Oor psoriasis: schilfers in oor

Symptomen, oorzaken en behandeling

Wat is psoriasis?

Psoriasis is een huidziekte die in elk deel van het lichaam kan voorkomen. Dus ook in de oren. Het kan één of beide oren, de oorlel, het trommelvlies of zelfs de gehoorgang aantasten. Het dragen van een hoortoestel wordt vaak ook lastig bij psoriasis.

Oor psoriasis

Dermatitis (eczeem), neurodermitisch, psoriasis… we kunnen ons voorstellen dat u het overzicht een beetje kwijtraakt als het gaat om huidaandoeningen. Psoriasis valt onder de categorie ‘dermatitis’ en is een erythemateuze huidaandoening. Er is sprake van erytheem als roodheid wordt veroorzaakt door verwijde onderhuidse bloedvaatjes. Bij psoriasis verschijnen er rode vlekken en schilfers op de huid. In sommige gevallen kunnen deze plekjes jeuken en erg vervelend worden.

Psoriasis kan ook in de oren optreden. Dit is vaak een verlengstuk van psoriasis op de hoofdhuid. Meestal treft het de gehoorgang, de oorschelp en de huid achter de oren. Een precieze oorzaak van oor psoriasis is niet bekend.

Psoriasis in oor

Meestal verschijnen de symptomen van psoriasis in of rond de oren. Dit is vaak het gevolg van psoriasis dat op de hoofdhuid begint. Psoriasis in de oren kan erg vervelend zijn. Het zorgt voor jeuk en schilfers in de oorschelp en gehoorgang.

Psoriasis achter oren

Psoriasis achter de oren is herkenbaar aan de roodheid van het gebied achter de oren. Ook deze plekjes jeuken en zien er schilferachtig uit. Psoriasis achter de oren gaat vaak samen met psoriasis op de hoofdhuid.

Verschil tussen psoriasis en eczeem

Psoriasis en eczeem lijken veel op elkaar. Beide aandoeningen zijn te herkennen aan schilferende plekken op de huid en jeuk. Toch zijn de plekken bij psoriasis droog en bij eczeem enigszins vet. De rode plekjes bij eczeem bevatten tevens kleine blaasjes die soms wat vocht afscheiden. De rode plekken zijn bij psoriasis duidelijk afgebakend en bedekt met witte schilfers. 

Een ander verschil zit ‘m in de getroffen gebieden. Psoriasis komt vooral voor op ellebogen, knieën en ter hoogte van het heiligbeen. Op deze gebieden komt juist meestal geen eczeem voor. Psoriasis kan ook op de nagels voorkomen. Psoriasis en eczeem kunnen tevens tegelijkertijd aanwezig zijn. Deze gemengde aandoening komt vrij veel voor.

Atopisch eczeem

Atopisch eczeem is de meest voorkomende vorm van eczeem. Een andere term voor atopisch eczeem is ‘constitutioneel eczeem’. Dit verwijst naar de erfelijke aanleg voor de aandoening. Het is een chronische huidaandoening en kan op elke leeftijd optreden. Toch begint atopisch eczeem vaak al op jonge leeftijd bij kinderen of baby’s. Er zijn een aantal plaatsen op het lichaam waar atopisch eczeem veel voorkomt. Dit zijn de huidplooien, het aangezicht, de hals en de oogleden. Soms komt atopisch eczeem ook in de oren voor.

De oorzaak van atopisch eczeem is niet helemaal duidelijk. Wel is er sprake van een erfelijke aanleg voor allergie. Heeft u last van atopisch eczeem, dan is de kans groot dat uw naaste familie dit ook heeft.

Eczeem heeft ook een oorzaak van stress. Stress leidt soms ook tot klachten van chronische aard zoals eczeem. Eczeem is een ontstekingsreactie in de bovenste lagen van de huid. Dit ontstaat wanneer de huidbarrière is verstoord. Stress kan een oorzaak zijn van een verstoorde huidbarrière en dit kan atopisch eczeem en seborroïsch eczeem als gevolg hebben

Naast atopisch eczeem bestaat er contacteczeem. Deze vorm komt ook vrij vaak voor en ontstaat door reactie van de huid op bepaalde stoffen of door een allergie. Contacteczeem kan bij iedereen voorkomen.

