Wat is het occlusie-effect?

Waarom hoor ik eigen stemgeluiden bij het dragen van hoortoestellen?

Uw hoortoestel versterkt het geluid dat binnenkomt. Wanneer u een hoortoestel draagt, wordt uw gehoorgang afgesloten. Hierdoor kan het voorkomen dat u uw eigen stem hoort. Dit wordt het occlusie-effect genoemd. U hoort ook vaak uw eigen stem wanneer u hoortoestellen draagt. Omdat het geluid van uw stem versterkt wordt. Dit wordt autofonie genoemd. Er zijn verschillende manieren hoe u uw eigen stemgeluiden kunt verminderen, wanneer u een hoortoestel draagt. 

Wat is het occlusie-effect?

Het occlusie-effect treedt op wanneer uw gehoorgang gedeeltelijk of volledig is bedekt met een voorwerp. U kent het vast wel: de vreemde waarneming van geluid als u uw vingers in uw oren stopt. ‘Occlusie’ komt van het Latijnse woord ‘occludere’, dat ‘sluiten’ of ‘bedekken’ betekent. Door uw gehoorgang af te sluiten, worden de botten van uw schedel in beweging gebracht. Dit komt door de lage frequenties van geluid. Deze trillingen worden daarna opgevangen door uw gehoorzenuw. Hoortoesteldragers die het occlusie-effect ervaren, horen vaak hun eigen stem te hard. Of ze hebben het gevoel dat geluid dof klinkt, alsof u verkouden bent. Ook kan het occlusie-effect andere symptomen hebben, bijvoorbeeld:

- Diepere tonen worden versterkt

- De perceptie van geluid is vervormd

- Een verminderd geluidsvolume

- Stemmen klinken hol of dreunend

Hoe ontstaat het gevoel van het occlusie-effect?

Het occlusie-effect wordt veroorzaakt door de gedeeltelijke of volledige bedekking van de uitwendige gehoorgang door een voorwerp. Maar ook een verkoudheid kan leiden tot het occlusie-effect. Het zorgt voor een verandering van de geluidsdruk en trillingen van het geluid in de gehoorgang. Dit beïnvloedt de waarneming van geluid. De belangrijkste oorzaken van het akoestische occlusie-effect zijn gedeeltelijke of volledige verstopping van de uitwendige gehoorgang. Vaak is dit door voorwerpen, een oorsmeerprop of oorgezondheidsproblemen, zoals ontstekingen.

Kan occlusie gehoorbeschadiging veroorzaken?

Het occlusie-effect veroorzaakt geen gehoorbeschadiging. Wel kan het effect optreden als u al een gehoorbeschadiging heeft. Dit komt doordat het occlusie-effect vaak voorkomt bij hoortoesteldragers. Een hoortoestel draagt u als u minder goed kunt horen of als u een gehoorbeschadiging heeft.

Hoe kunt u echo in een hoortoestel kwijtraken?

Een echo in uw hoortoestel is met een paar oplossingen te voorkomen. Ook al is het occlusie-effect heel normaal. Het kan soms ook wat vervelend of irritant zijn. Vaak vermindert het occlusie-effect door te wennen aan hoortoestellen dragen. Uw hersenen raken gewend aan het effect, waardoor de occlusie vanzelf verdwijnt. In het beginnen kunnen deze tips helpen:

Programmeren van de hoortoestellen

Het herinstellen van de versterking van frequenties van de hoortoestellen is een mogelijkheid om het occlusie-effect te verminderen. Ook is het belangrijk om uw hoortoestel goed te onderhouden. Dit kan piepen en andere problemen voorkomen. 

Oorstukje(s) aanpassen

Een oorstukje laat - net als een dome - het hoortoestel beter passen in uw oor. Oorstukjes worden speciaal op maat gemaakt. Het aanpassen van de oordopjes van uw hoortoestel kan occlusie verminderen. Als de vorm van de gehoorgang en de vorm van het oorstukje overeenkomen en goed aangepast worden aan uw wensen, dan is de kans op occlusie kleiner. Ook wordt de kwaliteit van het waargenomen geluid vaak beter.

De ontluchting van het hoortoestel aanpassen

Elk oorstukje van een hoortoestel heeft een ventilatieopening. Dit is een kanaal dat het oorstuk van het hoortoestel verbindt met de buitenomgeving. Daardoor kunnen lucht en geluid in de gehoorgang circuleren. Als het ventilatiekanaal te lang is, kan dit een echo-effect in de gehoorgang veroorzaken. Door het ventilatiekanaal in te korten of de diameter van het kanaal te vergroten, kan occlusie en echo worden verminderd. Daarbij is het goed om te weten dat het inkorten van het ventilatiekanaal invloed heeft op uw waarneming van geluid. 

Bij elke instelling die u wilt wijzigen aan uw hoortoestel, is het goed om eerst uw audicien te raadplegen. Ook vindt u op onze website meer informatie over het aanpassen van uw hoortoestel.

Veel voorkomende problemen bij nieuwe hoortoestellen

Een nieuw hoortoestel is altijd even wennen. Echo’s, occlusie-effecten, veranderend volume en galmende stemmen komen vaak voor als u voor het eerst uw hoortoestel gebruikt. Dit is volkomen normaal. Door onze tips te volgen, kunt u deze problemen verminderen. Heeft u het idee dat uw hoortoestel het niet goed doet? Neem dan contact op met uw Beter Horen audicien.

Oordopjes en het occlusie-effect

Sommige oordoppen kunnen júist het occlusie-effect veroorzaken. Deze oordopjes sluiten uw gehoorgang bijna volledig af, wat leidt tot het occlusie-effect. Bij Beter Horen kunt u terecht voor op maat gemaakte gehoorbescherming met een filter. Hierdoor heeft u geen last van het occlusie effect, terwijl uw oren optimaal beschermd zijn.

Gehoorbescherming op maat? Maak een afspraak

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Deskundig en professioneel advies.

Boek nu

Doe een online hoortest

In 5 minuten uw gehoor meten.

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Meer dan 200 servicepunten.

Zoek winkel