"Er is een persoonlijk plan voor mij gemaakt"

Mar, 08, 2019

Toen Teun zijn werkzaamheden in de dierentuin startte, kon hij er niet langer onderuit. Om zijn werk goed te kunnen doen, moest hij toch echt iets aan zijn gehoor laten doen. Samen met Teun zochten wij naar een hooroplissing die aansluitte bij zijn persoonlijke hoorwensen en situatie.

Wij geloven in maatwerk Lees meer over onze aanpak

Het plan van Teun

Teun kreeg het reizen met de paplepel ingegoten. Als zoon van een militair politieagent groeide hij op in het zonnige Curacao. In de levendige gemeenschap op het eiland kwam hij in aanraking met mensen uit alle windrichtingen. “Er zaten daar veel Chinese mensen in de handel”, herinnert Teun. “Die brachten regelmatig cadeautjes langs. Van levende kalkoenen tot servies! En natuurlijk vuurwerk. Dat was helemaal een feest.” Regelmatig stond Teun dan ook met zijn neus (en oren) vooraan om van het vuurwerkgeweld te genieten.

“Dat was achteraf niet zo slim”, merkt Teun op. “In mijn familie hadden we al meerdere mensen met gehoorproblemen en ik stond daar op mijn 8e mijn oren letterlijk te verknallen…”

Huisje-boompje-beestje

Na de middelbare school zat het avontuur op Curacao er op en leek het even huisje-boompje-beestje te worden in Nederland. Teun glimlacht: “Ja, tijdens mijn studie leerde ik mijn vrouw kennen. En aangezien ik toen ook al een baan had, besloten we maar te gaan samenwonen. We hadden een prachtig uitzicht over het groen van Zoetermeer." Het huisje en het boompje waren dus geregeld. Maar het beestje dat Teun leek te horen, was niet echt aanwezig.

“Krekels”, herinnert Teun zich. “We stonden op een avond op het balkon van ons appartement en ik meende allerlei krekels te horen. Maar mijn vrouw hoorde ze niet. En toch was ik er zo van overtuigd… Ik heb minuten staan uitleggen wat ik allemaal hoorde. Voor mijn vrouw was het al snel duidelijk. Zij heeft toen direct een afspraak geregeld bij de kno-arts.”

"Ik kan echt weer genieten van alle geluiden"

Frustratie

De kno-arts had weinig goed nieuws. Tinnitus en ‘dips’ in de hoge tonen. “En daar viel ook nog eens weinig aan te doen, vertelde de arts”. Teun zucht: “En ik kreeg het in de jaren daarna ook zo druk met het werk en het vele reizen dat ik een hooroplossing maar op een laag pitje heb gezet. Achteraf eeuwig zonde. Het leverde zoveel frustratie op. Vooral tijdens vergaderingen werd het soms echt lastig. Ik kon gewoon niet volgen wat er gezegd werd.”

Een Beter Hoorplan

Teun wachtte uiteindelijk tot zijn 60e voor hij nogmaals actie ondernam. Na zijn pensioen had hij de smaak als vrijwilliger in de dierentuin goed te pakken. “En als ik wilde blijven werken, moest ik echt iets aan mijn gehoor laten doen.” Via een vriend belandde hij bij Beter Horen. “Ik wilde zelf vooral graag bij een kwaliteitsspeler terecht."

In de winkel vertelt Teun uitgebreid over zijn gehoorverlies en zijn wensen “Weet je wat ik het fijne vond?”, zegt Teun. “De eerlijke benadering. Ze hebben me nooit gouden bergen beloofd, maar simpelweg gekeken wat er maximaal mogelijk was. En ze waren vooral benieuwd naar de geluiden die ik graag weer beter wilde horen. Op basis daarvan hebben ze een persoonlijk hoorplan voor me gemaakt. Daar profiteer ik nu nog iedere dag van!"

"De rondleidingen gaan nu een stuk beter en ik versta weer een stuk beter als het wat drukker is", somt Teun op. “Maar ik kan dankzij m'n ampli-energy ook écht weer genieten van al die mooie dierengeluiden. Ik ben blij dat ik nog zo actief kan zijn... Want ik mag dan gek zijn op planten, ik ga er liever niet achter zitten!”

 

Maak ook een afspraak voor een Beter Hoorplan

Wat wilt u weer beter horen?

Maak een afspraak
Man die advies krijgt over zijn gehoor
Vorige
Volgende

Onze klanten

Lees de verhalen van onze klanten. Hoe kwamen zij bij Beter Horen terecht?
Lees meer

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Deskundig en professioneel advies.

Boek nu

Doe een online hoortest

In 5 minuten uw gehoor meten.

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Meer dan 200 servicepunten.

Zoek winkel