Tubadysfunctie: tubaire catarre

Wat is tubadysfunctie (tubaire catarre)

Tubadysfunctie (tubair catarre of tubastenose) is een veelvoorkomende ooraandoening. Als u tubadysfunctie heeft, opent en sluit de buis van Eustachius niet goed. Hierdoor kunt u last hebben van een verminderd gehoor.

Wat is de buis van Eustachius?

De buis van Eustachius is een 3 tot 4 centimeter lange gehoorgang in uw binnenoor. Het verbindt de middenoorholte en de keel-neusholte (de nasopharynx) met elkaar. De buis van Eustachius zorgt ervoor dat de luchtdruk aan beide kanten van het trommelvlies gelijk blijft. De druk moet gelijk zijn om een normale gehoorfunctie te behouden.

De buis bestaat uit elastisch kraakbeen en slappe wanden die bekleed zijn met slijmvlies. Meestal is de buis van Eustachius gesloten. Dat is erg belangrijk. Zo voorkomt het dat schadelijke bacteriën en ongewenste deeltjes vanuit de keelholte het binnenoor kunnen binnendringen. Bij slikken, kauwen, gapen of spreken opent de buis van Eustachius kort. De luchtdruk blijft op die manier aan beide kanten van het trommelvlies gelijk. Wanneer u tubadysfunctie of tubair catarre heeft, werkt de buis van Eustachius niet naar behoren.

Tubadysfunctie oorzaken

De mogelijke oorzaken van Tubadysfunctie zijn:

Tubadysfunctie symptomen

Het minder werken van de buis van Eustachius kan vervelend zijn. Hieronder vindt u de meest voorkomende symptomen en klachten van tubadysfunctie:

Oorsuizen door tubadysfunctie

Als de buis van Eustachius dicht blijft, kan er een vacuüm ontstaan. Duurt dit te lang, dan kan vocht gaan ophopen met soms tinnitus (oorsuizen) als gevolg. U hoort dan geluiden die van binnen uit het lichaam komen, in plaats van buitenaf. We kunnen die geluiden omschrijven als suizen, zoemen, sissen, fluiten of andere geluiden. Vaak gaan oorsuizen door tubadysfunctie vanzelf weer over.

Verstopte buis van Eustachius

De buis van Eustachius kan verstopt raken door overmatige slijmproductie. Vaak is dit het gevolg van een verkoudheid, allergie of infectie. Ook kan otitis media (middenoor-ontsteking) de oorzaak zijn. De belangrijkste symptomen van een verstopte buis van Eustachius zijn:

 • verminderd gehoor;
 • het horen van uw eigen stem;
 • gevoel van een verstopt oor;
 • gevoel van druk in het oor;
 • gevoel een ‘vol’ oor;
 • oorsuizen en tinnitus.

Ontsteking buis van Eustachius

De buis van Eustachius kan niet alleen verstopt raken, maar ook ontstoken. De symptomen van een ontstoken buis van Eustachius is opzwelling en irritatie van het slijmvlies. De ontsteking kan veroorzaakt worden door infecties, allergieën, verkoudheid of andere aandoeningen. Duurt zo’n ontsteking te lang, dan kan het ook de gehoorbeentjes aantasten. 

Duizeligheid

De drukbalans in het middenoor kan invloed hebben op uw evenwichtsorgaan. Het drukverschil in uw oor kan dan leiden tot duizeligheid en evenwichtsproblemen. Heeft u last van duizeligheid of vertigo in combinatie met oorproblemen? Dan is het raadzaam om een arts te raadplegen.

Tubadysfunctie diagnose

De buis van Eustachius is moeilijk toegankelijk. Daarom is het niet makkelijk om een probleem aan de buis van Eustachius te diagnosticeren. Heeft u klachten, dan is het verstandig om uw arts te raadplegen. deze kan een gehoortest en otoscopie (oorinspectie) uitvoeren. De resultaten daarvan leest u af in een audiogram. Ook andere kno-testen als tympanometrie (meting van de beweeglijkheid van uw trommelvlies) en neusendoscopie (kijkonderzoek van de neus) kunnen bijdragen aan het diagnosticeren van tubadysfunctie.

Tubadysfunctie behandeling

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk om tubadysfunctie te verhelpen:

 • Neusspray met zoutoplossing maakt het ingedikte slijm dunner.
 • Neusspray of medicijnen met decongestivum doen de slijmvliezen slinken. Zo kan de beluchting van het oor toenemen.
 • Verwarmingspads kunnen helpen tegen eventuele pijn.
 • Slijmzuigers.
 • Buisjes in de oren.
 • Een kleine snee maken in het trommelvlies (myringotomie). Dit om het vocht uit het middenoor af te voeren.

Hoe tubadysfunctie voorkomen?

Tubadysfunctie voorkomen is niet altijd mogelijk. Sommige oorzaken - zoals genetische aanleg - zijn namelijk moeilijk te vermijden. Toch zijn er enkele stappen die u kunt nemen om het risico op tubadysfunctie te verminderen. Het is bijvoorbeeld niet handig om te vliegen of duiken als u last heeft van allergieën of een verkoudheid. Wilt u toch graag vliegen, houdt dan rekening met de volgende zaken:

 • Gebruik decongestiva of antihistaminica als u verkouden of allergisch bent. Deze helpen de slijmvliezen doen slinken.
 • Probeer te gapen of kauw kauwgom.
 • Klaar uw oren tijdens het opstijgen en landen. Dit heet ook wel de Valsalva-manoeuvre. Daarbij houdt u uw mond en neus dicht en verhoogt u de druk in de neus-keelholte door uit te ademen.

Vliegtuigoordoppen op maat

Bij Beter Horen kunt u vliegtuigoordoppen aanschaffen. Deze maken uw vliegreis comfortabeler. De oordoppen hebben een drukregulerend filter. Zo nemen ze de druk op de oren weg en voorkomt u tubadysfunctie.

Maak een afspraak
Vrouw met vliegtuigoordoppen

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Deskundig en professioneel advies.

Boek nu

Doe een online hoortest

In 5 minuten uw gehoor meten.

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Meer dan 200 servicepunten.

Zoek winkel