Dagelijks onderhoud van uw hoortoestel

Wat moet u dagelijks doen om het hoortoestel goed te onderhouden?

Onderhoud gehoorapparaat

Uw gehoorapparaat krijgt door de jaren heen nogal wat te verduren. Denk aan de warmte van de zomer, de kou van de winter en af en toe een oerhollandse regenbui. Ook oorsmeer of zweet kan het gehoorapparaat aantasten. Daarom is goed onderhoud van groot belang voor uw hoortoestel. Wij raden u daarom aan iedere dag even een korte (onderhouds)check te doen. Zo gepiept en uw hoortoestel gaat langer mee.

 

Wat kan ik doen om de levensduur van mijn hoortoestellen te verlengen?

 • Het dagelijks reinigen van uw gehoorapparaat;
 • Het vervangen van slangetje of filter;
 • Het gebruiken van een amplifon droogdoos;

Veel van dit onderhoud kunt u zelf uitvoeren. Met de juiste zorg en onderhoud kunnen uw hoortoestellen jaren mee. Hieronder diepen we alle manieren voor het verlengen van de levensduur nog eens verder uit.

1. Bescherm uw hoortoestel tegen vuil, hitte en vocht

Vooral in de zomermaanden hebben uw hoortoestellen veel te maken met hitte, vocht van zweet en water.

Het kan natuurlijk gebeuren dat uw hoortoestel nat wordt door een plotselinge stortbui of wanneer u per ongeluk het hoortoestel nog draagt in de zee of het zwembad. Haal uw hoortoestel dan meteen uit uw oren en schakel deze uit of verwijder de batterij. Maak het gehoorapparaat droog met een droge doek. Daarna kunt u uw apparaat laten drogen in een droogdoos.

We adviseren om uw hoortoestel nooit in direct zonlicht te leggen. De hoge temperaturen en het zonlicht kunnen schade aan de buitenkant brengen.

Bepaalde producten bevatten stoffen die schadelijk kunnen zijn voor uw hoortoestel. Vermijd daarom contact tussen uw hoortoestel en:

 • zonnebrandcrème;
 • cosmetica;
 • haarsprays.

Vochtophoping in uw hoortoestel komt vaak voor. Het gebeurt al wanneer u van een warme omgeving weer naar een koude omgeving gaat. Gelukkig kunt u uw hoortoestellen er eenvoudig tegen beschermen. Een elektrische droogdoos of dry-box kan uw hoortoestellen beschermen tegen vocht. Gebruikt u uw hoortoestel niet? Bewaar ze dan in een koele en droge omgeving.

2. Berg uw hoortoestellen ‘s nachts veilig op

‘s Nachts is het niet nodig om een hoortoestel te dragen. U bergt uw hoortoestellen dan het beste op in bijbehorend opbergdoosje of oplader . U ligt veel fijner op uw kussen en er gaat niet onnodig batterij verloren. Het toepassen van een avondroutine als het aankomt op uw hoortoestel kan nuttig zijn. U volgt een aantal stappen:

 • Verwijder uw hoortoestel uit het oor.
 • Zet uw hoortoestel uit.
 • Het batterijklepje openen om uw hoortoestel van binnen te laten drogen.
 • Berg uw hoortoestel veilig op in de daarvoor bestemde doosje of oplader.

3. Vervang de batterijen, domes en filters

Werkt uw hoortoestel op batterijen? Na een tijd krijgt u vanzelf een akoestische melding dat de batterij op is. De batterijen zijn dan aan vervanging toe. 

Ook het tijdig vervangen van domes en oorsmeerfilters verlengt de levensduur van uw hoortoestel:

Domes zijn kleine opzetstukjes die u op uw hoortoestel kunt plaatsen. Ze zorgen ervoor dat het hoortoestel beter in uw oor past. Hiermee gaat zo min mogelijk geluid verloren.

Deze kleine onderdelen kunnen niet goed worden gereinigd, daarom moeten ze gemiddeld om de drie maanden worden vervangen.

