Hartslag in oor horen - kloppend geluid

Pulserende tinnitus

Je hart in je oor horen oftewel een kloppend geluid in het oor op het ritme van je hartslag wordt ook wel ‘pulsatiele tinnitus’ genoemd. De meest voorkomende oorzaak van pulserend oorsuizen is een goedaardige overdruk ter hoogte van de hersenen. Een andere belangrijke oorzaak van pulsatiele tinnitus is een arterio-veneuze malformatie (arterio-veneuze fistel). Een probleem met de slagaders, verantwoordelijk voor zo’n 15% van de gevallen.

Direct een professioneel advies over tinnitus? Vraag uw gesprek aan

Wat is pulserende tinnitus?

Een ritmisch geluid en gevoel dat je hoort in je hoofd en dat hetzelfde ritme heeft als je hartslag. Zo is pulsatiele tinnitus het beste te omschrijven. Dat pulserende geluid in het oor is een vorm van tinnitus die niet heel vaak voorkomt. Nog geen 1% van alle patiënten met tinnitus, krijgen in hun leven te maken met dit kloppend geluid in het oor en meestal is dit maar aan één kant merkbaar. Een belangrijk verschil tussen pulserende tinnitus en gewone tinnitus is dat het geen probleem is met het gehoor maar met de bloedvaten of spieren. Er is dus een fysieke oorzaak bij deze vorm van tinnitus.

Is pulserende tinnitus gevaarlijk?

Pulserende tinnitus zelf is niet gevaarlijk, maar vervelend is het zeker. Niet iedereen ervaart het kloppende geluid in het oor met dezelfde frequentie of hevigheid. Ook kan het kloppende gevoel en geluid erger worden in een liggende houding. De hartslag in het oor is bij de meeste mensen erg luid hoorbaar, waardoor het vaak als storend en soms zelfs als onhoudbaar wordt ervaren. De kwaliteit van leven kan door het kloppend gevoel in het oor verminderen. En hoewel een hartslag voelen in het oor op zich geen zorgelijk verschijnsel is, kunnen de oorzaken wel reden zijn om een arts te bezoeken. Maak een afspraak als het kloppend geluid in het oor langer dan 3 dagen aanhoudt.

Waarom hoor je je hartslag in je oor?

Een 'hartslag in het oor' komt door een probleem in het netwerk van bloedvaten. Door een verhoogde bloedstroom of een te nauw bloedvat, stroomt het bloed onrustig door de vaten in het hoofd of in de nek. Dit veroorzaakt een kloppend geluid.

Oorzaken van kloppend geluid in oor

De hartslag horen in het oor kan uiteenlopende oorzaken hebben. Ook een aantal algemene situaties kunnen de bloedstroom versnellen en voor extra geluid zorgen. Zo kunt u door overmatige stress of angst een hartslag horen in het oor. Ook een zware inspanning, een zwangerschap, een verkoudheid, slagaderverkalking, bloedarmoede of een probleem met de schildklier zijn mogelijke aanleidingen voor een kloppend oor.

Daarnaast zijn nog een aantal specifieke oorzaken bekend:

• Arterioveneuze malformatie: dit is een van de belangrijkste oorzaken van pulsatiele tinnitus, ook wel arterio-veneuze fistel genoemd. Het heeft te maken een verbindingsprobleem tussen slagaders en aders.

• Intracraniële hypertensive: bij deze vorm is de bloeddruk in het hoofd te hoog, wat ook kan leiden tot hoofdpijn. Het komt voornamelijk voor bij vrouwen met overgewicht. Er kunnen ook andere klachten optreden naast een kloppend gevoel in het oor, bijvoorbeeld slechthorendheid en bemoeilijkt zicht.

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Boek nu

Doe een online hoortest

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Zoek winkel