Temporomandibulaire dysfunctie

(Kaakgewrichtsklachten)

Temporomandibulaire dysfunctie (kaakgewrichtsklachten)

De kaak zit heel dicht bij onze oren. Daarom kunnen klachten aan de kaak soms ook leiden tot oorpijn. Bij temporomandibulaire dysfunctie (TMD) is dat het geval. TMD-aandoeningen hebben betrekking op het temporomandibulaire (of kaak-) gewricht, een scharniergewricht dat uw kaak voor uw oor met uw schedel verbindt. Het wordt ook wel TMJ genoemd. Dat is de Engelse benaming voor temporalmandibular joint, waarin ‘joint’ staat voor gewricht. We leggen u graag uit wat het precies is.

Wat is temporomandibulaire dysfunctie (TMD)?

Temporomandibulaire dysfunctie (TMD) is een veelvoorkomende  aandoening waarbij de kaak niet goed functioneert. De scharnierende verbinding tussen de onder- en bovenkaak heeft een ‘disfunctie’ (we schrijven ‘dysfunctie’ als we het over de medische term hebben). Deze aandoening kan uw kauwspieren en kaakgewrichten aantasten. Veelvoorkomende symptomen van TMD is oorpijn en pijn aan de kaak. Daarnaast komt het vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Meestal rond de leeftijd van 20 tot 40 jaar oud. 

Wat zijn de TMD oorzaken?

De meest voorkomende oorzaken van TMD zijn:

  • Het niet goed op elkaar aansluiten van de boven- en onderkaak. Dit heet in de tandheelkundige wereld ‘malocclusie’.
  • Een verkeerde houding van uw hoofd. Achter uw bureau werken met uw hoofd te ver naar voren bijvoorbeeld. Of vaak achter de kassa zitten.
  • Het niet goed gebruiken van uw kauwspieren, waardoor er meer spanning op komt. Bijvoorbeeld bij regelmatig kauwgom kauwen.
  • Een ongeluk, waarbij uw hoofd beschadigd is door bijvoorbeeld een kaakbreuk bij een hoofdtrauma.
  • Bruxisme. Dat is wanneer u tandenknarst of uw kaak klemt. Kaakklemmen gebeurt vaak ‘s nachts wanneer u slaapt.

TMD-gerelateerd gehoorverlies

Omdat de kaak zo dicht bij uw oren zit, kan TMD ook het hoorsysteem beïnvloeden. De plop of knak die u ervaart geeft niet alleen pijn in de kaak, maar ook een ongemakkelijk gevoel in uw oren. Verder kunnen ontstekingen in uw kaak of andere kaakgewrichtsklachten ook doorschieten naar uw oren. Dit kan op den duur leiden tot gehoorverlies.

TMD en oorpijn

Zoals we al stelden, is oorpijn een veelvoorkomend symptoom van TMD. Dat komt omdat de kaak en de oren zo dicht bij elkaar liggen. Wanneer u veel pijn heeft in uw kaak, kan dit een ontsteking als oorzaak hebben. Wanneer deze uitschiet naar het oor, kan een middenoorontsteking optreden. Om te kijken of er verdere implicaties voor het oor optreden als gevolg van TMD, is er onderzoek nodig. Raadpleeg daarom bij langdurige oorpijn altijd uw huisarts. 

TMD en andere ooraandoeningen

Temporomandibulaire dysfunctie houdt vaak verband met andere gehooraandoeningen, zoals tinnitus. U hoort dan een continue geluid, bijvoorbeeld een piep of ruis in het oor, zonder dat er daadwerkelijk geluid is. Het binnenoor - die verantwoordelijk is voor geluidswaarneming - wordt dan aangetast. Ook staan spierproblemen en stress in verband met tinnitus en TMD. 

Behandeling van temporomandibulaire dysfunctie

Er bestaan verschillende behandelingen voor temporomandibulaire dysfunctie:

  • De tandarts kan met een plastic plaatje, een zogenaamde splint, uw gebit beter op elkaar laten aansluiten, zodat u uw kaakgewricht minder belast.
  • De fysiotherapeut kan u helpen met natuurlijke herstel van de kaakbeweging en pijnklachten verminderen en uitleggen how u uw gewrichten het minste belast. Bijvoorbeeld door een andere kauwtechniek aan te nemen.
  • De kno-arts voert een kaakoperatie uit om de gewrichten weer te herstellen. Dit komt bijna nooit voor.

 

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Deskundig en professioneel advies.

Boek nu

Doe een online hoortest

In 5 minuten uw gehoor meten.

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Meer dan 200 servicepunten.

Zoek winkel