
U kunt makkelijker een gesprek voeren met slechthorenden of doven, met een paar kleine aanpassingen. Slechthorenden moeten vaak aardig wat moeite doen om een gesprek te volgen én zich erin te mengen. Begrip en aandacht van gesprekspartners is dan heel prettig. Door wat handige communicatietips en richtlijnen te gebruiken, kunt u de gesprekken met uw dierbaren verbeteren. Zo voelt iedereen zich betrokken bij het gesprek. Zelfs als niet iedereen alles even goed kan horen.
Als u oogcontact maakt wanneer u een gesprek start, heeft u meteen de aandacht van uw gesprekspartner te pakken. Oogcontact is ook fijn voor slechthorenden. Zo kan hij of zij de emoties van uw gezicht aflezen. Kijk de persoon met wie u praat dus zoveel mogelijk aan.
Het is moeilijk om verstaanbaar te zijn in rumoerige omgevingen. Denk hierbij aan een druk restaurant of een café. Zorg ervoor dat u in een rustige omgeving bent met goede verlichting en niet teveel geluid. Zo bent u automatisch beter verstaanbaar voor uw gesprekspartner.
Kunt u rumoerige situaties niet ontwijken? Kies een plek in een rustige hoek en laat de slechthorende tegen de muur zitten om rumoer zoveel mogelijk te vermijden.
Als er meerdere mensen tegelijkertijd praten is het lastig voor slechthorenden om zich te focussen op verschillende personen. Ook als u één-op-één praat met iemand is het belangrijk om elkaar uit te laten praten. Zo is zijn of haar aandacht volledig gericht op u. En andersom ook.
We hadden het al over oogcontact, maar het is belangrijk dat het hele gezicht zichtbaar is. Slechthorenden kunnen met liplezen al veel informatie inwinnen. Communicatie bestaat namelijk voor een groot deel uit lichaamstaal. Zorg dat u natuurlijke gebaren maakt.
Ga niet te ver weg zitten of staan. Uw gesprekspartner hoort het geluid dan minder goed. Zit niet verder dan 1,5 meter van elkaar. Dit biedt uw gesprekspartner ook de mogelijkheid om goed oogcontact met u te kunnen houden.
Gebruik makkelijke taal die voor iedereen te begrijpen is. Daarvoor kunt u het beste standaard Nederlands aanhouden. Uw gesprekspartner zal de woorden dan makkelijker herkennen.
Begrijpbare taal is belangrijk. Daarvoor spreekt u de woorden het beste voluit. Gebruik dus geen afkortingen of vaktaal, ook al zijn deze begrippen algemeen bekend.
Spreek op een normaal volume. Te hard praten of schreeuwen vervormt uw spraak, waardoor het nóg lastiger te verstaan is. Daarnaast is schreeuwen tegen iemand met een hoortoestel ook niet prettig. Bovendien kan het de gezichtsuitdrukking veranderen, waardoor het agressief kan overkomen.
Houd met praten het tempo van uw gesprekspartner aan. Praat even snel als hij of zij. Dit tempo zijn ze namelijk gewend en herkennen ze daardoor beter. Wanneer u gevraagd wordt om uw zin te herhalen, herhaal dit dan één keer precies op dezelfde manier. Mocht het daarna nog niet verstaan worden, probeer het dan eens met andere woorden te zeggen.
Gezichtsuitdrukkingen helpen slechthorenden met het herkennen van emoties. U maakt uzelf beter verstaanbaar door mimiek te gebruiken. Zo ziet uw gesprekspartner beter of u enthousiast ergens over spreekt of juist een heel verdrietig verhaal vertelt.
Bij Beter Horen hebben wij luisterhulpmiddelen voor mensen met en zonder hoortoestel:
Deze luisterhulpmiddelen kunnen tot 100% vergoed worden. Voor iedere situatie hebben we een oplossing. Onze audiciens helpen u graag verder in een van de Beter Horen winkels bij u in de buurt.