Wat is perichondritis?

Hoe ontstaat perichondritis?

Perichondritis is een aandoening waarbij een infectie plaatsvindt aan het kraakbeen van het oor. En om precies te zijn aan het kraakbeenvlies - het perichondrium - van het buitenoor. Deze oorschelp ontsteking wordt veroorzaakt door bacteriën. Een snelle diagnose en correcte behandeling zijn nodig om vervorming van het oor of zelfs een verlies van het buitenoor te voorkomen. Met medicatie, en soms een operatie, is volledig herstel mogelijk.

Perichondritis symptomen

De oorschelp is een zeer gevoelig deel van ons oor dat gemakkelijk vatbaar is voor huidziekten, trauma’s, insectenbeten en infecties. Daarom is deze kraakbeenontsteking aan het oor vaak secundair aan andere ooraandoeningen, waaronder otitis. Perichondritis aan het oor is te herkennen aan symptomen als roodheid, pijn aan de buitenkant van het oor en zwelling van het oorkraakbeen. Sommige mensen krijgen daarbij ook nog koorts. In ernstige gevallen ontstaat er vervorming van de oorschelp. Dan noemt men ook wel een bloemkooloor

Wat zijn de oorzaken van perichondritis?

Het risico op perichondritis is hoger bij mensen met systemische ontstekingsziekten en een verzwakt immuunsysteem, evenals bij mensen met diabetes en de auto-immuunziekte Granulomatose met Polyangiitis (ook Wegener's Granulomatose genoemd).

Bij perichondritis gaat het om een ontsteking van het perichondrium van het oor, ook wel oorschelp genoemd. Één van de meest voorkomende oorzaken van perichondritis is een slecht behandelde otitis externa (ontsteking van de huid van de gehoorgang). Andere oorzaken van deze oorschelp ontsteking zijn:

 • trauma's
 • insectenbeten
 • brandwonden
 • perforaties van het oor kraakbeen
 • oor piercing infecties
 • puistjes in het oor
 • gordelroos
 • ooroperaties

Perichondritis en bloemkooloor

Perichondritis kan leiden tot vervormingen aan het oor. Een bloemkooloor is een oorschelp die ernstig misvormd is door beschadiging van het kraakbeen en het kraakbeenvlies (perichondrium) van het oor. Deze beschadiging is meestal het gevolg van een flink trauma. Vooral beoefenaars van vechtsporten en rugby en mensen die een piercing in het oor hebben (laten zetten), lopen een verhoogd risico op bloemkooloor.

Hoe ontstaat een bloemkooloor?

Door een flinke klap op het oor of het doorboren van het kraakbeen van het oor kan een bloeding ontstaan tussen het kraakbeen en het perichondrium. Het perichondrium is het vlies dat over het kraakbeen heen ligt en het van zuurstof en voeding voorziet. Door de bloedprop kan de toevoer van voeding naar het kraakbeen onderbroken worden. Daardoor kan uiteindelijk een vervorming van het kraakbeen (en dus ook de oorschelp) ontstaan. Dit verschrompelde oor lijkt op een bloemkoolroosje en noemt men ook wel bloemkooloor.

Kan perichondritis gehoorverlies veroorzaken?

Perichondritis kan lang aanhouden en mag nooit worden onderschat. Vooral omdat het zich gemakkelijk kan uitbreiden naar omliggende weefsels. In zeer ernstige gevallen kan de perichondritis ook het gehoor aantasten. Dit kan leiden tot tijdelijk of permanent gehoorverlies.

Twijfelt u over uw gehoor? Boek een gratis hoortest

Ontstoken oorschelp behandeling

Welke perichondritis oor behandeling is er mogelijk? In de meeste gevallen gaat het erom een behandeling te kiezen die verschillende gebieden tegelijk effectief kan behandelen en tegelijkertijd de ontsteking kan verminderen, de oorzaak van de ontsteking kan behandelen én de pijn kan verlichten. Wordt de perichondritis veroorzaakt door een infectie? Dat zijn dit de meest meest voorkomende behandelingen van perichondritis:

 • antibiotica
 • incisie en drainage van abcessen
 • corticotherapie om de pijn te verminderen 
 • oorchirurgie, voor de meer ernstige gevallen

Welke behandeling ook gekozen wordt, het is altijd van belang om onmiddelijk met de behandeling te beginnen

Wilt u meer weten? Maak nu een afspraak

Wij staan voor u klaar

Boek een gratis hoortest

Deskundig en professioneel advies.

Boek nu

Doe een online hoortest

In 5 minuten uw gehoor meten.

Start de test

Vind een winkel in uw buurt

Meer dan 200 servicepunten.

Zoek winkel