Fors ingetrokken trommelvlies

Aug, 11, 2023

Wat is een ingetrokken trommelvlies

Als de buis van Eustachius (de verbinding tussen neus en oor) niet goed werkt, ontstaat er  onderdruk in het middenoor. Hierdoor kan het trommelvlies naar binnen worden getrokken. Dit leidt tot een fors ingetrokken trommelvlies ook wel  atelectase genoemd. Dit zou eventueel kunnen  leiden tot gehoorverlies

Oorzaken van een ingetrokken trommelvlies

Als de buis van Eustachius niet goed werkt, kan er onderdruk ontstaan in het middenoor. Het trommelvlies trekt dan naar binnen, waardoor de functie van het trommelvlies en de gehoorbeentjes vermindert. De buis van Eustachius werkt bijvoorbeeld niet goed bij een verkoudheid of infectie van het slijmvlies.

Soms kan een hooikoorts, pollenallergie of een vergrote neusamandel een fors ingetrokken trommelvlies veroorzaken. Vaak ook bij kinderen, omdat hun buis van Eustachius nog niet goed is ontwikkeld. 

Symptomen van een ingetrokken trommelvlies

Een ingetrokken trommelvlies kunt u herkennen aan een  verminderd gehoor. Naast  gehoorverlies zijn er meestal geen symptomen waarneembaar. Pas als de intrekking zich verder uitbreidt, kunnen ook andere klachten ontstaan. Denk aan een  loopoor of het begin van een  oorontsteking.

Wat kunt u doen tegen een ingetrokken trommelvlies?

Een ingetrokken trommelvlies is op verschillende manieren te behandelen. De natuurlijke manier is het klaren van het oor. Dit doet u door uw mond dicht te houden, uw neus dicht te knijpen en vervolgens proberen te snuiten. Als het goed is voelt u uw trommelvliezen ‘ploppen’. Het klaren zorgt ervoor dat er actief lucht door de buis van Eustachius wordt geperst. 

Ook medicijnen kunnen het ingetrokken trommelvlies verhelpen. Zo kunt u uw neus druppelen met een zoutoplossing, neusdruppels met xylometazoline of neusspray. Deze oplossingen zorgen ervoor dat er meer ruimte in de neus ontstaat, waardoor de druk in het oor vermindert. Let erop dat u zo’n neusspray niet te lang achtereen gebruikt. 

Werken de bovengenoemde oplossingen niet? Dan adviseren wij u om contact op te nemen met uw huisarts. Deze kan u zo nodig doorverwijzen naar de KNO-arts om u verder te helpen. 

Doofheid door ingetrokken trommelvlies

Als de intrekking te diep wordt, kan een ingetrokken trommelvlies leiden tot doofheid en duizeligheid. Dit kan gebeuren in één of beide oren. 

Cholesteatoom door een ingetrokken trommelvlies

In sommige gevallen kan een ingetrokken trommelvlies zelfs een cholesteatoom veroorzaken. De symptomen van cholesteatoom zijn: Een loopoor en het verliezen van het zelfreinigend vermogen van de huid. Dode huidresten kunnen zich zo makkelijk ophopen aan de binnenzijde van het trommelvlies en het omliggende weefsel raakt ontstoken. De schadelijke stoffen kunnen het botweefsel aantasten en zo de structuren van het middenoor kapot maken. Dit kan leiden tot slechthorendheid.  

Denkt u last te hebben van een cholesteatoom, raadpleeg dan uw huisarts.

Denkt u minder goed te kunnen horen? Doe een gratis hoortest
Vorige
Volgende

Nieuws & Blog

Volg het laatste nieuws en verhalen over gezondheid horen.
Lees meer

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Deskundig en professioneel advies.

Boek nu

Doe een online hoortest

In 5 minuten uw gehoor meten.

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Meer dan 200 servicepunten.

Zoek winkel