Oor-acupunctuur of auriculotherapie

Jul, 27, 2022

Auriculotherapie: Wat is het?

Oor-acupunctuur of auriculotherapie is een alternatieve geneeswijze uit de traditionele Chinese geneeskunde. In de jaren vijftig ontwikkelde het zich verder door de studies van de Franse neuroloog Paul Nogier. Hij merkte bij zijn patiënten een littekentje in de oren op. Na door te vragen over deze littekens, kwam hij erachter dat deze patiënten waren behandeld voor ischias (zenuwpijn; vaak in de heup). Ze waren via een huis-tuin-en-keuken-manier behandeld. Iemand maakte dan een spijker roodgloeiend en prikte ermee op een bepaalde plek in het oor. Daarna verdween de pijn. Nogier ging zelf ook aan de slag met deze behandeling. Eerst gebruikte hij ook een gloeiende spijker, maar al snel ging hij over op naainaalden en later op acupunctuurnaalden. Hierbij was verhitten niet nodig.

Nogier ontdekte dat het hele oor bestaat uit gebieden en drukpunten die in verband staan met andere delen van het lichaam. Hij vond naast de wervelkolom ook de organen, bloedvaten en zenuwen op het oor terug. Door het stimuleren van bepaalde punten van de oorschelp (met behulp van acupunctuurnaalden) kon hij andere lichaamsdelen beïnvloeden. Daarmee zou het een positief effect hebben op de rest van het lichaam.

Oor drukpunten

Volgens auriculotherapie is elk gebied in het oor (met bijbehorend drukpunt) verbonden met een specifiek deel in het lichaam. U kunt het oor dus zien als soort plattegrond van het lichaam. Het plaatsen van kleine naaldjes op de drukpunten in het oor kan helpen bij verschillende problemen. Zo kan oor-acupunctuur helpen bij hooikoorts, angst, lichte depressie en chronische pijn. Denk hierbij aan hoofd- en spierpijn en klachten van rug, nek en schouders. Ook kan auriculotherapie ondersteunen bij het afvallen, stoppen met roken en stoppen met het drinken van alcohol.

Hoe werkt oor acupunctuur

Biologisch gezien heeft oor-acupunctuur als doel het centrale zenuwstelsel te stimuleren. Door die stimulatie komen er pijnstillende hormonen en neurotransmitters vrij: stoffen die signalen doorgeven in de hersenen. Dit klinkt misschien ingewikkeld, maar het draagt simpelweg bij aan pijnverlichting of oplossen van lichamelijke problemen.

Voordelen van de acupunctuur

Oor-acupunctuur wordt voornamelijk gebruikt om verschillende soorten pijnlijke aandoeningen te behandelen. Maar het is ook een alternatieve medische behandeling voor tinnitus (oorsuizen). Door de behandeling middels acupunctuur wordt de piep (of een ander geluid) vaak minder of verdwijnt soms zelfs helemaal. Vaak is na één behandeling al verschil te merken. Ook gebruiken behandelaars auriculotherapie voor de behandeling van andere neus-, keel- en oorziekten. Voorbeelden hiervan zijn hooikoorts, sinusitis (bijholteontsteking), reuk- en smaakstoornissen en heesheid. Hooikoorts en sinusitis kunnen invloed hebben op uw gehoor. Daarom kan acupunctuur ook indirect gehoorproblemen tegengaan.

Overweegt u een behandeling met acupunctuur? Overleg dit dan eerst met uw arts. Acupunctuur kan namelijk ook als aanvullende behandeling op medicijnen worden ingezet. Kies een gekwalificeerde acupuncturist die is aangesloten bij een beroepsvereniging. De kosten van auriculotherapie verschillen per behandelaar. In sommige gevallen vergoedt een zorgverzekering met aanvullende dekking de (oor)acupunctuur.

Ervaart u gehoorproblemen? Wees er snel bij! Boek een afspraak

Hoe verloopt een auriculotherapie consultatie?

Een behandeling van oor-acupunctuur begint vaak met een voorbereidende fase. De behandelaar bekijkt het dossier van de patiënt en onderzoekt de reden van het bezoek. Wanneer hij dit helder heeft, start hij met een passende behandeling. Hij kan de auriculotherapie door middel van verschillende technieken uitvoeren. Denk aan acupunctuur (met conventionele of semi-permanente naalden), via micro-elektrische ontladingen, cryotherapie of laseren.

Bij acupunctuur met conventionele naaldjes blijven deze 30 minuten tot een uur op hun plaats in het oor. Daarna verwijdert de behandelaar ze. Een ander soort naaldjes zijn semi-permanente: deze kleine naaldjes blijven op hun plaats en vallen na een tijdje vanzelf uit. Dit kan na een paar dagen zijn, maar ook na meerdere weken. Bij cryotherapie spuit de behandelaar een klein beetje vloeibare stikstof in het drukpunt. Hierdoor ontstaat een oppervlakkige koude microbrandwond.

Het effect van elektrostimulatie en cryotherapie houdt meestal langer aan dan de klassieke acupunctuur. Het is niet te zeggen hoeveel sessies er nodig zijn voor een geslaagde acupunctuurbehandeling. Afhankelijk van de methode en de aandoening is een ander aantal sessies nodig voordat de eerste resultaten zichtbaar zijn.

Oor acupunctuur bijwerkingen

Over het algemeen is acupunctuur in het oor een veilige behandelmethode die weinig risico’s met zich meebrengt. De zeldzame bijwerkingen zijn afhankelijk van het type instrument dat wordt gebruikt om de oorschelp te stimuleren. Zo wordt oor-acupunctuur niet aanbevolen bij mensen met verwondingen of schaafwonden in (de buurt van) de oorschelpen. Die kunnen namelijk leiden tot infecties. Mensen met bloedingsstoornissen of mensen die bloedverdunners slikken lopen een verhoogd risico op bloedingen. Daarnaast zijn behandelingen via micro-elektrische ontladingen, cryotherapie of laseren niet aan te bevelen aan:

  • zwangere vrouwen;
  • dragers van pacemakers;
  • mensen die lijden aan epileptische aanvallen.

Wat zijn de risico’s?

Mogelijke bijwerkingen van auriculotherapie zijn:

  • pijn of ongemak in de oorschelp op de gestimuleerde gebieden;
  • pijn of ongemak op andere plekken in het lichaam;
  • ontsteking van de oorschelp;
  • ontstaan van infecties.

Uw behandelaar hoort u meer te vertellen over de mogelijke bijwerkingen van auriculotherapie. Twijfelt u? Aarzel niet en vraag om meer informatie.

Magneet-oor-acupunctuur

Bij magnetische auriculotherapie stimuleert de behandelaar een deel van het oor met kleine magnetische balletjes. Deze bevestigt hij met een pleister aan het oor. Deze vorm van acupunctuur wordt vaak gebruikt bij chronische klachten. Omdat de huid van de oren erg dus is, is magnetische acupunctuur uitermate geschikt voor (het gebied rondom) de oren. 

Auriculotherapie: wetenschappelijk bewezen?

De effectiviteit van oor-acupuntuur is nog niet wetenschappelijk bewezen of erkend.
Meld je aan voor onze nieuwsbrief Aanmelden
Vorige
Volgende

Nieuws & Blog

Volg het laatste nieuws en verhalen over gezondheid horen.
Lees meer

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Deskundig en professioneel advies.

Boek nu

Doe een online hoortest

In 5 minuten uw gehoor meten.

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Meer dan 200 servicepunten.

Zoek winkel