In het oor bevinden zich drie gehoorbeentjes: hamer, aambeeld en de stijgbeugel. Ze vormen de verbinding tussen het trommelvlies en het slakkenhuis. De gehoorbeentjes moeten contact met elkaar maken en goed kunnen bewegen om de trillingen van geluid door te kunnen geven. De trillingen worden vervolgens omgezet in een elektrisch signaal. Op hun beurt worden zij door middel van de gehoorzenuw naar de hersenen gestuurd.
De gehoorbeentjes kunnen beschadigd raken na bijvoorbeeld een harde knal. Maar dus ook door otosclerose of een cholesteatoom. Dit veroorzaakt niet alleen een ingetrokken trommelvlies, maar ook beknelling bij de gehoorbeentjes. Daardoor kunnen zij niet meer goed bewegen en neemt hun werking af. De symptomen van beschadigde gehoorbeentjes zijn:
Bij beschadigde gehoorbeentjes is een operatie nodig om deze te herstellen. Dit wordt gedaan door de kno-arts. Een risico van een operatie aan de gehoorbeentjes is een toename van gehoorverlies. Hoe meer gehoorbeentjes nog intact zijn, des te groter de kans is op succes. De operatie vindt in de meeste gevallen plaats via de uitwendige gehoorgang.
Soms blijkt het dat er geen herstel aan de gehoorbeentjes mogelijk is. In dat geval is een hoortoestel een mogelijke oplossing. Een hoortoestel kan het geluid versterken, wanneer de gehoorbeentjes beschadigd zijn. Zo wordt het gehoorverlies gecompenseerd. Bij twijfel raden wij aan om eerst contact op te nemen met uw huisarts.