Waarom u last kunt hebben van oorpijn door kou

Nov, 09, 2021

Heeft u weleens last van oorpijn door kou? Of door koude wind? Oren kunnen gevoelig reageren op een snijdende, harde wind. En ook op temperaturen rond het vriespunt. Naast rode oorlellen kan kou zorgen voor een stekende pijn in de oren zelf. Hoe komt het dat oren zo gevoelig zijn? En kan de kou kwaad? We leggen het uit en geven tips

Oren zijn gevoelig voor temperatuurwisselingen

Vlak voordat u de deur uitgaat voor een wandeling twijfelt u even. Er giert een harde wind door de straat, maar u besluit geen muts op te zetten. Hoe het komt dat oren gevoelig zijn voor kou? Oren gaan snel tintelen omdat ze geen vetlaagje hebben. Andere lichaamsdelen hebben dat wel, wat bescherming biedt tegen kou. Niet gek dus om bij kou uw oren goed te beschermen. 

Stekende pijn in uw oren door kou

Heeft u weleens last van de koude wind in uw oren? Een naar gevoel. Kou kan zorgen voor oorpijn. Zo kunt u last hebben van een stekende pijn als de binnenkant van uw oor koud wordt. Dat komt door de duizenden zenuwen in de gehoorgang. Die reageren snel op kou, warmte of verandering van druk. Ook kan het trommelvlies van het oor niet goed tegen kou. Als de koude wind diep in het oor komt dan kan de pijn verergeren.

Oorpijn door kou vaak niet schadelijk

Wees gerust – oorpijn door kou kan vaak geen kwaad. Het gaat vanzelf weer over als u na een wandeling een kopje koffie drinkt in een warm café of thuis weer opwarmt. Houdt de pijn wel aan? Dan kunt u last hebben van een oorontsteking. Overleg dan even met uw huisarts. Ook kinderen kunnen last hebben van een oorontsteking door kou. 

Voorkomen is de beste optie

Er is simpelweg niet veel te doen tegen koude oren door de kou. Voorkomen is de beste optie – toch even die muts opzetten dus. Of gebruik oorwarmers of een haarband. Dat maakt een wandeling in de kou aangenamer. Oorbescherming zorgt er daarnaast voor dat de batterijen van uw hoortoestel langer meegaan. Flinke kou verkort namelijk de levensduur.

Nog een paar tips:

  • Steek geen watten in uw oren. Het houdt de koud buiten – maar het vergroot de kans op een oorontsteking doordat bacteriën makkelijker hun gang kunnen gaan.
  • Maak uw oren niet te vaak schoon. Oorsmeer beschermt de gehoorgang tegen uitdroging, bacteriën, schimmels, water en stof.

Uw oren zijn onze zorg

Als gespecialiseerde audiciens zijn we bij Beter Horen één en al oor. We gaan verder dan een standaard hoortest en nemen de tijd om met u te bespreken wanneer uw gehoorverlies vooral hinderlijk is. Uw oren zijn namelijk onze zorg, ook in de koudere maanden. Benieuwd welke oplossing op maat we u kunnen bieden? U bent van harte welkom in één van onze winkels. 

Vorige
Volgende

Nieuws & Blog

Volg het laatste nieuws en verhalen over gezondheid horen.
Lees meer

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Deskundig en professioneel advies.

Boek nu

Doe een online hoortest

In 5 minuten uw gehoor meten.

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Meer dan 200 servicepunten.

Zoek winkel