Wat is een knobbel achter je oor?

Jan, 27, 2022

Waarom heb ik een knobbel achter het oor?

Soms ontstaan er kleine bultjes of knobbeltjes achter het oor. Het is meestal geen reden voor paniek, maar zo’n bobbeltje kan wel ongemak of jeuk veroorzaken. In sommige gevallen - afhankelijk van de plek waar het bultje ontstaat - kan het een aandoening betreffen. Hieronder leggen we uit wat de meest voorkomende oorzaken zijn en wat u er tegen kunt doen.

 

Mogelijke oorzaken van een bult achter het oor

Verschillende aandoeningen en ziekten kunnen zwelling, bultjes of knobbeltjes achter de oren veroorzaken, waaronder:

Mastoïditis

Achter het oor bevindt zich niet alleen huid en de schedel, maar ook het mastoïdbot: een poreus bot met luchtholtes. Een achter het oor kan duiden op een ontsteking van dit bot, vooral bij kinderen, wat leidt tot mastoïditis. Bij mastoïditis kunt u last hebben van pijn, koorts, vocht uit het oor, hoofdpijn en roodheid van het oor.

Talgkliercyste

In de huid zitten duizenden kliertjes die talg produceren. Soms kunnen deze kliertjes verstopt raken, met epidermale of talgkliercysten als gevolg. Om te bepalen of het om zo’n cyste gaat, kijkt de specialist of de knobbel achter het oor beweegt of niet. Gebeurt dit niet en beweegt de huid met de cyste mee? Dan noemen we dit een talgcyste. Zo’n ontstoken talgklier kan niet met medicatie of crèmes worden verholpen. De dokter kan ervoor kiezen om het bultje weg te halen, maar meestal is dit niet nodig. Talgkliercystes kunnen meestal namelijk geen kwaad. U moet ze alleen een beetje in de gaten houden. Wanneer u erg veel last heeft van de knobbel, bijvoorbeeld vanwege pijn, de grootte of ontsteking, kan de dokter het bultje weghalen.

Gezwollen lymfeklieren of lymfadenopathie

Een bult achter het oor kan wijzen op gezwollen lymfeklieren of lymfadenopathie. U kunt dit herkennen aan de volgende kenmerken:

 • De bulten voelen elastisch aan.
 • U kunt ze makkelijk verschuiven met uw vingers.
 • Ze zijn klein van formaat; meestal niet groter dan een centimeter.
 • Ze kunnen pijnlijk zijn.

Lymfeklieren staan met elkaar in verbinding. Daarom gaat de ontsteking vaak gepaard met andere ontstekingen in het gebied. De infecties kunnen ontstaan door een oude infectie die de patiënt in de kindertijd of op een ander moment in het leven heeft gehad. Meestal gaan gezwollen lymfeklieren of lymfadenopathie achter het oor vanzelf weer weg. Mocht u twijfelen, raadpleeg dan uw arts.

Lipoom of een vetbultje achter het oor

Een lipoom of vetbultje achter het oor kan veel weghebben van een talgcyste. Deze zijn dan ook moeilijk van elkaar te onderscheiden. Een vetbultje achter het oor is echter meestal groter. Zo’n bultje voelt zacht aan en kunt u makkelijk verplaatsen als u er met uw vingers op drukt. Meestal is het niet nodig om een vetbultje te verwijderen. Wanneer een lipoom ongemak en pijn veroorzaakt, kan de dokter deze verwijderen. Chirurgisch of door middel van een liposuctie. Er wordt geadviseerd om niet zelf de vetbult proberen te verwijderen of uit te knijpen.

Acne

Acne kan de oorzaak zijn van bultjes of knobbeltjes achter uw oor. De bultjes kunnen eruitzien als puistjes en kunnen een zwarte, witte of roodachtige kleur hebben. Het ontstaat door overmatige productie van vet die zich ophoopt in de poriën van de huid. De acne kan ook voorkomen op andere delen van het lichaam, zoals het gezicht, de nek of de rug. Oorzaken van acne kunnen variëren van stress en hormonale veranderingen tot het effect van sommige medicijnen.

Om acne te behandelen is het belangrijk om een dermatoloog te raadplegen. Diegene kan de acne onderzoeken en zo nodig geschikte medicijnen voorschrijven.

Wat te doen bij pijnlijke bulten achter oor?

