt het?

Sterkte toon

In de verticale as van het audiogram vindt u de sterkte van het geluid (in decibellen).  Deze begint bovenaan op 0. Wanneer u een goed gehoor hebt, kunt u geluiden tussen de 1 en 20 decibel waarnemen. Hoe verder de lijn omlaag gaat, hoe hoger het aantal decibel.

Toonhoogte

Naast de sterkte, wordt ook de hoogte van het geluid gemeten. Deze vindt u op de horinzontale as. Hoe verder de lijn naar rechts gaat, hoe hoger de toon (of het aantal hertz). Zo kan het gehoorverlies bij een verschillend aantal frequenties worden aangegeven.

Een audiogram beoordelen

Door het testen van de sterkte én de hoogte, kan een gehoorverlies worden bepaald op verschillende frequenties. Gehoorverlies bij hoge tonen komt vaak voor. In deze gevallen is het gehoor goed tot 1.000 Hz, daarboven treedt gehoorverlies op.

De volgende stappen

Het advies van de audicien wordt sterk bepaald door de uitslag van de audiogram. Het is daarom zeer belangrijk een goede, professionele hoortest te doen voor u beslist over een gehoorapparaat.

Wilt u meer weten? Maak nu een afspraak
Vorige
Volgende

Nieuws & Blog

Volg het laatste nieuws en verhalen over gezondheid horen.
Lees meer

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Boek nu

Doe een online hoortest

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Zoek winkel