Hoe beschermt u uw oren tegen oorpijn door kou en wind?

Jan, 31, 2024

Wat te doen tegen koude oren?

Heeft u weleens last van oorpijn door kou? Of door koude wind? Oren kunnen gevoelig reageren op een snijdende, harde wind. En ook op temperaturen rond het vriespunt. Naast rode oorlellen kan kou zorgen voor een stekende pijn in de oren zelf. Hoe komt het dat oren zo gevoelig zijn? En kan de kou kwaad? We leggen het uit en geven tips.

Oren zijn gevoelig voor temperatuurwisselingen

Kou en harde wind. Wanneer u naar buiten gaat voor een wandeling twijfelt u even. Wel of geen muts op? U besluit het niet te doen. Maar krijgt binnen enkele minuten koude en pijnlijke oren. Hoe dat komt? In tegenstelling tot andere lichaamsdelen beschikken onze oren niet over een vetlaagje dat ons beschermt tegen kou. Doordat dit vetlaagje ontbreekt, zijn onze oren extra gevoelig. Niet zo gek dus dat u pijnlijke oren krijgt als het buiten koud is. Als u vervolgens weer naar binnen gaat zult u merken dat u juist warme oren heeft. Ook kunt u aan de ene kant een warm oor en aan de andere kant een koud oor hebben. Het plotselinge temperatuurverschil is vervelend voor uw oren. Ze voelen dik aan, zijn rood en gloeien.

Stekende pijn in uw oren door kou

U kunt een stekende pijn in uw oren ervaren na het fietsen of wandelen. Oren zijn een van de meest gevoelige lichaamsdelen. Dit komt door de duizenden zenuwen die zich in de gehoorgang bevinden. Ons oor bestaat uit allerlei delen met elk een eigen functie. De bewegende delen van het middenoor brengen geluid over. De vloeistoffen in het oor helpen om ons evenwicht te behouden. En de buis van Eustachius verbindt deze ruimtes met onze neus, mond en keel. Deze structuren en zenuwen in ons oor kunnen niet goed tegen kou. Kou verandert namelijk het drukverschil in onze oren. Dat resulteert in pijnlijke steken in het oor, een dempend gevoel en duizeligheid. Ook kan het trommelvlies slecht tegen kou. Als koude wind dus diep in ons oor komt, kunnen pijnlijke oren verergeren. Lees verder om te weten wat u hiertegen kunt doen. 

Tips om uw oren te beschermen tegen kou en wind

Langdurig koud water kan exostose ontwikkelen: botvorming onder de huid in de gehoorgang. Als het bot blijft groeien, kan dit de gehoorgang afsluiten. Exostose kan weer leiden tot ophoping van oorsmeer, een verminderd gehoor en terugkerende oorontstekingen. Bijvoorbeeld otitis externa, ook wel gehoorgangontsteking. Er zijn een aantal dingen die u kunt doen om pijnlijke oren door kou en wind te voorkomen:

  • Controleer uw gehoor. We adviseren om vóór de seizoenswisseling uw gehoor te laten controleren. Zo kunt u, als er tijdens de winter ongemakken optreden, de oorzaak van het probleem sneller herleiden.
  • Gebruik oorbeschermers. Draag hoeden, mutsen of sjaals om uw oren te beschermen tegen kou en wind.
  • Verzorg uw oren. Vergeet niet om de buitenkant van uw oren goed droog te maken na het douchen of zwemmen. En houd uw gehoorgang schoon. Doe dit niet met een wattenstaafje, maar met een oorspray. Denk hierbij aan de Odinell oorspray. U kunt uw oren ook insmeren met een crème of olie. Goede oorverzorging helpt ook om winteroren tegen te gaan.
  • Vermijd plotselinge temperatuurveranderingen. Het wisselen van warme naar koude ruimtes en andersom kan leiden tot pijnlijke en warme oren.
  • Raadpleeg uw huisarts bij ongemak. Ervaart u aanhoudende pijn in uw oren na blootstelling aan kou? Laat dit controleren door uw huisarts. Indien nodig kan hij medicijnen voorschrijven.

Oorpijn door kou vaak niet schadelijk

Oorpijn door kou kan meestal geen kwaad. Het gaat vanzelf weer over. Het helpt als u na een wandeling buiten opwarmt thuis of met een kop koffie in een café. U zult merken dat u ineens warme oren krijgt. Dat is heel normaal. Uw oren moeten namelijk wennen aan het plotselinge temperatuurverschil. Warme oren geven een gloeiend gevoel. Dit is niet prettig, maar verdwijnt daarna vanzelf. Houdt het gloeiende gevoel of de stekende pijn aan? Dan kan er bij u sprake zijn van een oorontsteking. Let er op als uw kinderen over pijnlijke oren praten. Dit kan bij hen ook wijzen op een oorontsteking. We adviseren bij blijvende oorpijn door kou om een bezoek te brengen aan uw huisarts.

Onderhoud van uw hoortoestel in de winter

Ieder seizoen heeft een ander effect op hoortoestellen. Bij de zomer is dat bijvoorbeeld oververhitte hoortoestellen door de zon. In de winter kunnen kou, sneeuw, een gure wind en schrale huid effect hebben op het functioneren van uw hoortoestel. Onderhoud uw hoortoestel goed en reinig deze regelmatig. Hoe? Hieronder zijn een aantal tips voor het gebruik van uw hoortoestel tijdens de wintermaanden:

  • Omhul uw hoortoestel met een sjaal of oorwarmers. Zo beschadigt uw hoortoestel niet door plotselinge temperatuurveranderingen.
  • Verwijder uw oorsmeer regelmatig. Om ophoping te voorkomen, is het verstandig om oorsmeer te verwijderen. Zo kan uw hoortoestel geluid zonder hinder blijven versterken.
  • Voorkom dat uw hoortoestel nat wordt. Bent u in staat om uw hoortoestel te bedekken? Dan is het verstandig om dit te doen. Het voorkomt dat uw hoortoestel schade oploopt. Het is handig om uw hoortoestel te drogen en op te bergen wanneer u deze niet gebruikt.

Het onderhouden en reinigen van hoortoestellen is afhankelijk van het type hoortoestel dat u heeft. Benieuwd hoe u uw hoortoestel reinigt? Vraag uw audicien om meer informatie. 

Uw oren zijn onze zorg

Bij Beter Horen zorgen we goed voor uw oren. Ook wanneer het kouder wordt. We gaan daarom verder dan een standaard hoortest. We nemen echt de tijd om uw hoorwensen te bespreken. En we brengen samen in kaart wanneer gehoorverlies voor u hinderlijk is. Daarna bieden we u de juiste hooroplossing. Benieuwd welke oplossingen voor u geschikt zijn? Kom dan eens langs in een van onze Beter Horen winkels.

Vorige
Volgende

Nieuws & Blog

Volg het laatste nieuws en verhalen over gezondheid horen.
Lees meer

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Deskundig en professioneel advies.

Boek nu

Doe een online hoortest

In 5 minuten uw gehoor meten.

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Meer dan 200 servicepunten.

Zoek winkel