Wat is een knobbel achter het oor?

5 juli 2023

Waarom heb ik een knobbel achter het oor?

Een knobbel achter het oor kan verschillende oorzaken hebben. Het is meestal geen reden voor paniek. De bobbeltjes, kleine bultjes of een abces kunnen wel ongemak of jeuk veroorzaken. Afhankelijk van de plek waar het bultje ontstaat, kan het een ooraandoening betreffen. Hieronder leggen we uit wat de meest voorkomende oorzaken zijn en wat u ertegen kunt doen. 

Oorzaken van een bult achter het oor

Verschillende aandoeningen en ziekten kunnen een zwelling, bultjes of een abces achter de oren veroorzaken. Hieronder zijn een paar mogelijk oorzaken: 

Mastoïditis

Achter het oor bevindt zich niet alleen huid en de schedel, maar ook het mastoïdbot. Dit is een poreus bot met luchtholtes. Een knobbel achter het oor kan duiden op een ontsteking van dit bot, vooral bij kinderen. Dit leidt tot mastoïditis. Bij mastoïditis kunt u last hebben van:

Talgkliercyste

In de huid zitten duizenden kliertjes die talg produceren. Soms kunnen deze  kliertjes verstopt raken, met  talgkliercysten of talgbultjes als gevolg. Is de knobbel achter uw oor een talgkliercyste of heeft u veel last van de knobbel, dan raden wij u aan om een afspraak te maken met uw huisarts.

Gezwollen lymfeklieren (lymfadenopathie)

Een bult achter het oor kan wijzen op gezwollen lymfeklieren (lymfadenopathie). U kunt dit herkennen aan de volgende kenmerken: 

  • De bulten voelen elastisch aan. 
  • U kunt ze makkelijk verschuiven met uw vingers. 
  • Ze zijn klein van formaat; meestal niet groter dan een centimeter. 
  • Ze kunnen pijnlijk zijn. 

Lymfeklieren staan met elkaar in verbinding. Daarom gaat de ontsteking vaak gepaard met andere (oor)ontstekingen in het gebied. De infecties kunnen ontstaan door een infectie die de patiënt eerder heeft gehad. Meestal gaan gezwollen lymfeklieren achter het oor vanzelf weer weg. Mocht u twijfelen, raadpleeg dan uw huisarts. 

Lipoom (vetbultje) achter het oor

Een lipoom (vetbultje) achter het oor of hoofd kan  veel weghebben van een talgkliercyste. Deze zijn dan ook moeilijk van elkaar te onderscheiden. Een vetbultje achter het oor is  echter meestal groter. Zo’n bultje voelt zacht aan en kunt u makkelijk verplaatsen als u er met uw vingers op drukt.  Meestal is het niet nodig om een vetbultje te verwijderen. Wanneer een lipoom ongemak en pijn veroorzaakt, kan een dokter deze verwijderen. Er wordt geadviseerd om niet zelf de vetbult proberen te verwijderen of uit te knijpen. 

Acne

Acne kan de oorzaak zijn van bultjes of knobbeltjes achter uw oor. De bultjes kunnen eruitzien als puistjes en kunnen een zwarte, witte of roodachtige kleur hebben. Het ontstaat door overmatige productie van vet die zich ophoopt in de poriën van de huid. Acne kan ook voorkomen op andere delen van het lichaam, zoals het gezicht, de nek of de rug.  Oorzaken van acne kunnen komen door bijvoorbeeld: stress, hormonale veranderingen of medicijnen.

Om acne te behandelen is het belangrijk om een dermatoloog te raadplegen. Diegene kan de acne onderzoeken en zo nodig geschikte medicijnen voorschrijven.

Wat te doen bij pijnlijke bulten achter oor?

Ervaart u pijn of twijfelt u over bulten achter het oor, dan is het verstandig om naar de huisarts te gaan. Diegene kan de juiste diagnose stellen en het bultje zo nodig behandelen.

Vrouw doet een hoortest

Wat kunt u verwachten van Beter Horen?

Ieder oor is anders. Daarom gaan we bij Beter Horen altijd op zoek naar een hooroplossing die past bij uw wensen en uw situatie. Ontdek welke hooroplossingen op maat wij u bieden en hoe we dat doen.

Vind een winkel in uw buurt

Hoe kom ik van een bult achter mijn oor af?

De meeste bultjes verdwijnen vanzelf. Het belangrijkste is dat u let op de conditie van het bultje achter het oor. Merkt u een van de eerdergenoemde veranderingen op of merkt u veranderingen in uw gehoor? Bezoek dan uw huisarts, om erger te voorkomen. 

Huismiddel tegen bultjes achter het oor

Sommige natuurlijke huismiddelen kunnen helpen tegen bulten achter het oor. Wij raden u aan om uw huisarts te bezoeken. Deze kan u verder informeren over de mogelijke huismiddelen die u kunnen helpen. 

Knobbeltje achter het oor bij kinderen

Ook kinderen hebben soms last van een knobbeltje achter het oor. Hierbij is goed om te weten dat kinderen vaker gevoelig zijn voor een middenoorontsteking. Wordt deze niet goed behandeld, dan kan zich mastoïditis ontwikkelen in het mastoïdbot. Ook mastoïditis komt vaker voor bij kinderen dan volwassenen. Merkt u een bultje op achter het oor van uw kind, neem dan contact op met uw huisarts.

Vorige
Volgende

Nieuws & Blog

Volg het laatste nieuws en verhalen over gezondheid horen.
Lees meer

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Deskundig en professioneel advies.

Boek nu

Doe een online hoortest

In 5 minuten uw gehoor meten.

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Meer dan 200 servicepunten.

Zoek winkel