Hartslag in oor horen - kloppend geluid

Als u veranderingen in uw gehoor begint op te merken, is Beter Horen er voor u.

Pulserende tinnitus

Je hart in je oor horen oftewel een kloppend geluid in het oor op het ritme van je hartslag wordt ook wel ‘pulsatiele tinnitus’ genoemd. 

Wat is pulserende tinnitus?

Een  ritmisch geluid en gevoel dat je hoort in je hoofd en dat hetzelfde ritme heeft als je hartslag. Zo is pulsatiele tinnitus het beste te omschrijven. Dat pulserende geluid in het oor is een vorm van tinnitus die niet heel vaak voorkomt. Nog geen 1% van alle patiënten met tinnitus, krijgen in hun leven te maken met dit kloppend geluid in het oor en meestal is dit maar  aan één kant merkbaar. Een belangrijk  verschil tussen pulserende tinnitus en gewone tinnitus is dat het geen probleem is met het gehoor maar met de bloedvaten of spieren. Er is dus een  fysieke oorzaak bij deze vorm van tinnitus.

Waarom hoor je je hartslag in je oor?

Een 'hartslag in het oor' komt door een probleem in het netwerk van bloedvaten. Door een verhoogde bloedstroom of een te nauw bloedvat, stroomt het bloed onrustig door de vaten in het hoofd of in de nek. Dit veroorzaakt een kloppend geluid.

Is pulserende tinnitus gevaarlijk?

Pulserende tinnitus zelf is  niet gevaarlijk, maar vervelend is het zeker. Niet iedereen ervaart het kloppende geluid in het oor met dezelfde frequentie of hevigheid. Ook kan het kloppende gevoel en geluid  erger worden in een liggende houding. De hartslag in het oor is bij de meeste mensen erg luid hoorbaar, waardoor het vaak als storend en soms zelfs als onhoudbaar wordt ervaren.  De kwaliteit van leven kan door het kloppend gevoel in het oor  verminderen. En hoewel een hartslag voelen in het oor op zich geen zorgelijk verschijnsel is, kunnen de oorzaken wel reden zijn om een arts te bezoeken. Maak een afspraak als het kloppend geluid in het oor langer dan 3 dagen aanhoudt. Onze audiciens helpen u graag.

De meest voorkomende oorzaak van pulserend oorsuizen is een goedaardige overdruk ter hoogte van de hersenen. Een andere belangrijke oorzaak van pulsatiele tinnitus is een arterio-veneuze malformatie (arterio-veneuze fistel). Een probleem met de slagaders, verantwoordelijk voor zo’n 15% van de gevallen.

Gehoor is een kostbaar goed. Het kennen en beschermen door een gezonde levensstijl en het uitvoeren van periodieke controles is de voorkeurshouding om gehoorverlies te voorkomen. Boek een gratis gehoorcheck. Met meer dan 200 winkels en servicepunten verspreid over heel Nederland is Beter Horen nooit ver weg

Koppel in een Beter Horen winkel

Waarom kiezen voor Beter Horen?

Door Beter Horen als uw audicien te kiezen, kiest u ervoor om verzorgd te worden door gekwalificeerde en ervaren audiologen die u kunnen helpen de manier waarop u naar de wereld om u heen luistert, te veranderen.

Oorzaken van kloppend geluid in oor

De hartslag horen in het oor kan uiteenlopende oorzaken hebben. Ook een aantal algemene situaties kunnen de bloedstroom versnellen en voor extra geluid zorgen. Zo kunt u door overmatige stress of angst een hartslag horen in het oor. Ook een zware inspanning, een zwangerschap, een verkoudheid, slagaderverkalking, bloedarmoede of een probleem met de schildklier zijn mogelijke aanleidingen voor een kloppend oor.

Daarnaast zijn nog een aantal specifieke oorzaken bekend:

  • Arterioveneuze malformatie: dit is een van de belangrijkste oorzaken van pulsatiele tinnitus, ook wel arterio-veneuze fistel genoemd. Het heeft te maken een verbindingsprobleem tussen slagaders en aders.

  • Intracraniële hypertensive: bij deze vorm is de bloeddruk in het hoofd te hoog, wat ook kan leiden tot hoofdpijn. Het komt voornamelijk voor bij vrouwen met overgewicht. Er kunnen ook andere klachten optreden naast een kloppend gevoel in het oor, bijvoorbeeld slechthorendheid en bemoeilijkt zicht.
Meldt u aan voor onze nieuwsbrief Aanmelden
Vrouw doet hoortoestel in

Wij zijn hier om te helpen.

We nemen de tijd om uw gehoorgezondheid en de impact ervan op uw leven te begrijpen.

Bekijk onze gerelateerde inhoud

Leer meer over hoe uw gehoor werkt, dankzij de inhoud van onze experts. Je kunt ook een kijkje nemen op onze blog, met ons laatste nieuws.

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Deskundig en professioneel advies.

Boek nu

Doe een online hoortest

In 5 minuten uw gehoor meten.

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Meer dan 200 servicepunten.

Zoek winkel