
Geluidsoverlast is verstoring veroorzaakt door lawaai of andere hinderlijke geluiden, zoals omgevingslawaai. Omgevingslawaai omvat geluid dat wordt gecreëerd door verkeer, openbaar vervoer, vliegroutes en pratende mensen. Dit alles smelt samen tot een ‘kakofonie van geluiden’. Ook wel het door elkaar heen klinken van niet bij elkaar passende of niet op elkaar afgestemde geluiden. En dat kan natuurlijk onprettig zijn.
De Wereldgezondheidsorganisatie definieert geluid boven 65 decibel (dB) als geluidsoverlast. Geluid wordt schadelijk vanaf 80 decibel en is pijnlijk boven 120 decibel. Wordt u te lang blootgesteld aan harde geluiden, dan heeft u kans om gehoorschade op te lopen. Daarom beveelt de WHO overdag een geluidsniveau van maximaal 65 decibel aan. Een goede nachtrust is volgens de WHO niet mogelijk met nachtelijke omgevingsgeluiden van meer dan 30 decibel. Online zijn er allerlei tabellen met decibelniveaus te vinden. Hierin kunt u aflezen hoeveel decibel kan leiden tot gehoorschade.
Ook in Nederland wordt het omgevingsgeluid steeds meer en steeds harder. Het is een drukbevolkt land, met ontzettend veel voertuigen. Maar dat niet alleen. In Nederland hebben we veel andere geluidsbronnen, zoals vliegtuigen, vele stadsgeluiden en windmolens. Te veel van deze harde geluiden kunnen leiden tot gezondheidsklachten. Denk hierbij aan gehoorschade of een hoge bloeddruk.
Er zijn verschillende oorzaken voor geluidsoverlast. Veelvoorkomende oorzaken van geluidsoverlast zijn vliegtuigen, wegen, treinsporen, windmolens en buren. Geluiden als gevolg hiervan variëren in geluidssterkte. Een vliegtuig dat door de geluidsbarrière gaat of zwaar verkeer op 15 meter afstand passeert al snel de 85 decibel. Het geluid van een langsrazende trein kan oplopen tot wel 90 decibel. Veel mensen ervaren de geluiden geproduceerd door windmolens ook als irritant. Toch mag een windmolen gemiddeld niet meer dan 47 decibel geluid maken. Dit zit dus nog onder de grens van 65 decibel. Geluidsoverlast op straat of door buren is niet goed in decibel uit te drukken. Bovendien moeten buren normale leefgeluiden volgens de overheid van elkaar accepteren. Denk hierbij aan spelende kinderen, hoesten, gesprekken, stofzuigen en dichtslaan van deuren.
De rijksoverheid heeft wettelijke normen voor geluidsoverlast vastgelegd. Op de website van de rijksoverheid vindt u verschillende documenten en publicaties met informatie over geluidsnormen.
Geluiden vanaf 80 decibel kunnen schadelijk zijn voor uw gehoor. Boven de 120 decibel kunnen geluiden uw gehoor ook direct beschadigen. Het gehoor kan door middel van een klap of hard geluid onherstelbaar beschadigd zijn. Toch gebeurt het meestal geleidelijk. Denk bijvoorbeeld aan een piep of suis in uw oor na een avondje uit. Dit is vaak een van de eerste tekenen dat uw oren zijn blootgesteld aan te hard geluid. Toch hoeft het niet altijd te beginnen met een piep of suis. U kunt het bijvoorbeeld ook merken aan een gesprek dat u niet goed meer kunt volgen. Of aan bepaalde tonen die u niet goed hoort.
Decibellen werken ietwat ingewikkeld. Elke 3 decibel harder, is een verdubbeling van het geluid. Het verschilt dus behoorlijk of de discotheek 100 decibel of 103 decibel draait. Dat is dus eigenlijk twee keer zo hard! Hoe harder het geluid is, hoe slechter voor uw gehoor. Dus hoe hoger het aantal decibel, hoe groter de kans op geluidsoverlast.
Geluiden vanaf 83 dB mag je 8 uur per dag horen, geluiden vanaf 86 dB 4 uur en zo verder. Ook geluiden onder de 120 dB kunnen het gehoor direct beschadigen, daarom is boven de 83 dB gehoorbescherming altijd aan te raden.
Als u uw gehoor langere tijd blootstelt aan hard geluid, kan dit uiteindelijk leiden tot lawaaidoofheid. Dit is niet hetzelfde als gehoorverlies, maar het is wel een vorm van gehoorschade. Bij lawaaidoofheid raken de haarcellen in het gehoororgaan beschadigd. Ook kunt u bepaalde geluiden niet meer horen. Symptomen van lawaaidoofheid zijn een drukkend gevoel of piep in het oor, gesprekken niet goed meer kunnen horen of moeite met het horen van hoge tonen.
U kunt lawaaidoofheid voorkomen door de juiste gehoorbescherming te dragen.