Gehoorbescherming oordoppen

Waarom moet je je gehoor beschermen?

Geluiden vanaf 80 dB zijn schadelijk voor je gehoor. Dat staat gelijk aan het geluidsniveau van een grasmaaier of een drukke weg. Er is een grote kans dat je regelmatig wordt blootgesteld aan geluiden die dat niveau ontstijgen. Op het werk, tijdens het klussen of door harde muziek. Wanneer jouw gehoor eenmaal beschadigd is, wordt dat niet meer beter. Daarom is goede gehoorbescherming onmisbaar.

Gehoorbescherming voor iedere situatie

Jij moet je hele leven met jouw gehoor doen. Je kunt er dus maar beter zuinig op zijn. Helaas ziet nog lang niet iedereen die noodzaak. Jaarlijks komen er duizenden mensen bij die permanente gehoorschade oplopen. We kunnen ons voorstellen dat je vragen hebt over de juiste gehoorbescherming. Daarom zetten wij een aantal vragen op een rij: 

Wanneer moet je gehoorbescherming dragen?

Wanneer je gehoorbescherming dient te dragen is afhankelijk van het volume en de tijd waaraan jouw gehoor wordt blootgesteld. Het volume meten we in decibellen (dB). Eén harde knal kan al genoeg zijn om je gehoor te beschadigen. Maar wat dacht je van voor langere tijd naar muziek luisteren die nét te hard staat? Ook dat kan schadelijk zijn voor jouw gehoor. Het is dus belangrijk dat je zo vaak mogelijk gehoorbescherming draagt, wanneer er kans is op gehoorbeschadiging. 

Wanneer is gehoorbescherming verplicht?

Wanneer je dagelijks op een plek werkt waar geluiden harder zijn dan 80 dB dan moet jouw werkgever gehoorbescherming ter beschikking stellen. Wanneer het geluid boven de 85 dB komt is dat zelfs verplicht.*

Welke soorten gehoorbescherming zijn er?

  • Otoplastieken (Op maat gemaakt)
  • Universele oordoppen
  • Oorkappen

Alle drie de soorten hebben als functie om jouw gehoor te beschermen door het geluid om je heen te dempen. Het verschil tussen de soorten gehoorbescherming is hoe je ze draagt en hoe ze gemaakt worden.

Wat zijn otoplastieken?

Otoplastieken (op maat gemaakt oordoppen) zijn oordoppen die volledig gevormd worden naar jouw gehoorgang. Hierdoor hebben ze een perfecte pasvorm, waardoor ze jouw oren volledig afsluiten van lawaai en zo comfortabel mogelijk zitten. Daardoor bieden ze  betere bescherming dan universele oordoppen. Vaak bevatten otoplastieken ook een filter, waardoor je alle geluiden nog steeds natuurlijk hoort. 

Wat zijn universele oordoppen?

Universele oordoppen zijn de meeste voorkomende soort gehoorbescherming. Ze zijn beschikbaar in verschillende vormen zoals schuimdoppen, wasbolletjes en oordoppen. Bij Beter Horen kan je siliconen oordoppen aanschaffen speciaal voor verschillende situaties. Zoals oordoppen voor festivals, slapen en zwemmen.

Wat zijn oorkappen?

Deze vorm van gehoorbescherming draag je over je oren als een koptelefoon met dempende kappen. Hierdoor kan je ze gemakkelijk op- en afdoen. Ze bieden dus een hoge geluidsdemping aan. Bij Beter Horen kan je universele oorkappen voor kinderen kopen. 

Welke gehoorbescherming beschermt jouw oren het best?

Op maat gemaakte gehoorbescherming is de beste gehoorbescherming. Deze oordopjes worden helemaal afgestemd op jouw gehoorgang voor de ultieme pasvorm. Om er zeker van te zijn dat jouw oordoppen goed passen en er geen geluid langs de oordoppen kan lekken wordt er een lektest gedaan. 

Hoeveel geluid dempt gehoorbescherming?

Dat is afhankelijk van het type oordoppen en filter dat jij hebt. Op maat gemaakte oordoppen met een premium filter dempen het omgevingsgeluid vanaf 10 dB tot 25 dB. Universele oordoppen dempen het omgevingsgeluid vanaf 22 dB. Onafhankelijke laboratoria testen de SNR-waarde (Single Number Rating) van gehoorbescherming. Deze SNR-waarde bepaalt hoeveel geluid de oordoppen dempen. Meestal is de muziek in discotheken ongeveer 100 dB. Als je oordoppen hebt met een SNR-waarde van 20 dB, wordt het geluid tot maximaal 80 dB (100 dB - 20 dB) gedempt.

