Opgezette lymfeklier achter oor

May, 16, 2022

Oorzaken van opgezette klieren achter het oor

In het menselijk lichaam bevinden zich tussen de 600 en 700 lymfeklieren. Deze zitten onder andere in de oksels, nek, bij de inwendige organen en achter de oren. Deze lymfeklieren zijn verzamelplaatsen voor witte bloedcellen. De cellen beschermen het lichaam tegen indringers, zoals bacteriën en virussen. Zo zorgen de lymfeklieren ervoor dat een infectie of ontsteking ergens in uw lichaam niet verder gaat naar de rest van het lichaam.

Gezwollen of opgezette lymfeklieren achter het oor wijzen meestal op een infectie. Ook bij uw kind kunt u een opgezette klier achter het oor opmerken. Ze komen zelfs het meest voor bij kinderen en zijn meestal goed voelbaar. In de meeste gevallen zijn gezwollen klieren pijnloos. Lymfeklieren zwellen op zodra een bacteriële-, virale- of schimmelinfectie in het lichaam optreedt. Infecties die voornamelijk de lymfeklieren achter het oor aantasten, zijn:

  • schimmelinfecties in of rond het hoofd die jeuk op de hoofdhuid of haaruitval veroorzaken;
  • bacteriële infectie van de amandelen (tonsillitis) of zweren in de mond;
  • de ziekte van Pfeiffer;
  • zweren in de nek.

Daarnaast zijn er enkele andere oorzaken voor opgezette klieren achter het oor. Een allergische reactie bijvoorbeeld. Maar ook een auto-immuunziekte of sommige vormen van kanker, zoals lymfoom of leukemie. Gezwollen lymfeklieren achter het oor kunnen dan het eerste teken van een ziekte of onsteking zijn.

Symptomen: hoe herken ik een gezwollen lymfeklier?

Een gezwollen lymfeklier is goed met uw vingers te voelen. U voelt dan een knobbel onder de huid. Bent u verkouden? Dan kunt u een zwelling aan de zijkant van uw nek of net achter uw oren opmerken. De huid in dat gebied kan rood zien en warm aanvoelen. Soms voelt u ook pijn achter het oor. Het betekent dat de lymfeklieren weerstand bieden tegen een infectie. Is het lichaam gezond, dan zijn lymfeklieren meestal niet te voelen.

Afhankelijk van de ernst van de infectie kunnen de lymfeklieren tot twee centimeter opzwellen. Als de zwelling niet binnen drie weken afneemt en er geen sprake is van een infectie, kunt u het beste uw arts raadplegen. De arts kan de oorzaak van de vergrote lymfeklieren achterhalen.

Wat kunt u doen tegen een opgezette lymfeklier achter het oor?

Gezwollen lymfeklieren zijn geen ziekte op zich, maar slechts een symptoom van een ziekte. Daarom worden ze meestal niet direct behandeld. Een eventuele behandeling is erop gericht om de ‘achterliggende’ ziekte te bestrijden. Dit kan bijvoorbeeld een infectie in de mond of keel zijn. De arts behandelt die met antibiotica.

Huismiddel tegen gezwollen klieren

De volgende huismiddeltjes kunnen gezwollen lymfeklieren behandelen en/of verlichten:

  • Breng warme of koude kompressen aan op de gezwollen plek. Van koude kompressen wordt gezegd dat ze de pijn verlichten. Van warme kompressen zegt men dat ze de bloedstroom naar de lymfeklieren bevorderen.
  • Voeg honing toe aan de thee. Dit zou een ontstekingsremmend effect hebben op infecties in de keel en mond.
  • Ricinusolie heeft een ontstekingsremmende werking en activeert het immuunsysteem. Het verbetert de filtercapaciteit van de lymfeklieren en ontlast ze. Masseer hiervoor de olie meerdere keren per dag op de zwelling.
  • Appelciderazijn zou een antibacteriële werking hebben. Dompel een kompres in appelciderazijn en water en breng aan op de zwelling. Herhaal dit twee tot drie keer per dag.
  • Zout opgelost in water zou een genezende werking hebben bij infecties in de keel en nek. Gorgel meerdere keren per dag met de water-zoutoplossing.

Twijfelt u over de oorzaak van uw gezwollen lymfeklieren? Bezoek dan uw arts.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief Aanmelden
Vorige
Volgende

Nieuws & Blog

Volg het laatste nieuws en verhalen over gezondheid horen.
Lees meer

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Boek nu

Doe een online hoortest

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Zoek winkel