
Lymfeklieren zijn verzamelplaatsen voor witte bloedcellen. Deze cellen beschermen het lichaam tegen indringers, zoals bacteriën en virussen. In het menselijk lichaam bevinden zich tussen de 600 en 700 lymfeklieren. Deze zitten onder andere in de oksels, nek, bij de inwendige organen en achter de oren. Zo beschermen de lymfeklieren uw lichaam tegen infecties of ontstekingen. Lymfeklieren zorgen ervoor dat een infectie of ontsteking niet verder verspreidt naar de rest van uw lichaam. De lymfeklieren bevinden zich voornamelijk in de oksels, nek, bij inwendige organen en achter de oren.
Opgezwollen of opgezette lymfeklieren achter het oor wijzen meestal op een infectie. In de meeste gevallen zijn gezwollen klieren pijnloos. Lymfeklieren zwellen op zodra een infectie in het lichaam optreedt. Infecties die voornamelijk de lymfeklieren achter het oor aantasten zijn:
Andere oorzaken kunnen zijn:
Gezwollen lymfeklieren achter het oor kunnen het eerste teken van een ziekte of ontsteking zijn. Ook bij uw kind kunt u een opgezette klier achter het oor opmerken. Ze komen zelfs het meest voor bij kinderen en zijn meestal goed voelbaar.
Een gezwollen lymfeklier is goed met uw vingers te voelen. U voelt dan een knobbel onder de huid. Bent u verkouden? Dan kunt u ook soms een zwelling aan de zijkant van uw nek of net achter uw oren opmerken. De huid kan rood zien en warm aanvoelen. Soms voelt u ook pijn achter het oor. Het betekent dat de lymfeklieren weerstand bieden tegen een infectie. Is het lichaam gezond, dan zijn lymfeklieren meestal niet te voelen.
Afhankelijk van de infectie kunnen de lymfeklieren tot twee centimeter opzwellen. Als de zwelling niet binnen drie weken afneemt en er geen sprake is van een infectie, kunt u het beste uw huisarts raadplegen.
Opgezette lymfeklieren worden meestal niet direct behandeld. Gezwollen lymfeklieren zijn zelf geen ziekte, maar slechts een symptoom van een ziekte. Een eventuele behandeling is erop gericht om de achterliggende ziekte te bestrijden. Dit kan bijvoorbeeld een infectie in de mond of keel zijn. De huisarts kan dit behandelen met bijvoorbeeld antibiotica.
Sommige natuurlijke huismiddelen kunnen helpen met het verlichten van gezwollen lymfeklieren. Het is aan te raden om met uw huisarts te bespreken welke eventuele huismiddelen in uw situatie zouden kunnen helpen.