Hoe werkt een audiogram?

Jul, 06, 2023

Het audiogram

Tijdens een hoortest zal een audicien een toonaudiogram maken. Hierop kunt u zien hoe het met uw gehoor is gesteld. Wat is een audiogram precies? En hoe werkt het?

Man doet hoortest

Wat is een audiogram?

We geven de resultaten van een professionele hoortest weer in een audiogram. Een audiogram is een grafische weergave van de werking van uw gehoor. Er zijn verschillende audiogrammen, waarbij de toonaudiogram één van de bekendste is. We noemen dit ook wel de 'piepjestest'. Tijdens de test hoort u via een hoofdtelefoon diverse tonen in verschillende frequenties. 

Het audiogram geeft uw gehoordrempel bij verschillende frequenties weer. De gehoordrempel is het zachtste geluid dat iemand kan horen. Het hangt sterk af van de frequentie. Frequentie wordt gemeten in Hertz (Hz). Het minimum van iemand zonder gehoorschade ligt tussen 1000 Hz en 5000 Hz. Rond 4000 Hz hoort een mens het beste, de gehoordrempel is daar -5dB. 

Hoe leest u een audiogram?

Sterkte toon

Een audiogram heeft twee assen. Op de verticale as van het audiogram vindt u de luidheid van het geluid (in decibellen).  De as loopt van -10dB tot 120dB. Hoe verder de lijn omlaag gaat, hoe hoger het aantal decibel. Bevindt uw gehoor zich tussen de -10dB en 20dB, dan heeft u een goed gehoor.

Toonhoogte

Op de horizontale as meten we de hoogte van het geluid. Dat wordt in Hertz (Hz) gemeten. Hoe verder de lijn naar rechts gaat, hoe hoger de toon (of het aantal hertz). Zo kunnen we het gehoorverlies bij een verschillend aantal frequenties zien.

Een audiogram beoordelen

Door het testen van de luidheid én de toonhoogte bepalen we uw gehoorverlies op verschillende frequenties. Gehoorverlies bij hoge tonen komt vaak voor. Dan is het gehoor goed tot 1.000 Hz, maar treedt er gehoorverlies op tussen 2000Hz en 4000 Hz. De lijnen in een audiogram lopen daarom bijna nooit recht. Hoe groter de afwijking in dB, hoe ernstiger het gehoorverlies

Audiogram Beter Horen
Weten of u gehoorverlies heeft? Maak nu een afspraak

Wat zijn decibellen?

Met een decibel (dB) wordt de sterkte van geluid gemeten. Hoe harder het geluid, hoe hoger het aantal dB. Geluiden vanaf 80dB kunnen schadelijk zijn. Geluiden vanaf 120dB kunnen je gehoor direct beschadigen. 

Verschillende geluidsniveaus:

  • 0dB: hoordrempel
  • 20dB: ruisen van de bladeren
  • 30dB: fluisteren
  • 40dB: rustige huiskamer, bibliotheek
  • 60dB: normaal gesprek of apparatengeluiden zoals een vaatwasser
  • 80dB: vrachtwagen, restaurantgeluiden
  • 90dB: grasmaaier, metro, schreeuwen en gillen
  • 100dB: discotheek
  • 120dB: sirenes
  • 140dB: pijngrens, vuurwerk

Wat zijn frequenties?

Het aantal trillingen per seconde bepaalt de frequentie van geluid. Frequentie drukken we uit in Hertz (Hz). Hoe hoger de frequentie, hoe hoger het geluid klinkt. Een basgitaar heeft dus een lage frequentie, een dwarsfluit of piccolo een hoge frequentie. Wist u dat er veel meer geluiden zijn dan u kunt horen? Denk maar aan de hondenfluit of kattenverjager. Een gezond menselijk gehoor kan geluiden tussen de 20 Hz en 20.000 Hz onderscheiden. Het bereik in de hoge tonen neemt af naarmate we ouder worden. Dit kan ervoor zorgen dat we anderen minder goed verstaan of (belangrijke) omgevingsgeluiden missen. 

Wat gebeurt er na een hoortest?

Uw audicien adviseert een hoortoestel aan op basis van uw audiogram en hoorwensen. U kunt altijd een hoortoestel vrijblijvend uitproberen. We raden u daarom aan een professionele hoortest te doen voordat u beslist over een gehoorapparaat. Kom gerust langs in een van onze winkels, we helpen u graag. 

Doe een hoortest Maak een afspraak
Vorige
Volgende

Nieuws & Blog

Volg het laatste nieuws en verhalen over gezondheid horen.
Lees meer

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Deskundig en professioneel advies.

Boek nu

Doe een online hoortest

In 5 minuten uw gehoor meten.

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Meer dan 200 servicepunten.

Zoek winkel