Surfersoor of oor exostose

Wat is surfersoor of exostose van het oor?

Bij surfersoor of exostose van het oor (exostosis externa) is er sprake van botvorming onder de huid in de gehoorgang. Meestal ontstaat oor-exostose in beide oren en geeft het niet zoveel problemen. Als het bot blijft groeien, kan het de gehoorgang afsluiten. Dit kan weer leiden tot ophopingen van oorsmeer, verminderd gehoor en terugkerende oorontstekingen.

Oorzaken van oor exostose

De oorzaken van exostose van het oor zijn nog onduidelijk. Maar surfers, duikers of zeilers hebben vaker te maken met deze aandoening. Veel surfers of watersporters met oor-exostose hebben dan last van vastzittend water in de oren.  Daarom denken artsen dat de oorzaak ligt in blootstelling aan koud water en wind. Andere mogelijke oorzaken, ook al zijn ze nog niet officieel bevestigd, kunnen zijn: 

  • botinfecties (osteomyelitis);
  • een genetische afwijking;
  • chronische irritatie van de oren. 

Wat is het verschil tussen surfersoor of zwemmersoor?

Surfersoor en zwemmersoor zijn twee verschillende aandoeningen. Toch worden ze vaak met elkaar verward. Bij surfersoor is er sprake van botvorming onder de huid in de gehoorgang. Zwemmersoor is een pijnlijke oorontsteking van het buitenoor (otitus externa) veroorzaakt door water. Normaal gesproken kunt u dan zonder problemen douchen, zwemmen en in bad gaan. Maar als u vaak zwemt, kan er water in de gehoorgang blijven. Een aangenaam plekje voor bacteriën en schimmels. Die kunnen op hun beurt weer leiden tot een oorontsteking. 

Symptomen van exostose van het oor

Symptomen van surfersoor zijn:

Wat zijn de gevolgen van oor-exostose?

In geval van gevorderde verdikking van het oorbot, kunt u last krijgen van verschillende ongemakken. Het water verlaat uw gehoorgang moeilijker, waardoor ontstekingen, gehoorverlies en oorsuizen kunnen optreden. 

Hoe wordt surfersoor of exostose behandeld?

De behandeling van surfersoor of exostose in het oor wordt uitgevoerd door een kno-arts. Hiervoor wordt meestal een kleine operatie uitgevoerd, waarbij de botuitstulpingen verwijderd worden.  

Als u last denkt te hebben van surfersoor of exostose, dan is het verstandig om in contact te komen met uw huisarts. Uw huisarts kan u eventueel verder doorverwijzen naar de kno-arts.

Hoe kan exostose worden voorkomen?

U kunt oor-exostose voorkomen. Het is belangrijk dat u uw oren beschermt tegen het koud vuile (zee)water. Het dragen van oordoppen tijdens het zwemmen of surfen is een goede manier om uw oren te beschermen. 

Zwem oordoppen

Bij Beter Horen kunt u eenvoudig een afspraak maken voor op maat gemaakte oordopjes voor zwemmen. De zwem oordoppen op maat bieden uw oren optimale bescherming tegen water en zijn geschikt om te gebruiken als surf oordoppen.

Gehoorbescherming op maat Maak een afspraak

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Deskundig en professioneel advies.

Boek nu

Doe een online hoortest

In 5 minuten uw gehoor meten.

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Meer dan 200 servicepunten.

Zoek winkel