Filters beschermen het hoortoestel tegen oorsmeer, huidoliën, stof en andere soorten vuil. Zo’n filter voorkomt dat vuil de interne delen van het hoortoestel blokkeert. Een verstopt filter zorgt voor een slecht werkend hoortoestel. Uiteindelijk zal het filter moeten worden vervangen.

4. Maak uw hoortoestel schoon: verwijder oorsmeer

Het verwijderen van oorsmeer draagt bij aan het verlengen van de levensduur van uw hoortoestel. U kunt zelf de filters van uw gehoorapparaat vervangen en vrijhouden van oorsmeer. Dit zijn de onderhoudsproducten die u nodig heeft:

Het schoonmaken van uw gehoorapparaat is een dagelijkse routine:

 • Maak uw hoortoestel schoon voordat u naar bed gaat.
 • Zorg ervoor dat uw hoortoestellen voldoende drogen.
 • Gebruik zachte en droge doeken.
 • Open indien nodig de batterijklep voor luchtcirculatie.

Het schoonmaken van uw luidspreker-in-het-oor hoortoestel (LIHO)

Met de juiste onderhoudsproducten kunt u ook thuis eenvoudig uw luidspreker-in-het-oor hoortoestel (LIHO) schoonmaken. Wij vertellen u graag hoe.

Luidspreker in het oor hoortoestellen schoonmaken

Het schoonmaken van uw achter-het-oor hoortoestel (AHO)

U kunt gemakkelijk zelf uw achter-het-oor hoortoestel (AHO) schoonmaken. Aan de hand van deze video leggen wij u uit hoe u dit het beste kan doen.

5. Onderhoudsbrochure en tips

Regelmatig onderhoud en de juiste nazorg is belangrijk. Met een dagelijkse reiniging van uw hoortoestellen komt u zelf al een heel eind. Indien u meer tips nodig heeft kunt u altijd uw audicien om hulp vragen.

6. Laat uw gehoor en hoortoestellen controleren

We adviseren u om uw gehoor regelmatig te controleren. Ook als u een hoortoestel draagt. Tijdens zo’n controle kijkt uw audicien of uw gehoor is verslechterd en of uw huidige hoortoestel nog goed bij u past. Plan daarom ieder jaar een controle bij uw audicien of doe een gratis hoortest

Het opladen van uw hoortoestel

Met een oplaadbaar hoortoestel bent u goed voor het millieu én bespaart u geld. Maar hoe laadt u uw oplaadbare hoortoestellen op? In deze video leggen wij het u uit.

Ampli energy hoortoestellen opladen

Het in en uitdoen van uw in-het-oor hoortoestel (IHO)

Het is belangrijk voor de functionaliteit van uw hoortoestel dat u het in en uitdoen van uw hoortoestel juist doet. In deze video vertellen wij u graag hoe u het beste uw in-het-oor hoortoestel (IHO) kunt dragen.

Het in en uitdoen van uw luidspreker-in-het-oor hoortoestel (LIHO)

In deze video laten wij u zien hoe u een luidspreker-in-het-oor hoortoestel (LIHO) het beste in en uit kan doen. Zo kunt u optimaal genieten van het geluid om u heen.

Uit doen luidspreker in het oor hoortoestellen

Het in en uitdoen van uw achter-het-oor hoortoestel (AHO)

Snel én gemakkelijk uw achter-het-oor hoortoestel (AHO) in en uit doen? In deze video leggen wij stap voor stap uit hoe u uw hoortoestel moet dragen en hoe u links en rechts van elkaar kan onderscheiden.

Vrouw met hoorotoestel in haar oor

Het drogen van uw hoortoestel met de ampli-dry elektrische droogdoos

Het is belangrijk om uw hoortoestellen dagelijks te drogen om schade aan uw hoortoestellen te voorkomen. 

Ampli-dry elektrische droogsdoos

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Deskundig en professioneel advies.

Boek nu

Doe een online hoortest

In 5 minuten uw gehoor meten.

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Meer dan 200 servicepunten.

Zoek winkel