Oor psoriasis symptomen

Oor psoriasis is aan een aantal zaken te herkennen:

 • De plekjes bij psoriasis in het oor zijn vaak kleiner dan op andere delen van het lichaam. Deze plekjes zorgen voor jeuk en schilfers in het oor.
 • U heeft moeite met het dragen van een hoortoestel. Door de schilfers en de geïrriteerde huid is het mogelijk dat het hoortoestel niet helemaal past. 
 • U kunt minder goed horen. Als de plekjes psoriasis in de gehoorgang zitten, kan dit namelijk leiden tot een verminderd gehoor. De schilfers in het oor kunnen zich vermengen met oorsmeer, waardoor de gehoorgang verstopt kan raken.

Is psoriasis besmettelijk?

Psoriasis is niet besmettelijk. U kunt het niet overdragen op andere mensen en andere mensen ook niet op u. Psoriasis wordt namelijk niet veroorzaakt door een bacterie, virus, schimmel of parasiet.

Schilfers in oren oorzaken

Heeft u last van schilfers in het oor? Dat kan verschillende oorzaken hebben: 

 • U heeft oor psoriasis. Dit zorgt voor jeukende en schilferige plekjes in uw oor.
 • U heeft eczeem in uw oren. Net als bij oor psoriasis is er sprake van een jeukende schilferige huid. De jeuk kan ervoor zorgen dat u veel in uw oor krabt. Dit is echter niet aan te raden. Door het vele krabben kunnen bacteriën makkelijker in de gehoorgang komen en kan er een gehoorgangontsteking ontstaan.
 • U bent allergisch. Als u een voedselallergie of hooikoorts heeft, kunt u last krijgen van verschillende klachten. Denk hierbij aan geïrriteerde slijmvliezen, jeuk en bijvoorbeeld tintelingen door het lichaam. Ook jeuk in de oren kan hiervan een gevolg zijn. Op zijn beurt kan de jeuk weer leiden tot schilfers in het oor.
 • U heeft een gehoorgangontsteking. De ontsteking begint vaak met jeukende oren. Deze symptomen leiden echter al snel tot pijn en andere ongemakken.

Oor psoriasis behandeling

Helaas is psoriasis niet te genezen. Het is dus moeilijk om een passende behandeling te vinden voor psoriasis. Dit geldt ook voor psoriasis in de oren. Wel kunt u de klachten verminderen door een aantal natuurlijke oplossingen:

 • Aloë vera heeft een ontstekingsremmende en verzachtende werking.
 • Tea tree olie werkt hydraterend. U kunt dus uw oren insmeren met deze olie. Het zorgt vaak voor minder jeuk, roodheid en schilfers. 
 • Krab niet te veel in uw oren en vermijd wattenstaafjes. Dit beschadigt de huid en maakt de psoriasis vaak alleen maar erger.
 • Een zalf/crème met hormonen.

Voordat u aan de slag gaat met doe-het-zelf-oplossingen, raden we u aan uw arts te raadplegen.

Hoortoestel of gehoorbescherming dragen bij psoriasis

Het kan lastig zijn om een hoortoestel te dragen, doordat oor psoriasis leidt tot schilfers in het oor. Soms bereikt de luidspreker van het hoortoestel de gehoorgang niet goed genoeg door de ophoping van schilfers. Heeft u door psoriasis problemen met uw hoortoestel? Bezoek dan een Beter Horen winkel bij u in de buurt. Samen zoeken we naar de beste oplossing voor u.

Beter Horen

Heb je nog vragen over psoriasis en hoortoestellen?

Heeft u nog vragen over het dragen van hoortoestellen of gehoorbescherming bij psoriasis in het oor?

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Deskundig en professioneel advies.

Boek nu

Doe een online hoortest

In 5 minuten uw gehoor meten.

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Meer dan 200 servicepunten.

Zoek winkel