Wat is geluidsoverlast?

Geluidsoverlast is vervelend en kan leiden tot gezondheidsklachten.
Jul, 06, 2023

Definitie van geluidsoverlast

Geluidsoverlast is verstoring veroorzaakt door lawaai of andere hinderlijke geluiden, zoals omgevingslawaai. Omgevingslawaai omvat geluid dat wordt gecreëerd door verkeer, openbaar vervoer, vliegroutes en pratende mensen. Al deze geluiden gecombineerd kan als onprettig worden ervaren. 

Geluid wordt schadelijk vanaf 80 decibel en is pijnlijk boven 120 decibel. Wordt u te lang blootgesteld aan harde geluiden, dan heeft u kans om gehoorschade op te lopen. Daarom beveelt de WHO overdag een geluidsniveau van maximaal 65 decibel aan. Een goede nachtrust is volgens de WHO niet mogelijk met nachtelijke omgevingsgeluiden van meer dan 30 decibel.*

Denkt u gehoorverlies te hebben? Maak een afspraak

Oorzaken en voorbeelden van geluidsoverlast

Veelvoorkomende oorzaken van geluidsoverlast zijn: vliegtuigen, wegen, treinsporen, windmolens en buren. De mate van geluidsoverlast kan verschillen tussen deze oorzaken: 

  • Een vliegtuig dat door de geluidsbarrière gaat of zwaar verkeer op 15 meter afstand passeert al snel de 85 decibel.  
  • Het geluid van een langsrazende trein kan oplopen tot wel 90 decibel.  
  • Veel mensen ervaren de geluiden geproduceerd door windmolens ook als irritant. Toch mag een windmolen gemiddeld niet meer dan 47 decibel geluid maken. Dit zit dus nog onder de grens van 65 decibel.  
  • Geluidsoverlast op straat of door buren. Dit is echter niet goed in decibel uit te drukken. Buren moeten normale leefgeluiden volgens de overheid van elkaar accepteren. Denk hierbij aan spelende kinderen en dichtslaan van deuren.  

Wettelijke normen van geluidsoverlast

De rijksoverheid heeft wettelijke normen voor geluidsoverlast vastgelegd. Op de website van de rijksoverheid vindt u verschillende documenten en publicaties met informatie over geluidsnormen.

Hoeveel decibel is schadelijk voor uw gehoor?

Geluiden vanaf 80 decibel kunnen schadelijk zijn voor uw gehoor. Boven de 120 decibel kunnen geluiden uw gehoor ook direct beschadigen. Het gehoor kan door middel van een klap of hard geluid onherstelbaar beschadigd zijn. Toch gebeurt het meestal geleidelijk. Denk bijvoorbeeld aan een piep of suis in uw oor na een avondje uit. Dit is vaak een van de eerste tekenen dat uw oren zijn blootgesteld aan te hard geluid. Toch hoeft het niet altijd te beginnen met een piep of suis. U kunt het bijvoorbeeld ook merken aan een gesprek dat u niet goed meer kunt volgen.

Decibellen werken ingewikkeld. Elke 3 decibel harder is een verdubbeling van het geluid. Het verschilt dus behoorlijk of de discotheek 100 decibel of 103 decibel draait. Hoe harder het geluid is, hoe slechter voor uw gehoor. Dus hoe hoger het aantal decibel, hoe groter de kans op geluidsoverlast. 

Geluiden vanaf 83 dB kunt u 8 uur per dag horen voordat er geluidsschade kan ontstaan, geluiden vanaf 86 dB 4 uur en zo verder. Ook geluiden onder de 120 dB kunnen het gehoor direct beschadigen, daarom is boven de 83 dB gehoorbescherming altijd aan te raden.

Gehoorbescherming op maat? Maak een afspraak

Effecten van lawaai op uw gehoor

Lawaai kan een nadelig effect op uw gehoor en gezondheid hebben. Zo kan te veel geluid uw gehoor beschadigen, met gehoorvermoeidheid of oorsuizen als gevolg. Het is afhankelijk van de intensiteit en de duur van de geluidsniveaus waaraan u wordt blootgesteld. Ook kan geluidsoverlast stress en slapeloosheid veroorzaken. 

Lawaaidoofheid

Als u uw gehoor langere tijd blootstelt aan hard geluid, kan dit uiteindelijk leiden tot lawaaidoofheid. Dit is niet hetzelfde als gehoorverlies, maar het is wel een vorm van gehoorschade. Bij lawaaidoofheid raken de haarcellen in het gehoororgaan beschadigd. Ook kunt u bepaalde geluiden niet meer horen. Symptomen van lawaaidoofheid zijn een drukkend gevoel of piep in het oor, gesprekken niet goed meer kunnen horen of moeite met het horen van hoge tonen.

Bij welke beroepen heeft u meer kans op doofheid?

Er zijn enkele beroepen waarbij u meer kans heeft op lawaaidoofheid. Deze zijn gerelateerd aan bepaalde sectoren. Enkele van deze sectoren zijn:  

  • Industrie 
  • Bouw 
  • Vervoer 
  • Landbouw 
  • Horeca 
  • Logistiek 

De gradatie van geluiden verschilt natuurlijk per werkomgeving. In deze sectoren is het verstandig om altijd gehoorbescherming op maat te dragen speciaal voor werk. 

Wat kunt u doen tegen geluidsoverlast?

U kunt verschillende dingen doen tegen geluidsoverlast. Zo kunt u uw oren goed beschermen tegen harde geluiden. Denk hierbij aan gehoorbeschermers of oordopjes tegen geluidsoverlast. Zo bent u geluidsoverlast altijd een stap voor en voorkomt u gehoorverlies. Ook kunt u proberen om locaties met veel omgevingslawaai zoveel mogelijk te ontwijken.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief Aanmelden

*https://www.who.int/europe/news-room/fact-sheets/item/noise

Vorige
Volgende

Nieuws & Blog

Volg het laatste nieuws en verhalen over gezondheid horen.
Lees meer

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Deskundig en professioneel advies.

Boek nu

Doe een online hoortest

In 5 minuten uw gehoor meten.

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Meer dan 200 servicepunten.

Zoek winkel