Zijn koptelefoons met noise-cancelling veilig?

8 juli 2024

Wat is noise cancelling?

Met (active) noise cancelling dempt u via uw koptelefoon of oortjes storende omgevingsgeluiden. Niet elke koptelefoon beschikt over deze functie. In het Nederlands noemen we noise cancelling ook wel ruisonderdrukking. Hiermee kunt u bijvoorbeeld meer genieten van de muziek. Of u kunt u beter focussen doordat uw pratende collega’s op de achtergrond verdwijnen.

Wie heeft een koptelefoon met noise-cancelling nodig?

Een koptelefoon kan nodig zijn als u zich wilt concentreren op uw luisterervaring. Bijvoorbeeld:

  • als u in een open ruimte werkt en vaak moet bellen of online vergaderen;
  • wanneer u uzelf wilt onderdompelen in een podcast of muziek en u zich op drukke plaatsen bevindt;
  • als u het liefst in slaap valt met uw favoriete of rustgevende muziek in uw oren.

Bovenstaande situaties zijn slechts een paar voorbeelden. De voordelen van noise cancelling koptelefoons zijn echter voor iedereen. Het is vooral handig wanneer u zich wilt afsluiten van al het omgevingsgeluid. 

Zijn noise cancelling koptelefoons slecht voor uw gehoor?

Koptelefoons met noise cancelling zijn niet slecht voor uw gehoor. De functie voor ruisonderdrukking is helemaal veilig en geeft geen gezondheidsrisico’s. Zolang u op een acceptabel volume luistert, kunt u muziek op koptelefoons en oordopjes aanzetten zonder dat het schadelijk is. Doet u dit wel? Dan kunnen oordopjes slecht zijn voor het gehoor.

Hoe goed is uw gehoor? Doe een gratis hoortest

Wat zijn de mogelijke risico's van ruisonderdrukking?

In sommige gevallen zitten er risico’s aan noise cancelling koptelefoons. Dat heeft niets met de functie zelf te maken, maar vooral met het volume, de timing en omgeving. We zetten ze voor u op een rij.

1. Hoofdtelefoon met ruisonderdrukking te lang dragen

Draagt u een koptelefoon met noise cancelling de hele dag? Bij een groot volume kunt u dan uw gehoor beschadigen. Dat komt doordat er telkens volume in uw oor afspeelt. Ons advies is om na ieder uur even een korte pauze te nemen. Zo verlicht u ook de druk op uw oren. Daarnaast, biedt Pluggerz gehoorbescherming met een fit voor AirPods Pro.

2. Mogelijke risico's in het verkeer en de openbare ruimte

Ons gehoor is in bepaalde situaties een van onze nuttigste zintuigen. Het waarschuwt ons voor gevaar. Zo ook in het verkeer of in openbare ruimtes. Met een noise cancelling koptelefoon sluit u zichzelf daarvoor ook af. Het risico is dan dat u in gevaarlijke situaties niets hoort. We raden u daarom aan om in het verkeer uw noise cancelling uit te zetten. U kunt de ruisonderdrukking ook op een milder niveau zetten. Zo bent u nog steeds alert. 

3. Ruisonderdrukking gevolgen op lange termijn

Ruisonderdrukking is compleet veilig voor uw oren, mits u het juist gebruikt. Als uw haarcellen beschadigd raken, herstellen ze niet meer. Zet daarom het volume nooit te hard. Ook niet wanneer u ruisonderdrukking heeft aanstaan. 

Meer weten over gehoorbescherming Ontdek meer

Zo kunt u gehoorbeschadiging met een noise cancelling koptelefoon voorkomen

Noise cancelling beschermt ons gehoor als het op de juiste manier worden gebruikt. Houd voor de juiste gehoorbescherming met onderstaande zaken rekening. 

1. Het geluidsvolume laag houden

Zoals al genoemd is een acceptabel volume belangrijk om uw gehoor gezond te houden. Vooral in een koptelefoon, omdat het geluid dan heel dicht tegen uw oren aan zit. Bij Beter Horen raden we u aan om het volume niet harder te zetten dan 75 decibel. Zo raken uw haarcellen niet beschadigd. 

2. De gebruikstijd beperken

Het is verstandig om de gebruikstijd van uw koptelefoon of oortjes te beperken. Als u langere tijd luistert naar hoog volume dicht bij uw oren kan dat uw haarcellen aantasten. Daarnaast kan het lang dragen van een noise cancelling koptelefoon ook stress opleveren. We raden u daarom af om uw noise cancelling koptelefoon in het verkeer te gebruiken. Of in situaties waarin u het geluid prima zonder koptelefoon kunt verstaan. Denk hierbij aan televisie kijken.

3. Handleiding volgen

Bij koptelefoons en oordopjes zit vaak een gebruiksaanwijzing van de fabrikant. Daarin staan ook bepaalde richtlijnen hoe u de noise cancelling koptelefoon moet gebruiken. Zorg dat u deze richtlijnen goed hanteert. Zo waarborgt u het juiste gebruik van een koptelefoon met ruisonderdrukking. 

Noise cancelling hoofdtelefoons: veilig of niet?

De conclusie: noise cancelling koptelefoons zijn veilig zolang u ze juist gebruikt. In sommige situaties bent u met deze koptelefoon zelfs effectiever. Nog even samenvattend waarop u moet letten:

  • Neem elk uur een pauze
  • Houd het volume acceptabel
  • Vermijd het gebruik terwijl u deelneemt aan het verkeer
  • Let goed op in openbare ruimtes
  • Hanteer de richtlijnen van de producent
Voorkom gehoorbeschadiging Ontdek meer
Vorige
Volgende

Nieuws & Blog

Volg het laatste nieuws en verhalen over gezondheid horen.
Lees meer

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Deskundig en professioneel advies.

Boek nu

Doe een online hoortest

In 5 minuten uw gehoor meten.

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Meer dan 200 servicepunten.

Zoek winkel