Koude wind of vrieskou kan oorpijn veroorzaken. Waarom zijn oren zo gevoelig voor kou, en is het schadelijk? Ontdek het hier.
Heeft u weleens last van oorpijn door kou? Of door koude wind? Oren kunnen gevoelig reageren op een snijdende, harde wind. En ook op temperaturen rond het vriespunt. Naast rode oorlellen kan kou zorgen voor een stekende pijn in de oren zelf. Hoe komt het dat oren zo gevoelig zijn? En kan de kou kwaad? We leggen het uit en geven tips.
Kou en harde wind. Wanneer u naar buiten gaat voor een wandeling twijfelt u even. Wel of geen muts op? U besluit het niet te doen. Maar krijgt binnen enkele minuten koude en pijnlijke oren. Hoe dat komt? In tegenstelling tot andere lichaamsdelen beschikken onze oren niet over een vetlaagje dat ons beschermt tegen kou. Doordat dit vetlaagje ontbreekt, zijn onze oren extra gevoelig. Niet zo gek dus dat u pijnlijke oren krijgt als het buiten koud is. Als u vervolgens weer naar binnen gaat zult u merken dat u juist warme oren heeft. Ook kunt u aan de ene kant een warm oor en aan de andere kant een koud oor hebben. Het plotselinge temperatuurverschil is vervelend voor uw oren. Ze voelen dik aan, zijn rood en gloeien.
U kunt een stekende pijn in uw oren ervaren na het fietsen of wandelen. Oren zijn een van de meest gevoelige lichaamsdelen. Dit komt door de duizenden zenuwen die zich in de gehoorgang bevinden. Ons oor bestaat uit allerlei delen met elk een eigen functie. De bewegende delen van het middenoor brengen geluid over. De vloeistoffen in het oor helpen om ons evenwicht te behouden. En de buis van Eustachius verbindt deze ruimtes met onze neus, mond en keel. Deze structuren en zenuwen in ons oor kunnen niet goed tegen kou. Kou verandert namelijk het drukverschil in onze oren. Dat resulteert in pijnlijke steken in het oor, een dempend gevoel en duizeligheid. Ook kan het trommelvlies slecht tegen kou. Als koude wind dus diep in ons oor komt, kunnen pijnlijke oren verergeren. Lees verder om te weten wat u hiertegen kunt doen.
U kunt gemakkelijk uw oren beschermen tegen blootstelling aan harde geluiden met oordoppen. Daarmee worden uw oren volledig afgesloten tegen harde geluiden maar kunt u nog altijd wel genieten van de geluiden die u graag wilt horen. Geïnteresseerd?
Langdurig koud water kan exostose ontwikkelen: botvorming onder de huid in de gehoorgang. Als het bot blijft groeien, kan dit de gehoorgang afsluiten. Exostose kan weer leiden tot ophoping van oorsmeer, een verminderd gehoor en terugkerende oorontstekingen. Bijvoorbeeld otitis externa, ook wel gehoorgangontsteking.
Er zijn een aantal dingen die u kunt doen om pijnlijke oren door kou en wind te voorkomen:
Ieder seizoen heeft een ander effect op hoortoestellen. Bij de zomer is dat bijvoorbeeld oververhitte hoortoestellen door de zon. In de winter kunnen kou, sneeuw, een gure wind en schrale huid effect hebben op het functioneren van uw hoortoestel. Onderhoud uw hoortoestel goed en reinig deze regelmatig. Hoe? Hieronder zijn een aantal tips voor het gebruik van uw hoortoestel tijdens de wintermaanden:
Het onderhouden en reinigen van hoortoestellen is afhankelijk van het type hoortoestel dat u heeft. Benieuwd hoe u uw hoortoestel reinigt? Vraag uw audicien om meer informatie.