Zijn oordopjes slecht voor het gehoor?

Oct, 17, 2022

Zijn oordopjes slecht voor het gehoor?

Het is lastig om een leven voor te stellen zonder oordopjes. Maar zijn al deze soorten koptelefoons en oordopjes wel veilig voor ons gehoor? Uit onderzoek door Bond University (Australië) blijkt dat normaal gebruik van deze oordopjes meestal geen problemen veroorzaakt. Langdurig of onjuist gebruik kan echter wel nadelige gevolgen hebben. Zo kan het lang gebruiken van oortjes leiden tot overtollig oorsmeer.*  

Denkt u gehoorverlies te hebben? Maak een afspraak

Het gebruik van oordopjes in ons dagelijks leven

Oordopjes zijn zo goed als onmisbaar in ons dagelijks leven. Er zijn, over het algemeen, twee manieren waarop u oordopjes kunt dragen. Over uw oren en in het oor. Daarnaast zijn er verschillende soorten koptelefoons en oordopjes: 

 1. Open koptelefoons: Dit soort heeft een geperforeerd oppervlakte. Het garandeert een goede geluidsverspreiding en een lagere geluidsdruk in het oor.  
 2. Gesloten koptelefoons: Deze koptelefoons bestaan uit verschillende lagen. Het zorgt ervoor dat ze uw oren goed isoleren tegen omgevingsgeluid. 
 3. In-ear oordopjes: Doordat u deze oortjes in het oor plaatst, worden geluiden van buitenaf ook gedeeltelijk geïsoleerd.  

Zijn koptelefoons slecht voor het gehoor?

Het gebruik van koptelefoons kan in sommige gevallen slecht zijn voor het gehoor. Bijvoorbeeld wanneer er te lang en te hard wordt geluisterd. Langdurige blootstelling aan hard geluid kan leiden tot gehoorschade. Daarbij kunnen de volgende symptomen optreden: 

 • Gedempt oor. Dat is het gevoel van druk in het oor, veroorzaakt door de ontsteking van het trommelvlies of de gehoorgang
 • Gehoorverlies
 • Oorpijn

De bovenstaande symptomen kunnen tijdelijk zijn, maar kunnen ook permanent worden.

Gehoorschade door harde geluiden

Trilhaartjes in ons binnenoor verwerken ieder geluid dat binnenkomt in het oor. Harde geluiden belasten deze gevoelige trilhaartjes meer. Gebeurt dit langdurig of in extreme mate, dan kunnen ze kapotgaan en is er helaas sprake van blijvende gehoorschade. Dit gebeurt vaak geleidelijk. Onthoud dus dat onjuist gebruik van oortjes kan leiden tot gehoorschade. Wees voorzichtig en probeer een continu gebruik van oortjes zoveel mogelijk te vermijden. 

Denkt u dat u gehoorschade heeft?

Doe een gratis hoortest

Laat uw gehoor vrijblijvend testen door een van onze audiciens bij een Beter Horen winkel bij u in de buurt. Binnen 30 minuten weet u hoe uw gehoor ervoor staat.

Maak een afspraak

Zijn Airpods en Bluetooth gevaarlijk?

Airpods en andere Bluetooth oordopjes zijn niet gevaarlijker dan bedrade of andere draadloze oordoppen. Er zijn twijfels of de Bluetooth functionaliteit van Airpods en andere Bluetooth oordopjes veilig zijn. Dit komt, omdat Bluetooth gebruik maakt van elektromagnetische golven. Er is echter geen wetenschappelijk bewijs dat Bluetooth schadelijk is voor de gezondheid.**

Wanneer is geluid te hard?

Geluid vanaf 100 decibel kan uw gehoor al binnen 15 minuten beschadigen. Er zijn veel koptelefoons en oortjes die dit niveau makkelijk overschrijden.

Elke toename van 10 decibel laat de kracht van het geluid met 10 vermenigvuldigen. Maar niet alleen het aantal decibels telt. Ook langdurige of herhaalde blootstelling kan leiden tot gehoorverlies. Voor de grens van 80 dB geldt dan ook een maximum van 8 uur luisteren per dag. 

