Fors ingetrokken trommelvlies

May, 18, 2022

Wat is een ingetrokken trommelvlies?

Als de buis van Eustachius (de verbinding tussen neus en oor) niet goed werkt, ontstaat er onderdruk in het middenoor. Daardoor ontstaat een fors ingetrokken trommelvlies, ook wel atelectase genoemd. En dat kan bijvoorbeeld leiden tot gehoorverlies! 

Fors ingetrokken trommelvlies symptomen

Een ingetrokken trommelvlies kunt u herkennen aan een verminderd gehoor. Naast gehoorverlies zijn er meestal geen andere klachten waarneembaar. Pas als de intrekking zich verder uitbreidt, kunnen ook andere klachten ontstaan. Denk aan een loopoor of het begin van een oorontsteking. 

Oorzaken van ingetrokken trommelvlies

Als de buis van Eustachius niet goed werkt, kan er onderdruk ontstaan in het middenoor. Het trommelvlies trekt dan naar binnen, waardoor de functie van het trommelvlies en de gehoorbeentjes vermindert. De buis van Eustachius werkt bijvoorbeeld niet goed bij een verkoudheid of infectie van het slijmvlies.

Soms kan een hooikoorts of pollenallergie of een vergrote neusamandel een fors ingetrokken trommelvlies veroorzaken. Vaak ook bij kinderen ivm de nog niet goed ontwikkelde buis van Eustachius. 

Wat kun je doen tegen ingetrokken trommelvlies

Een ingetrokken trommelvlies is op verschillende manieren te behandelen. De natuurlijke manier is het klaren van het oor. Dit doet u door uw mond dicht te houden, uw neus dicht te knijpen en vervolgens proberen te snuiten. Als het goed is voelt u uw trommelvliezen ‘ploppen’. Het klaren zorgt ervoor dat er actief lucht door de buis van Eustachius wordt geperst.

Ook medicijnen kunnen het ingetrokken trommelvlies verhelpen. Zo kunt u uw neus druppelen met een zoutoplossing, neusdruppels met xylometazoline of ontstekingsremmende neusspray. Deze oplossingen zorgen ervoor dat er meer ruimte in de neus ontstaat, waardoor de druk in het oor vermindert. Let er op dat u zo’n neusspray niet te lang achtereen gebruikt.

Werken bovengenoemde oplossingen niet of onvoldoende? Dan kan de KNO-arts voorstellen om een buisje in het trommelvlies te plaatsen. Het buisje creëert een open verbinding tussen het middenoor en de uitwendige gehoorgang. Het verlaagt de druk in het middenoor en vervangt eigenlijk de buis van Eustachius. Kinderen worden onder narcose gebracht bij het plaatsen van het buisje. Volwassen kunnen het buisje laten plaatsen op de polikliniek. 

Doofheid door ingetrokken trommelvlies

Als de intrekking te diep wordt, kan een ingetrokken trommelvlies leiden tot doofheid en duizeligheid. En in sommige gevallen kan een ingetrokken trommelvlies zelfs een cholesteatoom veroorzaken. Dit betekent dat de huid haar zelfreinigend vermogen verliest. Dode huidresten kunnen zich zo makkelijk ophopen aan de binnenzijde van het trommelvlies en het omliggende weefsel raakt ontstoken. De schadelijke stoffen kunnen het botweefsel aantasten en zo de structuren van het middenoor kapot maken. Ook dit kan leiden tot slechthorendheid. Het is daarom altijd raadzaam om uw huisarts te raadplegen als u opeens last heeft van een verminderd gehoor. Maar ook als u langdurig last heeft van druk op uw oren. 

Meld je aan voor onze nieuwsbrief Aanmelden
Vorige
Volgende

Nieuws & Blog

Volg het laatste nieuws en verhalen over gezondheid horen.
Lees meer

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Boek nu

Doe een online hoortest

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Zoek winkel