De gevaren van oorkaarsen

12 februari 2023

Wat is oorkaarsentherapie?

Oorkaarsen zijn holle kaarsen die bestaan uit een opgerolde, katoenen binnenkant, gedrenkt in eterische olieën en - zoals bij gewone kaarsen - uit een wassen buitenkant. Oorkaarsentherapie vindt zijn oorsprong bij de oude indianenvolkeren, maar wordt in Nederland ook steeds populairder. Al zijn er twijfels over de effectiviteit ervan. De kaars heeft een lont waarmee u hem kunt aansteken. U ziet op de kaars een streep staan tot waar u het mag laten opbranden. De bedoeling is dat u hiermee oorsmeer en onzuiverheden in de gehoorgang verwijdert, doordat de vlam de zuurstof uit het oor opbrandt. Werkt het echt en zijn oorkaarsen niet gevaarlijk?

Werkt een oorkaars echt?

Er bestaat geen enkel wetenschappelijk bewijs dat behandeling met oorkaarsen echt werkt. Wél hebben de oorkaarsen een ontspannende werking door de warmte en toegevoegde kruiden en olieën. Het wordt veel gebruikt als ontspanmoment en dat is waarschijnlijk ook de reden dat ze steeds populairder worden. 

Oorsmeer verwijderen met een oorkaars

Oorkaarsen kunnen geen oorsmeer uit uw oren verwijderen. Dat is ook niet nodig, want oorsmeer heeft een belangrijke functie. Het houdt uw oor schoon. Oorkaarsen kunnen wel zorgen voor een gevoel van ‘open oren’. Sommige spa’s claimen oorsmeer te kunnen verwijderen met oorkaarsen. Zij zeggen dat er door de warmte onderdruk in het oor ontstaat, daardoor zou het oorsmeer omhoog worden getrokken. In werkelijkheid gaat dat niet zo. De druk is zo laag dat het niet voldoende is om oorsmeer omhoog te trekken. De oorkaars kan door de trillingsgolven en prettige warmte wel dienen als een zachte trommelvliesmassage.

Bekijk onze earscratcher Bestel online

Zijn oorkaarsen gevaarlijk?

Een oorkaars kan gevaarlijk zijn voor u, ondanks het keurig volgen van de instructies. Kno-artsen waarschuwen voor het gebruik van de oorkaars. Er zijn verschillende risico’s aan verbonden. 

U loopt het risico uzelf te verbranden

U kunt brandwonden in uw gezicht oplopen, maar ook in uw gehoorgang, oorschelp en middenoor. Tevens bestaat het risico dat u uw haren verbrandt. Zorg altijd voor een tweede persoon wanneer u een oorkaars gebruikt. Hij of zij kan de kaars vasthouden en een oogje in het zeil houden. 

Uw gehoorgang kan verstopt raken

Het hete kaarsvet kan ervoor zorgen dat uw oren verstopt raken. Warme druppels die in uw oren vallen kunnen de gehoorgang beschadigen.

Gevaren voor de oorschelp en het trommelvlies

De hete vlammen kunnen uw oorschelp of trommelvlies beschadigen. Doordat de kaars het oorsmeer richting trommelvlies duwt kan uw oorsmeer hard worden tegen het trommelvlies aan. Dit kan leiden tot beschadiging van het trommelvlies en uiteindelijk zelfs tot gehoorverlies.

U kunt contacteczeem veroorzaken

Bij contacteczeem bent u allergisch voor een bepaalde stof. De toegevoegde kruiden en stoffen in de kaars kunnen zorgen voor dit type eczeem. Het kan ook zijn dat er as- en poederafzettingen in uw oor blijven steken. Hierdoor kunt u ook last krijgen van een infectie of allergische reactie.

De mening van de KNO-arts

Een op de zes kno-artsen heeft wel eens (ernstige) schade meegemaakt door gebruik van oorkaarsen. Een kno-arts raadt het dan ook af. Het verwijderen van oorproppen is een procedure van medische bekwaamheid. Hiervoor kunt u het beste een kno-arts of huisarts raadplegen. 

Vorige
Volgende

Nieuws & Blog

Volg het laatste nieuws en verhalen over gezondheid horen.
Lees meer

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Deskundig en professioneel advies.

Boek nu

Doe een online hoortest

In 5 minuten uw gehoor meten.

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Meer dan 200 servicepunten.

Zoek winkel