De bof

parotitis

Oorzaken, symptomen en remedies voor de bof

Parotitis, beter bekend als bof, is een besmettelijke ziekte veroorzaakt door een virus dat wordt overgedragen door de lucht. Dit virus manifesteert zich door ontsteking en zwelling van een of beide klieren die worden gebruikt om speeksel te produceren, de parotisklieren. Wist je dat de ziekte in enkele gevallen tot doofheid kan leiden? Lees hier meer over de bof.

De bof: belangrijkste symptomen

De bof komt voornamelijk voor bij kinderen tussen de 5 en 10 jaar. Na de introductie van de bofvaccinatie in het Rijksvaccinatieprogramma (in 1987), is het aantal gevallen flink gedaald. 

De bof kunt u herkennen aan de volgende verschijnselen:

  • Een ontstoken wangspeekselklier. De bekende opgezwollen wang is het resultaat.
  • Bof begint vaak met koorts.
  • Dingen als kauwen, eten en slikken doen pijn. Zelfs het wijd openen van de mond is gevoelig.

Een infectie met het bofvirus verloopt regelmatig echter ook zonder enig symptoom. In ernstige gevallen kan de ziekte uitmonden in zaadbalontsteking of hersenvliesontsteking. Ook blijvende doofheid is een ernstige complicatie. Dit komt echter maar zeer zelden voor.

Hoe bof te voorkomen

Bof is een virusziekte die zeer besmettelijk is. Vooral door hoesten en niezen wordt het virus doorgegeven. Maar ook besmette handen, servies of speelgoed kunnen een rol spelen. Na besmetting duurt het ongeveer twee tot drie weken voor symptomen zichtbaar worden (als deze al zichtbaar worden). 

Vóór de introductie van de vaccinatie raakte ongeveer 85% van de mensen op kinderleeftijd besmet met het bofvirus. Tegenwoordig is bof eenvoudigweg te voorkomen door inenting. Wanneer kinderen rond de 14 maanden oud zijn, is het tijd voor een inenting - de BMR vaccinatie. De inenting is geen absolute garantie, maar de kans dat u besmet raakt met het virus is na vaccinatie erg klein.

Remedies voor bof

Er is geen medicijn tegen de bof. Het lichaam moet het virus zelf bestrijden. Er zijn  wel methoden om de symptomen te verlichten. Zure smaakstoffen kunnen beter vermijd worden. En bij koorts is het zaak het lichaam zo goed mogelijk te helpen met het afvoeren van de warmte. Dunne kleding is daarom aan te raden.

Wanneer uw kind besmet raakt, meld dit dan op school of op het kinderdagverblijf. Uw kind mag overigens gerust naar buiten en hoeft niet de hele dag in bed te blijven. U hoeft uw kind ook niet thuis te houden. Kinderen die met uw kind in aanraking zijn gekomen, zijn immers besmet voor u de symptonen kunt ontdekken.

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Deskundig en professioneel advies.

Boek nu

Doe een online hoortest

In 5 minuten uw gehoor meten.

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Meer dan 200 servicepunten.

Zoek winkel