Wanneer je zelf geen last hebt van een minder gehoor, ken je ongetwijfeld wel iemand die hier last van heeft. Met de jaren wordt het gehoor nu eenmaal minder. Maar tegenwoordig hebben ook veel jongeren te maken met een verslechterd gehoor. Dit is het resultaat van gehoorbeschadiging. Hoe ontstaat dit en hoe kun je het voorkomen?
We zijn continu blootgesteld aan geluiden. Het geluid van een voorbijrijdende auto, de stem van je gesprekspartner of het ritselen van bladeren. Ieder geluid wordt verwerkt door je oren. Dit gebeurt via trilhaartjes in het binnenoor. De hele dag zijn deze bezig alle geluiden te verwerken. Harde geluiden zorgen voor een hogere belasting. Wanneer je de trilharen langdurig of extreem belast, kunnen ze kapot gaan. Je hebt gehoorschade opgelopen... Het vervelende nieuws is: eenmaal kapot herstellen ze niet meer. Gehoorschade gaat dus niet over.
Gehoorschade ontstaat vaak over een langere periode, maar het kan ook plotsklaps gebeuren. Eén van de grote 'boosdoeners' is muziek. Vooral tijdens het uitgaan lopen jongeren gehoorschade op, maar ook door het veelvuldig gebruik van oordopjes kan het gehoor beschadigd raken.
Maar natuurlijk kun je overal gehoorschade oplopen. Denk aan de gymzaal, het zwembad of de kinderopvang. Ook op het werk lopen veel mensen zonder gehoorbescherming rond.
Aangezien genezen van gehoorschade niet mogelijk is, is voorkomen het beste advies. Ga jij graag een avondje uit, werk je in een lawaaiige omgeving of belast je je gehoor op een andere manier? Wij bieden op maat gemaakte oplossingen!