Mastoïditis

Feb, 01, 2022

Wat is mastoïditis?

Achter het oor bevindt zich niet alleen huid en de schedel, maar ook het mastoïdbot. Dit is een poreus uitstekend bot met luchtholtes. Wanneer dit bot ontstoken raakt, heet dat mastoïditis. Bij mastoïditis kunt u last hebben van zwelling achter het oor, pijn, koorts, afscheiding uit het oor, hoofdpijn en roodheid. Mastoïditis komt veelal voor bij kinderen, hoewel volwassenen er soms ook last van hebben.

Ontsteking van het uitstekend bot achter het oor

De ontsteking van het uitstekend bot achter het oor (de processus mastoïdeus) treft voornamelijk kinderen. Vaak als gevolg van een middenoorontsteking. De oorpijn bij mastoïditis is vaak hevig en kan lang aanhouden. Ook gaat mastoïditis veelal samen met gehoorverlies. Geluiden komen dan over het algemeen minder goed binnen en worden gedempt waargenomen. Het vocht dat bij zo’n ontsteking uit het oor komt, is vaak een combinatie van ontstekingsvocht en etter. Mastoïditis kan zich ook ontwikkelen zonder de herkenbare symptomen. Dit wordt chronische mastoïditis genoemd.

Hoe ontstaat mastoïditis?

Beginnende mastoïditis is meestal een gevolg van een middenoorontsteking. Het gaat niet vanzelf weg en verspreidt zich naar de achterkant van het oor. Vaak is de diagnose snel gesteld door de combinatie van een middenoorontsteking én zwelling achter het oor.

Mastoïditis diagnose

Op basis van de symptomen en onderzoek van de gehoorgang en het trommelvlies, stelt de arts de diagnose. Daarna wordt zo nodig een CT-scan van het hoofd gemaakt die de diagnose kan bevestigen. Af en toe is er een MRI-scan nodig om een chronische middenoorontsteking uit te kunnen sluiten. 

Chronische mastoïditis

Chronische mastoïditis is moeilijk te identificeren. Vaak zijn er - in vergelijking met acute mastoïditis - slechts kleine, niet-specifieke symptomen. Denk hierbij aan verlies van eetlust, hoofdpijn, vermoeidheid of buikpijn. Chronische mastoïditis kan optreden als gevolg van langdurige middenoorontsteking. Heeft u geen klachten? Dan hoeft u chronische mastoïditis meestal niet te laten behandelen.

Mastoïditis behandeling

Net als bij andere bacteriële infecties, wordt mastoïditis behandeld met antibiotica. Als de mastoïditis ernstig is of als er na een paar dagen behandeling geen verbetering is, is een mastoïdectomie nodig. Dit om zwelling en ontsteking weg te halen en verdere complicaties te voorkomen. Over deze operatie leest u hieronder meer.

Mastoïdectomie

Is een antibioticakuur niet voldoende? Dan kan de arts kiezen voor een mastoïdectomie, dat betekent: een sanerende ooroperatie. De operatie vindt plaats onder narcose. Tijdens zo’n operatie boort de arts een stukje van het bot weg en verwijdert die het ontstekingsweefsel. De arts zorgt ervoor dat die het mastoïd weer helemaal schoonmaakt. Vaak is er na een half jaar tot een jaar nog een tweede operatie nodig om te kijken of de ontsteking wegblijft. Het herstel na een mastoïdectomie is meestal snel. Vaak kunt u na de operatie nog dezelfde dag naar huis.

Vorige
Volgende

Nieuws & Blog

Volg het laatste nieuws en verhalen over gezondheid horen.
Lees meer

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Boek nu

Doe een online hoortest

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Zoek winkel