Over het algemeen vormen knobbels of bulten achter het oor geen gevaar voor uw gezondheid. Wel is het verstandig om bij twijfel naar de huisarts te gaan. Diegene kan de juiste diagnose stellen en het bultje zo nodig behandelen. Heeft u het idee dat het bultje 'niets ernstigs' is? Houd dan wel rekening met het volgende:

 • Is de knobbel erg groot, wordt het snel groter of doet het pijn? Bezoek dan uw dokter.
 • Kleine ronde bultjes zijn bijna altijd veilig, maar bezoek uw dokter als ze onregelmatig aanvoelen of als u ze voelt bewegen.
 • Wees alert op kleurverandering, vocht dat uit de knobbel komt of andere knobbels die in andere delen van het lichaam ontstaan.

Knobbeltje achter het oor bij kind

Ook kinderen hebben soms last van een knobbeltje achter het oor. Hierbij is goed om te weten dat kinderen vaker gevoelig zijn voor een middenoorontsteking. Wordt deze niet goed behandeld, dan kan zich mastoïditis ontwikkelen in het mastoïdbot. Ook mastoïditis komt vaker voor bij kinderen dan volwassenen. Merkt u een bultje op achter het oor van uw kind, neem dan contact op met uw huisarts.

Hoe kom ik van een bult achter mijn oor af?

De meeste bultjes verdwijnen vanzelf. Toch is het verstandig om in sommige gevallen actie te ondernemen. Het belangrijkste is dat u let op de conditie van het bultje achter het oor. Merkt u een van de eerder genoemde veranderingen op of merkt u veranderingen in uw gehoor? Bezoek dan uw arts, om erger te voorkomen. De dokter zal het bultje verwijderen als:

 • het bultje pijn doet;
 • u er dagelijks last van heeft;
 •  het bultje relatief groot van formaat is;
 • het bultje steeds opnieuw ontstoken raakt.

Huismiddel tegen bultjes achter het oor

Heeft u weinig tot geen last van het bultje achter uw oor, dan kunnen sommige natuurlijke huismiddeltjes er tegen helpen. Dit zijn geen blijvende oplossingen. Maar ze kunnen wel helpen bij het verminderen van bultjes achter uw oor. Ze kunnen de huid schoonmaken en ervoor zorgen dat bacteriën zich niet meer kunnen vermenigvuldigen. We zetten een paar natuurlijke middeltjes op een rijtje.

 

Aloë vera

U heeft vast weleens van deze plant gehoord. Hij is bekend om zijn antibacteriële eigenschappen. Daarom helpt het in sommige gevallen om aloë vera aan te brengen op de bult achter het oor. Zo hebben de bacteriën geen kans meer om zich te verspreiden.

Ricinusolie en paardenbloem

Ricinusolie wordt van oudsher gebruikt om wonden en pijn te behandelen. Recent onderzoek bevestigt dat deze olie een bepaalde ontstekingsremmende en antioxiderende werking heeft. Daarom zou het gunstig kunnen zijn bij het verminderen van ontstekingen.

Ook van de paardenbloem wordt aangenomen dat het antibacteriële eigenschappen heeft. Eventueel in combinatie met ricinusolie kan het de knobbel achter het oor helpen verminderen.

Appelciderazijn

Appelciderazijn bevat azijnzuur, dat infecties en bacteriën kan helpen bestrijden. Uit verschillende onderzoeken blijkt zelfs dat het antibacteriële eigenschappen heeft. Hierbij is het goed om te onthouden dat het nog steeds een zuur is. Heeft u dus een gevoelige huid of een wondje, dan kan appelciderazijn irritatie veroorzaken. Gebruik dit huismiddeltje dan ook zeker niet.

Hoe gebruikt u appelciderazijn tegen een bultje achter het oor?

 • Week wattenschijfjes in appelciderazijn. 
 • Plak deze met een pleister of verband op de knobbel achter het oor en laat het even inwerken, waarna u het eraf kunt halen. 
 • Als het goed is, heeft zich nu een korstje gevormd dat er binnen een paar dagen vanzelf af zal vallen. Zo niet, herhaal de stappen zoveel dagen als nodig is. Blijf wel altijd letten op de conditie van uw huid om irritatie te voorkomen. 
 • Wanneer het korstje eraf valt, wast u het gebied met milde zeep en lauwwarm water. Doe er dan nog een gaasje op, maar dan zonder appelazijn. 
 • Na een paar dagen zouden de infectie en de knobbel weg moeten zijn.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief Aanmelden
Vorige
Volgende

Nieuws & Blog

Volg het laatste nieuws en verhalen over gezondheid horen.
Lees meer

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Boek nu

Doe een online hoortest

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Zoek winkel