"Ik zat in een luchtbel, zonder dat ik het wist"

25 mei 2021

Schilderen, wandelen, fietsen op de racefiets. Rik Muylle geniet volop van zijn pensioen als hij bij toeval ontdekt dat hij een gehoorprobleem heeft. Met een gehoorapparaat gaat er een hele nieuwe wereld voor hem open: “Had ik dat maar eerder geweten. Want ik geniet nu nóg meer van het leven.” 

Ook benieuwd hoe uw gehoor ervoor staat? Maak een afspraak

De ontdekking

Het begon allemaal op de trap van de Ikea. “Mijn dochter is audicien en testte op dat moment een nieuw hoortoestel”, vertelt Rik . “Dat wilde ik ook wel eens proberen. En dat deed ik, midden in een drukke Ikea. Ik schrok me rot. Ik werd overstelpt door een enorm lawaai. Het verschil was immens!” Niet snel daarna maakt Rik een afspraak bij Beter Horen waar hij verschillende testen doet. “Toen bleek dat ik aan beide kanten gehoorverlies had. Op links hoorde ik zelfs nog maar 40 procent.” 

Onbewust gehoorverlies

De resultaten van de hoortesten zijn even schrikken. Want Rik had geen idee. Hij groeit op in een muzikaal gezin. Zijn vader is muziekdocent en zelf speelt hij verschillende instrumenten. Met zijn gehoor zit het wel goed. Totdat hij op 18-jarige leeftijd een hersenbloeding oploopt door een motorongeval. Dat dit gehoorverlies tot gevolg heeft, weet hij dan nog niet. “Ik ontwaakte uit een coma en had geen idee hoe mijn gehoor vóór het ongeluk was geweest. Toen, en heel wat jaren daarna, was ik mij totaal niet bewust van mijn gehoorverlies.”

Oorzaken gehoorverlies

Gehoorverlies kan op verschillende manieren ontstaan. Bijvoorbeeld door gehoorbeschadiging of door het ouder worden. 

Oorzaken van gehoorverlies

Leven in een luchtbel

Achteraf ontdekt Rik  pas hoe zijn gehoorverlies zijn leven beïnvloedde. “Ik lachte gewoon mee als in een grote groep iedereen begon te lachen. Maar het grapje had ik niet gehoord. Praten met meerdere mensen tegelijk vond ik vermoeiend. En mijn vrouw en kinderen klaagden weleens dat ik wéér niet luisterde. Ik zat in een soort luchtbel, zonder dat ik het wist. Dat was het probleem: ik wist niet wat ik miste. Had ik het maar eerder geweten. Dan had ik al veel eerder gehoorapparaten aangeschaft. Want ik geniet nu nóg meer van het leven.”

Volop genieten

Met zijn gehoorapparaten gaat er een hele nieuwe wereld open. “Tijdens het wandelen hoor ik de bladeren ritselen en allerlei vogeltjes. Nu heb ik eindelijk iets aan de cursus vogelgeluiden die ik ooit volgde. Daarnaast hoor ik tegenwoordig alle details als ik naar een orkest luister, ook de foutjes die ze maken. En ik geniet nu zelfs van het geluid van een bij die om mijn hoofd zoemt. Terwijl anderen dan gefrustreerd om zich heen slaan.”

Ook waardeert Rik de extraatjes van zijn gehoorapparaten. “Ik kan verbinding maken met mijn mobiel en dan muziek luisteren. Dat is heerlijk tijdens het fietsen. Of lekker schilderen met Mozart op. Nooit meer gedoe met koptelefoons en oordopjes."

De nieuwste technologie
Man met hoortoestel schildert

Nooit meer zonder

Een leven zonder zijn hoortoestel kan Rik zich bijna niet meer voorstellen. “Als ik hem nu uitdoe, klinkt het alsof ik in een bos loop waar het heel hard waait. Dat is niet te doen. Tenzij je niet beter weet natuurlijk.” Rik raadt daarom iedereen aan om een keer een hoortest te doen. “Zeker als je symptomen van gehoorverlies ervaart. Maar ook als je nergens last van hebt, zou je eigenlijk eens een gehoorapparaat op moeten zetten. Want dan ontdek je pas wat je mist. Of niet.”

Ook ontdekken of uw gehoor beter kan? Maak een afspraak
Vorige
Volgende

Onze klanten

Lees de verhalen van onze klanten. Hoe kwamen zij bij Beter Horen terecht?
Lees meer

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Deskundig en professioneel advies.

Boek nu

Doe een online hoortest

In 5 minuten uw gehoor meten.

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Meer dan 200 servicepunten.

Zoek winkel