Hoortoestellen dragen in de winter

Hoortoestellen dragen in de winter

Verkouden, zere keel of droge huid… typische winterklachten. Maar wist u dat ook uw oren en hoortoestellen lijden onder de winterkou? Dit is één van de nadelen van een gehoorapparaat. In de winter staat de gezondheid van onze oren en hoortoestellen het meest onder druk. Een goede reden dus om een stapje extra te zetten voor de gezondheid van onze oren en hoortoestellen. 

Welke invloed heeft koud weer op uw hoortoestel?

Koud weer kan uw hoortoestel minder goed laten functioneren, de prestaties ervan verminderen én de gebruiksduur verkorten. Net zoals uw telefoon of computer, houden namelijk ook uw hoortoestellen niet van grote temperatuurschommelingen. Bescherm uw hoortoestellen daarom altijd goed tegen koud weer of vochtigheid. 

Kunnen extreme temperaturen een hoortoestel kapot maken?

Vooral voor oplaadbare hoortoestellen kan kou een nadeel zijn. Extreme temperaturen kunnen ervoor zorgen dat de batterij van uw hoortoestel minder goed functioneert. Ook gaat hij minder lang mee. De ideale (kamer) temperatuur om uw hoortoestellen te bewaren is 20 graden Celsius. Komt de temperatuur van uw hoortoestel onder de 10 graden Celsius? Dan is er een kans op schade aan de batterij. 

Kan een hoortoestel beschadigd worden door vocht?

Ja, vocht kan uw hoortoestel ernstig beschadigen. De meeste hoortoestellen kunnen wel iets verdragen, maar vocht kan het hoortoestel fataal worden. Vocht leidt tot storingen in uw hoortoestel. U hoort dan gekraak of uw hoortoestel werkt helemaal niet meer.

Hoewel een gehoorapparaat nooit 100% waterdicht is, bestaan er wel een aantal ‘waterdichte’ hoortoestellen die een bepaalde hoeveelheid vocht aankunnen. Bijvoorbeeld de ampli-energy P (R5) of de ampli-connect R5.

Liever zelf uw gehoorapparaat beschermen? Bedek dan uw oren met een hoofdband, oorwarmers of muts als u naar buiten gaat. Als u binnen bent, maak ze dan goed schoon en droog de hoortoestellen 's nachts door middel van een droogkap, een droogdoos of droogtabletten. Ook bij 'waterdichte' hoortoestellen is het aan te raden om ze 's nachts goed te drogen, zodat het vocht op de lange termijn geen problemen veroorzaakt.  

Kan een hoortoestel beschadigd worden door wind?

Ja, door wind kan uw hoortoestel blijvende schade oplopen. Wind is sowieso niet fijn voor uw oren als u een hoortoestel draagt. U hoort dan veel ruis. Maar niet alleen is het heel vervelend, het is ook nog eens schadelijk. Wind neemt namelijk stofdeeltjes mee die uw hoortoestel kunnen binnendringen. Hierdoor kan uw hoortoestel beschadigen. Maak daarom altijd uw gehoorapparaat goed schoon

Kunt u hoortoestellen dragen in de regen?

U kunt hoortoestellen dragen in de regen, maar zorg wel dat u ze goed beschermt. Zoals hierboven uitgelegd, is vocht niet goed voor een hoortoestel. Gebruik een paraplu als u die hebt of maak ze na de tijd weer goed droog. 

Neem altijd extra hoortoestel-batterijen mee

In de winter is het goed om wat maatregelen te treffen om uw hoortoestellen te beschermen. Zo kunnen uw batterijen eerder leeg gaan bij extreem weer. Hoe lang de batterij van uw gehoorapparaat meegaat, hangt af van het type batterij. We adviseren daarom extra hoortoestelbatterijen mee te nemen als u naar buiten gaat. 

Draag een hoortoestel beschermhoesje

Een van de meest effectieve en gemakkelijkste opties om uw hoortoestel te beschermen is het gebruiken van een beschermhoes. Hiermee creëert u een laag om uw hoortoestel, dat het beschermt tegen wind, regen of vuil.

Gebruik een droogdoos of droogtablet

Bij Beter Horen hebben we verschillende hulpmiddelen om uw hoortoestellen te drogen

  • Een droogdoos, ook wel drybox genoemd, is een elektrisch droogapparaat voor uw hoortoestel. Er komt warme lucht uit die uw hoortoestel schoon en droog houdt. 
  • Als u oplaadbare hoortoestellen heeft, kunt u in plaats van een droogdoos ook gebruik maken van een droogkap, oftewel dry cap. Deze kunt u 's nachts over de oplader heenzetten, waardoor uw hoortoestellen tijdens het opladen gedroogd worden. 
  • Droogtabletten zijn capsules die u samen met uw hoortoestel in een bakje kunt doen. De tabletten verkleuren en nemen het vocht op. 

Bescherm uw hoortoestellen en oren tegen de kou

Heeft u soms oorpijn als gevolg van de kou? Dat kan. Oren zijn gevoelig voor temperatuurwisselingen. Daarom is het niet alleen belangrijk om uw hoortoestellen te beschermen tegen de kou en wind, maar ook uw oren zelf. Dat kunt u doen door:

  • uw oren goed te verzorgen;
  • regelmatig uw gehoor te laten controleren;
  • een muts of oorwarmers te gebruiken;
  • uw oren na het douchen of zwemmen goed droog te maken;
  • plotselinge temperatuurwisselingen te vermijden.

Bij langdurige pijn, raadpleeg dan uw huisarts.

Het belang van goed onderhoud van hoortoestellen

Hoortoestellen zijn een kostbaar bezit, waar u natuurlijk zuinig op bent. Daarom is routinematig onderhoud aan uw hoortoestellen belangrijk om ze goed te verzorgen. Niet alleen bij koud weer, maar in ieder jaargetijde. Bij Beter Horen hebben we verschillende onderhoudsproducten om uw hoortoestellen goed te verzorgen. Voor een goed onderhoud zetten we alle tips nog even op een rijtje:

  • Bescherm uw hoortoestellen tegen kou door hoeden, oorwarmers of mutsen te dragen.
  • Maak het gehoorapparaat vaak schoon.
  • Stel batterijen niet bloot aan extreme temperaturen.
  • Gebruik hulpmiddelen om uw hoortoestel droog te houden.

Heeft u nog vragen? Of wilt u advies van onze audiciens? Bij Beter Horen staan we graag voor u klaar. 

Maak gemakkelijk een afspraak online Maak een gratis afspraak

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Deskundig en professioneel advies.

Boek nu

Doe een online hoortest

In 5 minuten uw gehoor meten.

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Meer dan 200 servicepunten.

Zoek winkel