Gehoorbescherming op maat Maak een afspraak

Zijn oordoppen of oorkappen beter voor jou?

Het kiezen tussen oordopjes en oorkappen ligt aan hoe lang je wordt blootgesteld aan harde geluiden. Is dat voor een hele dag? Dan kan je het beste (op maat gemaakte) oordoppen kiezen. Loop je regelmatig een lawaaierige situatie in of uit? Dan kun je het beste voor oorkappen kiezen. Deze zijn namelijk beter voor een situatie waarin jij jouw gehoorbescherming vaak op en af moet zetten. 

Kan je doof worden van oordoppen?

Nee, je kan niet doof worden van oordoppen. Oordoppen kunnen geen schade veroorzaken, omdat ze niet verder komen dan jouw buitenste gehoorgang. Daarom is er geen mogelijkheid tot schade in het inwendige oor. Wel is het belangrijk om jouw oordoppen goed te onderhouden. Hiermee zorg je ervoor dat oorsmeer niet opstapelt.

Hoeveel kost gehoorbescherming?

Oordoppen op maat zijn verkrijgbaar bij Beter Horen vanaf €139,95. Dat is onder andere afhankelijk van welk type, materiaal en filter je kiest. De universele oordoppen van Pluggerz vind je in onze webshop vanaf €16,95.

Hoe lang gaat gehoorbescherming mee?

Op maat gemaakte oordoppen zijn gemaakt van hoge kwaliteit acrylaat of siliconen en kunnen tot wel 5 jaar mee. Je kunt ze elke 2 jaar laten testen of ze jouw oren nog goed afsluiten. Als jij je gehoorbescherming goed onderhoudt en schoonmaakt, bevordert dit de levensduur. Universele oordoppen zijn meer dan 100 keer te gebruiken, voordat de werking minder wordt. 

Wat zijn de voordelen van gehoorbescherming bij Beter Horen?

Bij Beter Horen kijken we altijd naar jouw situatie en sluiten we de gehoorbescherming aan op jouw behoeftes. Zo weet jij zeker dat jouw oordoppen op maat gemaakt worden en dat de universele oordoppen van goede kwaliteit zijn.

De voordelen van gehoorbescherming op maat

Beter Horen helpt je aan een perfect setje op maat gemaakte oordoppen. Elke situatie vraagt om een unieke (hoor)oplossing. Onze audiciens stellen jouw oordoppen volledig af op jouw wensen.

Het begint met een afdruk van jouw oren, zodat jouw oordoppen perfect passen. Zo kan jij de oordoppen de hele dag comfortabel blijven dragen. Ook zorgen we ervoor dat we het juiste filter plaatsen. Zo zijn jouw oren volledig beschermd, ongeacht waar jij ook naartoe wilt gaan. En omdat we alleen met de beste materialen werken, gaan onze op maat gemaakte oordoppen vaak een stuk langer mee dan universele oordoppen.

Gehoorbescherming voor kinderen

Gezin in de bioscoop

Met onze oordoppen worden hun gevoelige oren beschermd tijdens het zwemmen of vliegen

Kinder oordoppen

Oorkappen voor kinderen

Naast oordoppen voor kinderen, bieden wij ook oorkappen. Ideaal voor gehoorbescherming tijdens luidruchtige evenementen (zoals de kermis). Daarnaast zijn de oorkappen vaak een grote hulp bij het concentreren op huiswerk.

Bekijk Pluggerz oorkappen
Pluggerz kinder oorkappen
Universele gehoorbescherming

Bestel Pluggerz gehoorbescherming

In onze webshop kan je ook direct onze universele oordoppen bestellen.

* https://www.arboportaal.nl/onderwerpen/geluid/vraag-en-antwoord/wanneer-is-gehoorbescherming-verplicht

Vragen over gehoorbescherming

Hoeveel kosten op maat gemaakte oordoppen?

Je kunt oordoppen op maat bij ons aanschaffen vanaf €139,95. De prijs is afhankelijk van het type gehoorbescherming en het soort filter.

Wat is de levertijd van op maat gemaakte oordoppen?

De levertijden van oordoppen op maat zijn ongeveer 20 werkdagen, vraag uw audicien naar een exacte levertijd. 

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Deskundig en professioneel advies.

Boek nu

Doe een online hoortest

In 5 minuten uw gehoor meten.

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Meer dan 200 servicepunten.

Zoek winkel