Gehoorbeentjes

Hamer, aambeeld en stijgbeugel

Wat zijn gehoorbeentjes en hoeveel zijn er?

In het oor bevinden zich drie gehoorbeentjes: hamer, aambeeld en de stijgbeugel. Ze vormen de verbinding tussen het trommelvlies en het slakkenhuis. De gehoorbeentjes moeten contact met elkaar maken en goed kunnen bewegen om de trillingen van geluid door te kunnen geven. De trillingen worden vervolgens omgezet in een elektrisch signaal. Op hun beurt worden zij door middel van de gehoorzenuw naar de hersenen gestuurd. 

Waar bevinden de gehoorbeentjes zich?

De drie gehoorbeentjes bevinden zich in het middenoor. Het zijn de kleinste botjes van ons lichaam. Ze zitten tussen het trommelvlies en het slakkenhuis. Eerst komt de hamer, daarna het aambeeld en vervolgens de stijgbeugel. De hamer zit vast aan het trommelvlies. Het aambeeld zit tussen de hamer en de stijgbeugel in. De stijgbeugel bevindt zich aan het ovale venster grenzend aan het slakkenhuis. Onze gehoorbeentjes sturen het binnenkomende geluid van het trommelvlies naar het binnenoor.

Wat is de functie en anatomie van de hamer?

De hamer is een klein botje dat het trommelvlies met het aambeeld verbindt. De hamer staat via het incudomalleaire gewricht in verbinding met het aambeeld. De hamer bevindt zich achter het trommelvlies en voor het aambeeld. En is verbonden aan het trommelvlies. Het botje lijkt op de vorm van een hamer.

Wat is de functie en anatomie van het aambeeld?

Het aambeeld ontvangt de trillingen van de hamer en geeft deze door aan de stijgbeugel. Het aambeeld verbindt de hamer met de stijgbeugel via het incudostapediale gewricht. Dit botje heet zo omdat het lijkt op een aambeeld. Het gehoorbeentje weegt circa 23 milligram. 

Wat is de functie en anatomie van de stijgbeugel?

De stijgbeugel leidt en versterkt de mechanische trillingen van het trommelvlies naar het slakkenhuis. Net als de andere twee gehoorbeentjes. Er zit ook een spiertje aan de stijgbeugel en het trommelvlies. Beide spiertjes bieden bescherming tegen te grote uitslagen van het trommelvlies. Bijvoorbeeld als er te harde geluiden in het middenoor terechtkomen. Het bevindt zich achter de hamer en het aambeeld. De stijgbeugel is het kleinste en lichtste bot van het menselijk skelet. Het is tussen de 2 en 3 millimeter lang en weegt circa 2,5 milligram.

Oorbeentjes: veelvoorkomende ziektes en aandoeningen

Een ernstige infectie in het mastoïd: mastoïditis

Achter het oor zit een uitstekend bot dat het mastoïd wordt genoemd. Het bot bevat veel luchtholtes. Wanneer deze luchtholtes geïnfecteerd raken, leidt dit tot mastoïditis. Daarbij raakt het mastoïd ontstoken. Het komt vooral bij kinderen voor, maar ook volwassenen kunnen er last van krijgen. Vaak wordt mastoïditis behandeld met antibiotica. Hiervoor kunt u het beste een afspraak maken bij uw huisarts.

Overmatige botgroei in het oor: otosclerose

Otosclerose is een erfelijke botziekte die u langzaam slechthorend maakt. De oorzaak is overmatige botgroei op en rondom de stijgbeugel in het middenoor. Het gevolg is dat het de beweeglijkheid van de stijgbeugel afneemt. Daardoor kan het minder geluid voortbrengen. Uw gehoor wordt geleidelijk minder. Om het gehoorverlies te compenseren bij otosclerose, kan een hoortoestel uitkomst bieden.

Een agressieve middenoorontsteking: cholesteatoom

Een cholesteatoom is de meest agressieve vorm van een chronische middenoorontsteking. De oorzaak van een cholesteatoom is de intrekking van het trommelvlies. Het cholesteatoom breidt zich vaak uit naar het gedeelte van het middenoor. Dat is waar de gehoorbeentjes zich bevinden. Een cholesteatoom is niet kwaadaardig. De aanhoudende druk kan wel delen in het oor beschadigen, zoals de gehoorbeentjes. Er ontstaan langdurige klachten. Vaak is een operatie noodzakelijk. Bij twijfel raden wij u aan uw huisarts te raadplegen.

Beschadigde gehoorbeentjes

De gehoorbeentjes kunnen beschadigd raken na bijvoorbeeld een harde knal. Maar dus ook door otosclerose of een cholesteatoom. Dit veroorzaakt niet alleen een ingetrokken trommelvlies, maar ook beknelling bij de gehoorbeentjes. Daardoor kunnen zij niet meer goed bewegen en neemt hun werking af. De symptomen van beschadigde gehoorbeentjes zijn: 

Bij beschadigde gehoorbeentjes is een operatie nodig om deze te herstellen. Dit wordt gedaan door de kno-arts. Een risico van een operatie aan de gehoorbeentjes is een toename van gehoorverlies. Hoe meer gehoorbeentjes nog intact zijn, des te groter de kans is op succes. De operatie vindt in de meeste gevallen plaats via de uitwendige gehoorgang. 

Soms blijkt het dat er geen herstel aan de gehoorbeentjes mogelijk is. In dat geval is een hoortoestel een mogelijke oplossing. Een hoortoestel kan het geluid versterken, wanneer de gehoorbeentjes beschadigd zijn. Zo wordt het gehoorverlies gecompenseerd. Bij twijfel raden wij aan om eerst contact op te nemen met uw huisarts. 

Denkt u gehoorverlies te hebben? Maak een afspraak

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Deskundig en professioneel advies.

Boek nu

Doe een online hoortest

In 5 minuten uw gehoor meten.

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Meer dan 200 servicepunten.

Zoek winkel