Tinnitus klachten

Hoe herken ik tinnitus?

Heeft u weleens een (langdurige) piep in uw oren? Wanneer deze weer wegtrekt, kunt u dat opvatten als een serieuze waarschuwing. Zo niet, dan bestaat de kans dat u tinnitus heeft. Tinnitus kan meerdere klachten veroorzaken. Bij sommige mensen kunnen ze een flink impact hebben op het leven. Het probleem herkennen is daarom slechts de eerste stap.

Welke klachten geeft tinnitus?

Mensen met tinnitus horen continu een geluid in hun oren, zonder dat er een geluidsbron voor aan te wijzen is. Het is een fantoomgeluid. Het geluid zit niet in uw oren, het zit in uw brein. Wel komt tinnitus vaak voor in combinatie met doofheid of hyperacusis.

Heeft u last van (één van de) volgende klachten? Dan bestaat de kans dat u tinnitus heeft.

  • u hoort een dof geluid in uw oor
  • u voelt een trilling in het oor
  • u hebt last van piepende oren
  • u voelt een druk in uw oor
  • u hoort continu een brom in uw oor

Door de bovenstaande symptonen kunnen sommige mensen slechts nog in een stille ruimte zijn. Anderen zoeken juist geluiden op om de tinnitusgeluiden maar niet te horen. Het geluid gaat echter niet meer weg.

Hoe wordt tinnitus veroorzaakt? Lees meer

Gevolgen van tinnitus

Tinnitus heeft voor veel mensen gevolgen. Veel mensen met tinnitus zullen herkennen dat de voortdurende piep veel energie kost. Ook aandachtsproblemen zijn veelgehoorde klachten. Voor sommige mensen gaan de klachten echter nog verder. Tinnitus kan een enorm impact hebben. Gehoorde klachten zijn onder meer:

  • stress,
  • angst,
  • slaap- en concentratieproblemen,
  • depressie en sociaal isolement.

Mensen met tinnitus klachten krijgen het gevoel dat ze niets aan het geluid kunnen veranderen. Of dat ze het geluid zelf juist wél kunnen beïnvloeden. Maar het tinnitusgeluid kan je niet ontlopen. De intensiteit van de tinnitus kan zelfs wijzigen door emotionele invloeden.

Herkent u bovenstaande symptonen of worstelt u zelfs al met de gevolgen? Kom dan snel in actie. Wij willen u graag helpen.

Ga in gesprek Maak een belafspraak

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Deskundig en professioneel advies.

Boek nu

Doe een online hoortest

In 5 minuten uw gehoor meten.

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Meer dan 200 servicepunten.

Zoek winkel