Communiceren met doven en slechthorenden

17 juli 2023

Hoe kunnen we beter communiceren met slechthorende of dove mensen?

U kunt makkelijker een gesprek voeren met slechthorenden of doven, met een paar kleine aanpassingen. Slechthorenden moeten vaak aardig wat moeite doen om een gesprek te volgen én zich erin te mengen. Begrip en aandacht van gesprekspartners is dan heel prettig. Door wat handige communicatietips en richtlijnen te gebruiken, kunt u de gesprekken met uw dierbaren verbeteren. Zo voelt iedereen zich betrokken bij het gesprek. Zelfs als niet iedereen alles even goed kan horen.

Denkt u gehoorverlies te hebben? Doe een gratis hoortest
10 algemene tips voor betere communicatie met slechthorende mensen

1. Maak oogcontact

Als u oogcontact maakt wanneer u een gesprek start, heeft u meteen de aandacht van uw gesprekspartner te pakken. Oogcontact is ook fijn voor slechthorenden. Zo kan hij of zij de emoties van uw gezicht aflezen. Kijk de persoon met wie u praat dus zoveel mogelijk aan. 

2. Kies een geschikte omgeving om te praten

Het is moeilijk om verstaanbaar te zijn in rumoerige omgevingen. Denk hierbij aan een druk restaurant of een café. Zorg ervoor dat u in een rustige omgeving bent met goede verlichting en niet teveel geluid. Zo bent u automatisch beter verstaanbaar voor uw gesprekspartner. 

Kunt u rumoerige situaties niet ontwijken? Kies een plek in een rustige hoek en laat de slechthorende tegen de muur zitten om rumoer zoveel mogelijk te vermijden.

3. Spreek niet door elkaar

Als er meerdere mensen tegelijkertijd praten is het lastig voor slechthorenden om zich te focussen op verschillende personen. Ook als u één-op-één praat met iemand is het belangrijk om elkaar uit te laten praten. Zo is zijn of haar aandacht volledig gericht op u. En andersom ook.

4. Het gezicht van de spreker moet zichtbaar zijn

We hadden het al over oogcontact, maar het is belangrijk dat het hele gezicht zichtbaar is. Slechthorenden kunnen met liplezen al veel informatie inwinnen. Communicatie bestaat namelijk voor een groot deel uit lichaamstaal. Zorg dat u natuurlijke gebaren maakt. 

5. Optimale afstand

Ga niet te ver weg zitten of staan. Uw gesprekspartner hoort het geluid dan minder goed. Zit niet verder dan 1,5 meter van elkaar. Dit biedt uw gesprekspartner ook de mogelijkheid om goed oogcontact met u te kunnen houden.

6. Gebruik standaard Nederlands

Gebruik makkelijke taal die voor iedereen te begrijpen is. Daarvoor kunt u het beste standaard Nederlands aanhouden. Uw gesprekspartner zal de woorden dan makkelijker herkennen. 

7. Gebruik geen vaktaal of afkortingen

Begrijpbare taal is belangrijk. Daarvoor spreekt u de woorden het beste voluit. Gebruik dus geen afkortingen of vaktaal, ook al zijn deze begrippen algemeen bekend. 

8. Praat niet te hard

Spreek op een normaal volume. Te hard praten of schreeuwen vervormt uw spraak, waardoor het nóg lastiger te verstaan is. Daarnaast is schreeuwen tegen iemand met een hoortoestel ook niet prettig. Bovendien kan het de gezichtsuitdrukking veranderen, waardoor het agressief kan overkomen. 

9. Spreek langzaam

Houd met praten het tempo van uw gesprekspartner aan. Praat even snel als hij of zij. Dit tempo zijn ze namelijk gewend en herkennen ze daardoor beter. Wanneer u gevraagd wordt om uw zin te herhalen, herhaal dit dan één keer precies op dezelfde manier. Mocht het daarna nog niet verstaan worden, probeer het dan eens met andere woorden te zeggen. 

10. Gebruik mimiek

Gezichtsuitdrukkingen helpen slechthorenden met het herkennen van emoties. U maakt uzelf beter verstaanbaar door mimiek te gebruiken. Zo ziet uw gesprekspartner beter of u enthousiast ergens over spreekt of juist een heel verdrietig verhaal vertelt. 

Hulpmiddelen voor doven en slechthorenden

Bij Beter Horen hebben wij luisterhulpmiddelen voor mensen met en zonder hoortoestel:

Deze luisterhulpmiddelen kunnen tot 100% vergoed worden. Voor iedere situatie hebben we een oplossing. Onze audiciens helpen u graag verder in een van de Beter Horen winkels bij u in de buurt. 

Weten of u gehoorverlies heeft? Doe een gratis hoortest
Vorige
Volgende

Nieuws & Blog

Volg het laatste nieuws en verhalen over gezondheid horen.
Lees meer

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Deskundig en professioneel advies.

Boek nu

Doe een online hoortest

In 5 minuten uw gehoor meten.

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Meer dan 200 servicepunten.

Zoek winkel