Houd uw gehoor in topvorm

Feb, 18, 2022

Hoe houd ik mijn gehoor gezond?

We willen allemaal graag zo lang mogelijk in topconditie blijven. Daar doen we ons best voor… en dat is een goede zaak. Helaas willen we onze oren nog wel eens vergeten. Terwijl een gezond gehoor en een gezond lichaam hand in hand gaan. Wilt u weten wat u zelf kunt doen om uw gehoor gezond te houden? Lees dan onze tips!

1. Laat uw gehoor controleren

Voordat u aan de slag gaat, is het van belang om te weten in welke conditie uw gehoor verkeert. Dat hoeft u natuurlijk niet alleen uit te zoeken. We helpen u er graag een handje bij! Dit kunt u gemakkelijk thuis doen met een online hoortest. Of maak een afspraak en kom langs voor een vrijblijvende hoortest bij u in de buurt.

Boek een hoortest Maak een gratis afspraak

2. Blijf in beweging

Te druk om te sporten? Geen probleem. Zolang u maar in beweging blijft. Vijf dagen per week een half uur is genoeg. Een stukje wandelen, een rondje fietsen, een half uurtje yoga... het draagt allemaal bij aan uw algemene gezondheid. Wist u trouwens dat u uw hoortoestel gewoon kunt dragen tijdens het sporten? Hoortoestellen kunnen bovendien de communicatie, de veiligheid en het plezier stimuleren tijdens uw activiteiten. En ook tijdens uw favoriete rondje op de fiets hoeft u uw hoortoestel niet thuis te laten.

3. Eet gezond

Bepaalde voeding heeft een positieve invloed op uw gehoor. Vis bijvoorbeeld! Zalm, makreel en sardines bevatten omega 3-vetzuren en vitamine D. Deze vetzuren zorgen voor sterkere bloedvaten. Ze beschermen uw hart en verminderen het risico op gehoorverlies. Ook bepaalde groente- en fruitsoorten bevatten vitamines die goed zijn voor de bloedsomloop en uw botten. En wat dacht u van pure chocolade? Het is een goede bron voor zink en verantwoordelijk voor de versterking van het immuunsysteem. Donkere chocolade beschermt de oren tegen infecties en verbetert de celgroei.

Natuurlijk is er ook voeding die minder goed is voor uw gezondheid, zoals fastfood. De vele vetten en suikers in fastfood verhinderen een goede bloedsomloop. Dat geldt ook voor de bloedtoevoer naar uw oren. Een verminderde doorbloeding naar het slakkenhuis is dan ook een belangrijke oorzaak van slechthorendheid. Ook het drinken van alcohol kan invloed hebben op uw gehoor. 

4. Bescherm uw gehoor tegen harde geluiden

Onze oren zijn erg gevoelig. Gehoorschade is dan ook zo gebeurd. Door een harde knal of een paar minuten onbeschermd te luisteren naar luide muziek, kan uw gehoor al beschadigen. Onthoud daarbij: gehoorschade is niet terug te draaien.

Daarom is het zaak om uw oren goed te beschermen. Bij Beter Horen bieden we oordoppen op maat (otoplastieken) met één of meerdere filters. Zo’n paar otoplastieken is uniek, omdat we het afstemmen op uw oren. Zo heeft ieder setje een perfecte pasvorm en optimale bescherming!

Gehoorbescherming op maat? Maak een afspraak

5. Puzzels

Door te puzzelen traint u uw cognitieve vaardigheden. Of het nou gaat om een legpuzzel, een sudoku of woordzoeker, het draagt allemaal bij aan een fitter brein. En aan uw gehoor! Want horen is denken. Uw oren vangen namelijk geluid op, maar de hersenen begrijpen wat er binnenkomt. Wissel de tv daarom ’s avonds wat vaker in voor die puzzel van 100 stukjes… of meer.

 

"Hij zei iets dat me raakte. Namelijk dat het toch eigenlijk absurd is dat we met een oogprobleem zo bij de opticien naar binnen stappen, maar dat er zo'n schroom is met een hoorprobleem naar een audicien te gaan. Ik dacht: 'Hij heeft gewoon gelijk'.

Het verhaal van Sergio
Meld je aan voor onze nieuwsbrief Aanmelden
Vorige
Volgende

Nieuws & Blog

Volg het laatste nieuws en verhalen over gezondheid horen.
Lees meer

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Deskundig en professioneel advies.

Boek nu

Doe een online hoortest

In 5 minuten uw gehoor meten.

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Meer dan 200 servicepunten.

Zoek winkel