Wat is misofonie?

Jun, 17, 2019

Iedere dag maken we ontelbare geluiden. We ademen, hoesten, gapen, halen onze neus op of niezen. Vele geluiden merken we amper nog op. Behalve als je misofonie hebt. Deze aandoening zorgt ervoor dat je niet alleen al die geluidjes opmerkt, maar er ook nog helemaal overstuur van kunt raken. Misofonie betekent letterlijk 'geluid haten'. Specifieke geluiden roepen haat en woede op.

Vervelende geluiden

Wat zijn dan die vervelende geluiden waar iemand met misofonie zo heftig op kan reageren? Dit verschilt per patiënt. Het getik van een klok is een bekende 'trigger', maar ook smakgeluiden zijn vaak ondraaglijk. Voor veel patiënten is een avondje uit eten dan ook geen optie. En bedenk eens hoevaak je langs een tikkende klok loopt. Het feit dat de vervelende geluiden haast overal te horen zijn, maakt de aandoening extra moeilijk. De impact op het sociale leven is dan ook behoorlijk.

Verschil misofonie en hyperacusis

Misofonie wordt vaak in één adem genoemd met hyperacusis en tinnitus.  Hoewel het alledrie vormen van geluidsintolerantie zijn, zijn er wel degelijk verschillen. Zo horen mensen met tinnitus geluiden die er niet zijn en storen mensen met hyperacusis zich aan meerdere, algemenere geluiden. Mensen met misofonie reageren echter juist op specifieke geluiden. Misofonie kan echter wel voorkomen in combinatie met bovengenoemde aandoeningen.

Is er een behandeling voor misofonie?

Misofonie is niet met medicijnen te genezen. Omdat de oorzaak van misofonie nog altijd niet helemaal duidelijk is, is behandeling moeilijk. Er is echter wel een therapie ontwikkeld, door het AMC in Amsterdam. Via cognitieve gedragstherapie worden negatieve gedachten zoveel mogelijk omgedraaid naar positieve gedachten. De behandeling is vrij intensief. De patient is dagelijks bezig met het 'huiswerk' dat vanuit de sessies wordt meegegeven. 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief Aanmelden
Vorige
Volgende

Nieuws & Blog

Volg het laatste nieuws en verhalen over gezondheid horen.
Lees meer

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Boek nu

Doe een online hoortest

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Zoek winkel