Wat is misofonie of fonofobie?

Jun, 17, 2019

Overgevoeligheid voor geluid

Iedere dag maken we ontelbare geluiden. We ademen, hoesten, gapen, halen onze neus op of niezen. Vele geluiden merken we amper nog op. Behalve als u misofonie heeft. Deze aandoening zorgt ervoor dat u niet alleen al die geluidjes opmerkt, maar er ook helemaal overstuur van kunt raken. Misofonie betekent letterlijk 'geluid haten'. U heeft het idee dat uw oren overgevoelig zijn. Specifieke geluiden roepen haat en woede op bij mensen of kinderen die lijden aan deze aandoening. Het gaat hier meestal om door mensen geproduceerde geluiden. Denk hierbij aan smakken, slikken, ademhalen en kuchen.

Wat is de oorzaak van misofonie?

Over het ontstaan van misofonie is eigenlijk maar weinig bekend. Wel vindt het zijn oorsprong meestal al op jonge leeftijd; vaak net voor het begin van de puberteit. Meestal begint het met één geluid waar de misofoon zich aan ergert. Het gehoor is dan extra gevoelig voor dat geluid. Mama die altijd zo hard niest of het broertje dat smakt tijdens het eten. Deze hyperfocus kan uitgroeien tot een steeds langer wordende lijst met triggers. Net zo lang tot de overgevoeligheid voor geluiden zo erg wordt, dat het wordt gediagnosticeerd als misofonie. Natuurlijk ergert iedereen zich - op die leeftijd - wel eens aan bepaalde geluiden. Het wil dus niet zeggen dat iedereen ook daadwerkelijk misofonie ontwikkelt. Vandaag de dag wordt er veel onderzoek gedaan naar de oorzaak van misofonie. Genetische aanleg lijkt mogelijk te zijn. Vaak komt de hyperfocus op bepaalde geluiden namelijk bij meerdere familieleden voor.

Ook kinderen kunnen last hebben van misofonie. Vaak begint het met het feit dat uw kind niet goed tegen harde geluiden kan. In dat geval is het raadzaam om een arts te raadplegen. Het is namelijk ook mogelijk dat uw kind hooggevoelig is.

Vervelende geluiden

Wat zijn dan die vervelende geluiden waar iemand met misofonie zo heftig op kan reageren? Dit verschilt per patiënt. Het getik van een klok is een bekende 'trigger', maar ook smakgeluiden zijn vaak ondraaglijk. Voor veel patiënten is een avondje uit eten dan ook geen optie. En bedenk eens hoe vaak je langs een tikkende klok loopt. Het feit dat de vervelende geluiden haast overal te horen zijn, maakt de aandoening extra moeilijk. De impact op het sociale leven is dan ook behoorlijk.

Verschil misofonie en hyperacusis

Misofonie wordt vaak in één adem genoemd met hyperacusis en tinnitus. Hoewel het alledrie vormen van geluidsintolerantie zijn, zijn er wel degelijk verschillen. Zo horen mensen met tinnitus geluiden die er niet zijn en storen mensen met hyperacusis zich aan meerdere, algemenere geluiden. Mensen met misofonie reageren echter juist op specifieke geluiden. Misofonie kan echter wel voorkomen in combinatie met bovengenoemde aandoeningen.

Fonofobie diagnose - Misofonie test

Misofonie wordt vaak verward met fonofobie. Toch is het wel degelijk iets anders. Waar u zich bij misofonie ergert aan geluiden, gaat het bij fonofobie voornamelijk om de angst voor een specifiek geluid. Heeft u het idee dat u zich aan een van deze twee aandoeningen lijdt? Neem dan contact op met uw huisarts. Ook zijn er online allerlei tests om te kijken of u misofonie of fonofobie heeft.

Hoeveel mensen hebben misofonie?

Het is niet helemaal duidelijk hoeveel mensen precies last hebben van misofonie. Naar schatting heeft 2 tot 3 procent van de Nederlanders last van misofonie.

Misofonie en ADHD - angststoornis

Vaak gaat misofonie samen met andere aandoeningen. Uit onderzoek blijkt dat onder mensen met misofonie o.a. dwangmatige persoonlijkheidstrekken, smetvrees, een neurotische persoonlijkheid en ADHD voorkomen. Onderzoek suggereert een mogelijk verband tussen misofonie en ADHD. Toch staat dit onderzoek nog in de kinderschoenen en zijn er nog geen harde uitspraken over dit verband te doen.

Is er een behandeling voor misofonie?

Misschien stelt u zichzelf de vraag: hoe kom je van misofonie af? Misofonie is helaas niet met medicijnen te genezen. Omdat de oorzaak van misofonie nog altijd niet helemaal duidelijk is, is behandeling moeilijk. Er is echter wel een therapie ontwikkeld door het AMC die hulp kan bieden bij misofonie. Via cognitieve gedragstherapie worden negatieve gedachten zoveel mogelijk omgedraaid naar positieve gedachten. De behandeling is vrij intensief. Patiënten zijn dagelijks bezig met het 'huiswerk' die ze vanuit de sessies krijgen.

Heeft uw kind last van misofonie? Dan kan bovenstaande therapie wellicht helpen. De therapie van het AMC is namelijk ook geschikt voor kinderen.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief Aanmelden
Vorige
Volgende

Nieuws & Blog

Volg het laatste nieuws en verhalen over gezondheid horen.
Lees meer

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Boek nu

Doe een online hoortest

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Zoek winkel