Otomycose: Schimmel in het oor

Wat is otomycose?

Een schimmeloorontsteking (otomycose) is een uitwendige oorontsteking in de uitwendige gehoorgang. Een schimmeloorontsteking wordt meestal veroorzaakt door aanwezigheid van kolonies schimmels uit de aspergillus-familie.

Schimmelinfectie symptomen

Een schimmelinfectie in het oor komt vaker voor in de lente en zomer. Best logisch, want schimmels gedijen goed in een vochtig en warm klimaat. Meestal treft de schimmelinfectie slechts één oor. In een vroeg stadium van de infectie kunt u mogelijk nog geen last hebben van symptomen, maar vaak is schimmel in het oor te herkennen aan:

Het lastige aan deze symptomen is dat ze ook kunnen wijzen op een ‘gewone’ oorontsteking (otitis externa). Maar wat een schimmeloorontsteking echt onderscheidt is de aanwezigheid van intense jeuk. Meestal treft de infectie alleen de uitwendige gehoorgang. Maar als u bijvoorbeeld een gaatje in uw trommelvlies heeft, kan de schimmel zich uitbreiden naar het middenoor.

Afhankelijk van de ontwikkeling van schimmels in uw oor, treedt er vervelling op. Kleine schilfers en velletjes zijn zichtbaar op de huid rond de gehoorgang. Ook kan er een opeenhoping van sereus (waterig) vocht ontstaan. De kleur van de schimmel varieert van wit tot geel of zwart. Dit is afhankelijk van de schimmelsoort die de oorontsteking veroorzaakt. Uw arts kan de schimmelsoort nauwkeurig diagnosticeren door het vocht uit de gehoorgang te onderzoeken.

Hoe krijgt u oorschimmel?

Verschillende oorzaken van oorschimmel zijn:

  • een slechte reiniging van de gehoorgang;
  • chronische oorontsteking;
  • langdurig antibioticagebruik;
  • slechte algemene gezondheid;
  • veel contact met water (watersport of zwemmen).
  • warmte en afsluiting van het oor.

Oorschimmel kan worden veroorzaakt door zo’n 60 soorten schimmels, zoals aspergillus of candida. Deze schimmels komen eigenlijk overal voor. Maar als u in contact komt met een van deze schimmelsoorten, wil dat niet zeggen dat u ook direct oorschimmel krijgt. 

earscratcher om oorsmeer te verwijderen

Tips bij het schoonmaken van uw oren

Met dearscratcher verwijdert u oorsmeer op een veilige manier. Dit hulpmiddel is gemaakt van roestvrij, chirurgisch staal. Naast de earscratcher heeft Beter Horen ook andere tips voor het schoonmaken van uw oren.

 

Bekijk alle tips

Behandeling en huismiddeltjes tegen oorschimmel

Vermoedt u schimmel in een van uw oren, dan is het raadzaam om uw arts te bezoeken. Na de diagnose kan hij een gepaste behandeling voor de otomycose opstellen. Zo kan hij ervoor kiezen om de gehoorgang te reinigen. Hij spoelt de gehoorgang en verwijdert het opgebouwde materiaal (schilfers en vocht) uit het oor met een speciale zuignap. Vaak zijn er meerdere van deze behandelingen nodig om de oorschimmelontsteking in zijn geheel te verwijderen. Na verwijdering kan de gehoorgang gezwollen zijn, met een rode huid, irritatie en pijn als gevolg.

Ook is het mogelijk dat de arts antischimmeldruppels voorschrijft. Hiermee kunt u thuis zelf aan de slag. Het druppelen met antischimmeldruppels en dagelijks wassen met antiseptische oplossingen verwijdert de schimmel uit uw oor. Dit duurt meestal zo’n 10 dagen. Het is wel van belang dat u de gehoorgang niet met water wast en geen andere reinigingsmethoden gebruikt. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het gebruik van wattenstaafjes.

Soms blijven de symptomen van uw schimmeloor ook na de behandeling nog voortduren. In dat geval is de kans groot dat u lijdt aan chronische otomycose. Uw kno-arts kan het beste met u bespreken hoe hiermee om te gaan.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief Aanmelden

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Deskundig en professioneel advies.

Boek nu

Doe een online hoortest

In 5 minuten uw gehoor meten.

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Meer dan 200 servicepunten.

Zoek winkel