Opgezette lymfeklier achter oor

5 juli 2023

Wat zijn lymfeklieren?

Lymfeklieren zijn  verzamelplaatsen voor witte bloedcellen. Deze cellen beschermen het lichaam tegen indringers, zoals bacteriën en virussen. In het menselijk lichaam bevinden zich tussen de 600 en 700 lymfeklieren. Deze zitten onder andere in de oksels, nek, bij de inwendige organen en achter de oren.  Zo beschermen de lymfeklieren uw lichaam tegen infecties of ontstekingen. Lymfeklieren zorgen ervoor dat een infectie of ontsteking niet verder verspreidt naar de rest van uw lichaam. De lymfeklieren bevinden zich voornamelijk in de oksels, nek, bij inwendige organen en achter de oren.   

Oorzaken van opgezette klieren achter het oor

Opgezwollen of opgezette lymfeklieren achter het oor wijzen meestal op een infectie. In de meeste gevallen zijn gezwollen klieren pijnloos. Lymfeklieren zwellen op zodra een infectie in het lichaam optreedt. Infecties die voornamelijk de lymfeklieren achter het oor aantasten zijn: 

  • Schimmelinfecties in of rond het hoofd; 
  • Infectie van de amandelen (tonsillitis); 
  • Zweren in de mond; 
  • De ziekte van Pfeiffer; 
  • Zweren in de nek. 

Andere oorzaken kunnen zijn: 

  • Een allergische reactie; 
  • Een auto-immuunziekte; 
  • Sommige vormen van kanker, zoals lymfoom of leukemie. 

Gezwollen lymfeklieren achter het oor kunnen het eerste teken van een ziekte of ontsteking zijn. Ook bij uw kind kunt u een opgezette klier achter het oor opmerken. Ze komen zelfs het meest voor bij kinderen en zijn meestal goed voelbaar. 

Symptomen van een opgezette lymfeklier

Een gezwollen lymfeklier is goed met uw vingers te voelen. U voelt dan een knobbel onder de huid. Bent u verkouden? Dan kunt u ook soms een zwelling aan de zijkant van uw nek of net achter uw oren opmerken. De huid kan rood zien en warm aanvoelen. Soms voelt u ook pijn achter het oor. Het betekent dat de lymfeklieren weerstand bieden tegen een infectie. Is het lichaam gezond, dan zijn lymfeklieren meestal niet te voelen. 

Afhankelijk van de infectie kunnen de lymfeklieren tot twee centimeter opzwellen. Als de zwelling niet binnen drie weken afneemt en er geen sprake is van een infectie, kunt u het beste uw huisarts raadplegen. 

Wat kunt u doen tegen een opgezette lymfeklier achter het oor?

Opgezette lymfeklieren worden  meestal niet direct behandeld. Gezwollen lymfeklieren zijn zelf geen ziekte, maar  slechts  een symptoom van een ziekte Een  eventuele behandeling is erop gericht om de achterliggende ziekte te bestrijden. Dit kan bijvoorbeeld een infectie in de mond of keel zijn. De huisarts kan dit behandelen met bijvoorbeeld  antibiotica. 

Huismiddel tegen gezwollen klieren

Sommige natuurlijke huismiddelen kunnen helpen met het verlichten van gezwollen lymfeklieren. Het is aan te raden om met uw huisarts te bespreken welke eventuele huismiddelen in uw situatie zouden kunnen helpen. 
Denkt u gehoorverlies te hebben? Maak een afspraak
Vorige
Volgende

Nieuws & Blog

Volg het laatste nieuws en verhalen over gezondheid horen.
Lees meer

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Deskundig en professioneel advies.

Boek nu

Doe een online hoortest

In 5 minuten uw gehoor meten.

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Meer dan 200 servicepunten.

Zoek winkel