 

Gevolgen van hard geluid op de gezondheid

Hard geluid kan niet alleen slecht zijn voor het gehoor. Het kan ook nadelige gevolgen hebben voor uw algemene gezondheid. Plotseling gehoorverlies veroorzaakt door hard geluid kan resulteren in

 • Gedempt oor na hard geluid
 • Verhoogde bloeddruk
 • Hartaandoeningen
 • Stress en slaapstoornissen***
Wat is geluid precies? Lees hier meer

Wat is de invloed van muziek op uw gezondheid?

Muziek heeft over het algemeen een positieve invloed op het lichaam en hersenen. Het kan de hartslag en ademhaling vertragen en vermoeidheid verminderen.**** Toch kan harde muziek ook leiden tot gehoorschade. De hersenen worden gelukkig niet direct aangetast door het gebruik van oortjes of koptelefoons. 

Veilig en verantwoord gebruik van koptelefoons

Het gebruik van koptelefoons zelf is niet schadelijk voor uw gehoor. Echter kan de hoeveelheid aan geluid dat u hoort wel uw gehoor beïnvloeden. Om dit te voorkomen hebben wij enkele tips voor u op een rij gezet. Zo kunt u uw luistergedrag veranderen om uw gehoor te beschermen.

Tips van Beter Horen voor goede luistergewoonten

 • Varieer tussen luisterapparatuur. Wissel af tussen oordopjes, koptelefoons, etc
 • Matig uw volume en luistertijd. Het is verstandig om de muziek niet harder dan de helft van de geluidscapaciteit te houden.
 • Geef uw oren rust na het gebruik van luisterapparatuur
Kom langs bij een van onze winkels Zoek een winkel

Noise canceling oordopjes en koptelefoons

Noise canceling is een functie van koptelefoons en betekent ruisonderdrukking. Oortjes of koptelefoons met noise canceling filteren en dempen omgevingsgeluiden en ruis. Niet elk soort koptelefoon beschikt over deze functie. Vaak betaalt u net wat meer voor oortjes of een koptelefoon met noise canceling. Wanneer achtergrondgeluiden gedempt worden, kunt u het geluid via uw koptelefoon nog steeds goed verstaan op een laag volume. 

Beengeleiding hoofdtelefoon

Tegenwoordig zijn er beengeleiding koptelefoons (bone conduction) die het geluid niet via de oren brengen, maar via de schedel. Beengeleiding hoofdtelefoons zenden kleine trillingen op de botten tussen de kaak en onderkaak. Deze zitten dicht bij het oor, zodat het geluid hoorbaar wordt. Hardlopers en sporters maken veel gebruik van dit soort koptelefoons.  

Hoe lang kunt u een koptelefoon per dag dragen?

Maak kennis met de 60-60-regel. Deze kan ons helpen beginnende gehoorproblemen te voorkomen. Het werkt heel simpel. U luistert op maximaal 60% van het maximale volume gedurende maximaal 60 minuten per dag. Daarbij geldt: hoe harder het volume, hoe korter u ernaar zou moeten luisteren.***** 

Wat zijn de symptomen van gehoorschade?

Oortjes of koptelefoons kunnen leiden tot gehoorschade. Maar hoe weet u nu of u gehoorschade heeft? Bepaalde signalen kunnen wijzen op (beginnende) gehoorschade. Enkele voorbeelden hiervan zijn:

 • Het geluid van uw tv of muziekspeler staat nooit hard genoeg.
 • U vraagt mensen telkens te herhalen wat ze hebben gezegd.
 • U kunt gesprekken via de telefoon maar moeielijk volgen.
 • Gesprekken in rumoerige omgevingen kunt u maar moeilijk verstaan.

Denkt u dat u gehoorproblemen heeft? Kom dan voor een hoortest langs in een Beter Horen winkel. Onze audiciens helpen u graag met oplossingen van uw gehoorproblemen.

 

*https://bond.edu.au/news/dont-wear-earphones-all-day-your-ears-need-to-breathe 
** https://www.health.com/condition/cancer/bluetooth-wireless-headphones-cancer    
*** https://www.healthline.com/health/benefits-of-music  
**** https://www.rivm.nl/geluid/over-geluid/effecten-van-geluid  
***** https://hearing.health.mil/Prevention/Dangers-of-Loud-Noise/Safe-Listening  

Vorige
Volgende

Nieuws & Blog

Volg het laatste nieuws en verhalen over gezondheid horen.
Lees meer

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Deskundig en professioneel advies.

Boek nu

Doe een online hoortest

In 5 minuten uw gehoor meten.

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Meer dan 200 servicepunten.

Zoek winkel