TMS (Transcraniële Magnetische Stimulatie) en tinnitus

Apr, 29, 2024

Wat is TMS therapie?

Transcraniële Magnetische Stimulatie (TMS) is een therapie bij verschillende aandoeningen in de hersenen, waaronder tinnitus. De therapie werkt op basis van magnetische straling. Korte magneetpulsen kunnen specifieke hersengebieden stimuleren of remmen. Er zijn verschillende vormen van TMS, namelijk:

  • theta burst-stimulatie (TBS);
  • theta Burst Multi Session Treatment (SNT);
  • diepe TMS (dTMS of deep TMS);
  • repetitieve transcraniële magnetische stimulatie (rTMS).

De verschillende soorten TMS worden gebruikt bij allerlei aandoeningen. Vaak gaat het om psychiatrische stemmingsstoornissen, zoals een depressie of bipolaire stoornis. Met TMS is het mogelijk om heel specifieke gebieden in de hersenen aan te pakken.

rTMS behandeling van tinnitus

rTMS wordt steeds vaker gebruikt als behandeling bij tinnitus (oorsuizen). Deze therapie maakt de hersencentra die bij tinnitus te veel activiteit vertonen minder actief. Dit gebeurt met behulp van magnetische velden. U krijgt een apparaat (spoel ter hoogte van uw schedel) die deze magnetische velden opwekken. En dat herhaalt u een aantal weken; vandaar de naam ‘repetitief’. rTMS geneest tinnitus niet. Toch tonen studies veelbelovende resultaten in het verminderen van symptomen. rTMS-therapie verlaagt de activiteit in de hersengebieden die verantwoordelijk zijn voor tinnitus. Heeft u tinnitus en reageert u niet op andere behandelingen? Dan kan deze therapie een optie zijn. Als u een gehoorprobleem heeft is deze therapie niet geschikt . 

rTMS behandeling kosten

De gemiddelde kosten van een rTMS-behandeling variëren. Gemiddeld ligt het tussen de €80 en €100 per behandeling. Ook het aantal behandelingen varieert. Dit is afhankelijk van het type en de ernst van de tinnitus.

rTMS behandeling vergoeding

rTMS is een nog vrij nieuwe en onbekende behandeling voor tinnitus. Bent u benieuwd of u een vergoeding krijgt? Dan kunt u het beste contact opnemen met uw zorgverzekeraar. Soms kunnen ook hoortoestellen een uitkomst bieden bij tinnitus. Een hoortoestel als hulpmiddel bij tinnitus kan (voor een deel) vergoed worden.

Hoortoestel met tinnitusmaskeerder

In het Audiologisch Centrum onderzoekt de audioloog waar en hoe uw tinnitus zich voordoet. Afhankelijk van deze analyse kan een hoortoestel met een geïntegreerde tinnitusmaskeerder worden geadviseerd. Dit toestel genereert een geluid dat uw tinnitus minder merkbaar maakt door de focus van het storende geluid weg te nemen, wat vooral effectief is bij tinnitus die als ruisen of suizen wordt ervaren.

Daarnaast versterkt het hoortoestel de omgevingsgeluiden voor mensen met gehoorverlies, waardoor de tinnitus meer naar de achtergrond verdwijnt.

Hoewel een tinnitusmaskeerder en hoortoestel verlichting kunnen bieden, zijn ze geen geneesmiddel voor tinnitus. Het is cruciaal om een volledige diagnose en behandelplan te ontvangen van een gespecialiseerde audioloog.

rTMS behandeling ervaring

Misschien bent u nieuwsgierig naar het gevoel van rTMS bij de behandeling van tinnitus. Dit gevoel is het beste te omschrijven als het herhaaldelijk tikken van een vinger op uw hoofd. De magnetische pulsen stimuleren ten slotte kleine spiertjes of zenuwen in de hoofdhuid. Bij elke magnetische puls maakt de spoel een klikgeluid. Daarom zult u oordopjes dragen tijdens de rTMS-behandeling. Over het algemeen vinden patiënten rTMS-therapie zeer goed te verdragen. Heeft u interesse in rTMS voor de behandeling van uw tinnitus? Bespreek dit dan met uw (huis)arts.

 

Vorige
Volgende

Nieuws & Blog

Volg het laatste nieuws en verhalen over gezondheid horen.
Lees meer

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Deskundig en professioneel advies.

Boek nu

Doe een online hoortest

In 5 minuten uw gehoor meten.

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Meer dan 200 servicepunten.

Zoek winkel